Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Inmiddels heeft de CES zijn deuren weer gesloten en zijn wij een stuk wijzer geworden van al het nieuws wat aankomend jaar op de markt gaat komen. Sommige producten hadden wij verwacht en werden niet getoond, andere waren er plotseling wel. Dit is de complete samenvatting van de CES 2015.

Smartphones

Op het gebied van smartphones valt er gelukkig genoeg te melden, alhoewel sommige smartphones niet werden gepresenteerd op de CES. Neem zo de Samsung Galaxy A7, die buiten de CES op een ander evenement werd geïntroduceerd. Het is de dunste smartphone van Samsung tot nu toe. Toch had Samsung de CES aangegrepen om de Samsung Galaxy E5 en de E7 te introduceren. Juist deze serie lijkt weer op de nieuwe A-serie, echter wat verfijnder afgewerkt met bijvoorbeeld een metalen behuizing. Beide toestellen zullen dit jaar nog op de markt verschijnen.

Ook Kodak had aangekondigd met hun eerste smartphone op het toneel te verschijnen en dit gebeurde dan ook. De Kodak IM5 werd aan het publiek voorgesteld en zoals verwacht is het een smartphone voor de beginneling. Dankzij de standaard RMS-software kunnen vrienden of kennissen van de eindgebruiker eventueel instellingen doen of applicaties beheren. In tegenstelling tot wat velen dachten heeft Kodak niet bewust gekozen voor een echte cameratelefoon, alhoewel de camerafunctie wel verfijnd is door middel van software. Het toestel moet dit jaar nog op de markt verschijnen en of Nederland ook deze eerste Kodak kan verwelkomen is nog niet bekend.

Asus introduceerde de nieuwe ZenFone 2 en de ZenFone Zoom. Het laatst genoemde model is vooral gericht op de camera en heeft dus ook verfijnde functies voor het beste beeld met onder andere drie maal optische zoom en beeldstabilisatie. De ZenFone 2 lijkt meer tot de verbeelding te spreken en krijgt high-end specificaties voor een midrange prijs. Zo is de ZenFone 2 de eerste smartphone met 4 GB werkgeheugen. Desondanks is de verwachting dat deze ZenFone 2 onder de grens van € 200,- blijft, terwijl de ZenFone Zoom een prijskaartje heeft van rond de € 350,-. Beide modellen zullen naar alle waarschijnlijkheid ook op de Nederlandse markt verschijnen.

En dan maak ik even een uitstapje buiten de CES. Microsoft heeft namelijk de Nokia 215 geintroduceerd. Het was een compleet onverwachte introductie, maar met de Nokia 215 wil Microsoft teruggrijpen naar de gloriedagen van Nokia en dus een hele simpele telefoon op de markt zetten. De Nokia 215 is goed genoeg voor bellen en SMS’en en enkele applicaties uit deze moderne tijd worden ook voorgeinstalleerd. Denk hierbij aan Facebook of Twitter, maar dan moet je wel geduld hebben voor het laden van pagina’s, de 215 kan enkel connectie leggen met een 2G netwerk. Het zou zomaar eens een succes kunnen worden en dit komt mede door de zachte prijs van € 30,-.

Een andere belangrijke introductie was de LG G Flex 2. Deze smartphone heeft als eerste een gebogen scherm en aan de achterzijde een materiaal die zelf krassen kan herstellen. LG heeft hier maar weer eens bewezen dat ze nog steeds innovatief kunnen zijn en hun concurrentie vaak genoeg voor zijn.

Tablets

Op het gebied van de tablets is er ook meer dan zat te melden. De meest opvallende is toch wel de BeoMusic Moment en wij zitten ons eigenlijk nog steeds af te vragen of wij dit wel een tablet mogen noemen. In ieder geval heeft B&O wel laten zien dat ook met andere materialen een tablet opgemaakt kan worden. Eerlijk moeten wij dus hierin wel zijn, het is echt een parel!

Ook buiten de CES is een belangrijke tablet op de markt verschenen van Nokia, namelijk de N1. De tablet gaat direct de competitie aan met onder andere de Apple iPad Mini 3 en de Galaxy Tab 3. Qua prijsstelling is de tablet al erg interessant en ook de specificaties zijn erg goed te noemen. In de eerste testen op deze tablet scoort de N1 vele malen beter dan zijn huidige concurrenten en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Nokia N1 in China binnen 4 minuten was uitverkocht.

Lenovo en Archos waren de twee grote fabrikanten die dit jaar groots uitpakte op de CES. Zo kwam Archos met maar liefst drie nieuwe tablets, waarbij het onderscheid in allen werd gemaakt in de schermgrootte. Lenovo kwam met de Flex-3 en twee nieuwe modellen in de TAB-serie. Deze laatste serie is de budget-serie van Lenovo en hier zal ook de prijs dan naar zijn. Dit is overigens ook direct te merken in de specificaties.

Besturingssystemen

Aankomend jaar kunnen wij ook de grote uitrol gaan verwachten van Android 5.0. Bestaande modellen zullen voorzien worden van de nieuwste versie van het Android besturingssysteem, maar ook nieuwe modellen worden hier standaard mee uitgerust. Mede dankzij de 64bit-ondersteuning wordt er veel verwacht van deze nieuwe versie van Android en langzamerhand zijn ook de eerste gebruikers over op dit nieuwe besturingssysteem. Naast smartphones en tablets verwachten we dat er dit jaar ook veel nieuwe televisies met Android besturingssysteem op de markt worden gebracht. Ook Microsoft zal met Windows Phone een tandje bijzetten en de verwachting is dat ook dit jaar Windows 10 voor smartphones wordt geïntroduceerd. Het wat minder bekend besturingssysteem FireFox OS zal ook dit jaar een kleine opmars gaan maken, maar moet ten opzichte van Android en iOS nog veel markt laten liggen en/of inhalen. Toch worden de eerste smartphones en elektronica inmiddels voorzien van dit nieuwe OS en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen, mede doordat FireFox OS voor veel ontwikkelaars een stuk eenvoudiger is om een applicatie voor te schrijven.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen