Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Vandaag hebben Qualcomm Incorporated en NXP Semiconductors NV een overeenkomst getekend in voorbereiding van de grootste overname in de semiconductormarkt ooit. Op grond van de overeenkomst zal een dochteronderneming van Qualcomm een openbaar bod doen op alle uitgegeven en uitstaande gewone aandelen van NXP.

QualcommDe overname is nog niet beklonken en treedt pas in werking als Qualcomm 95% van alle uitstaande aandelen kan bemachtigen. Het woord is nu aan de aandeelhouders van de oude Philips divisie, dat in 2006 zelfstandig werd. Het bod, 110,00 dollar per aandeel, komt neer op een totale ondernemingswaarde van ongeveer 47 miljard dollar (circa 43 miljard euro). Niet mis voor een oud onderdeel van Philips Eindhoven.

Overname NXP

Qualcomm wil zijn positie versterken in andere markten dan de smartphone markt met de overname van NXP. Het Eindhovense bedrijf is een belangrijke speler in de markt voor NFC-chips en auto-industrie. Tot 2006 was het bedrijf een onderdeel van Philips en treinreizigers kennen de fabrikant misschien wel van de chip in hun OV-chipkaart. Geruchten over de overname hingen al geruime tijd in de markt. Men schatte het overname bedrag alleen een stuk lager. Wanneer Qualcomm NXP met succes overneemt, dan is deze transactie de grootste overname in de halfgeleiderindustrie tot nu toe. De vermoedelijke overname som zal omgerekend 43 miljard euro bedragen.

Het nieuwe bedrijf zal naar schatting een jaarlijkse omzet hebben van 35 miljard dollar en een leidinggevende positie innemen in de ‘slimme wereld’ van verschillende branches; mobiel, auto, Internet of Things, netwerk processors en beveiliging.

Qualcomm overname NXP

Qualcomm verwacht de volgende voordelen na de overname

De gecombineerde bedrijven leveren complementaire technologische ontwikkeling. Na de overname zal Qualcomm marktleider zijn in een viertal markten.

Leider in verschillende markten

De nieuwe onderneming is de leidinggevende fabrikant in de Smartphone industrie van smartphone processors en modems. De Snapdragon 800 en 600 reeks vind je in een enorme hoeveelheid smartphones. De Snapdragon 800 wordt in 80% van de snelste vlaggenschepen van 2016 gebruikt.

In de Automobiel industrie heeft de gecombineerde onderneming een leidende positie in de wereldwijde productie van halfgeleiders. Je moet hierbij onder andere denken aan ADAS, beveiligingssystemen, infotainment,telematica, connectiviteit en veilige toegang, telematica en connectiviteit.

Op het gebied van veiligheid is het leider in beveiligingschips, veilige identificatie, mobiele transacties, betaalkaart chips en nog veel meer. Daarnaast is de nieuwe onderneming ook leider in netwerk processors voor bekabelde en draadloze communicatie en RF subsegmenten.

Financiële voordelen

Met de overname verwacht Qualcomm tot wel 500 miljoen dollar (circa 458 miljoen euro) te kunnen besparen op kosten binnen twee jaar na de daadwerkelijke overname. De transactie zelf zal fiscaal efficiënt zijn en gebruik maken van de offshore cashflow van Qualcomm.

De CEO van Qualcomm Incorporated, Steve Mollenkopf, ziet de overname als een logische stap. In het persbericht van de onderneming zegt hij hierover het volgende: “Met innovatie en inventiviteit in onze kern, heeft Qualcomm een cruciale rol gespeeld in de evolutie van de mobiele industrie. De overname van NXP versnelt onze strategie om onze toonaangevende mobiele technologie uit te breiden naar robuuste nieuwe kansen. Het positioneert ons als leidende leverancier van geïntegreerde halfgeleider oplossingen op schaal.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen