Samsung wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd door een man uit Ohio. Hij zegt dat zijn Samsung Galaxy S7 Edge explodeerde terwijl hij aan het werk was en hij hierdoor derdegraads brandwonden heeft opgelopen. Wat voor bedrag aan schadevergoeding hij eist is onbekend.
We kennen allemaal de horrorverhalen van de Samsung Galaxy Note 7. Een klein aantal toestellen van dit model bevat een defecte batterij die mogelijk kan exploderen. Wereldwijd hebben zich al verschillende voorvallen voorgedaan waarbij de batterij ogenschijnlijk uit het niets explodeerde. Afgelopen weekend raakte nog een 6-jarige jongen uit Brooklyn gewond. Terwijl hij een filmpje aan het kijken was op de telefoon vatte hij ineens vlam. De brand was dermate ernstig dat het brandalarm in huis afging en de jongen met spoed naar het ziekenhuis gebracht moest worden om behandeld te worden aan zijn brandwonden.
Samsung heeft het probleem erkend en heeft wereldwijd een terugroepactie op touw gezet. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker adviseert iedereen die het toestel in bezit heeft om deze uit te schakelen en niet meer opnieuw aan te zetten. Door dit voorval worden de eerste exemplaren waarschijnlijk pas in oktober geleverd in Nederland.
Inhoud van dit artikel
Samsung Galaxy S7 Edge ontploft
Maar het is niet alleen de Samsung Galaxy Note 7 die problemen heeft. Ook de Samsung Galaxy S7 Edge heeft een slachtoffer gemaakt die ernstige brandwonden heeft opgelopen. Of een defecte batterij hiervan de oorzaak is, is onbekend. De verwondingen waren dermate ernstig dat het slachtoffer, Daniel Ramirez, heeft besloten om Samsung aan te klagen.
Wat is er precies voorgevallen? In de aanklacht staat dat Ramirez in maart een Samsung Galaxy S7 Edge had gekocht bij een Best Buy filiaal. Op 30 mei ging hij voor zijn werk naar de Campus Book and Supply Store in Akron (Ohio). Daar deed hij zijn telefoon in zijn broekzak. Al snel genoeg hoorde hij vreemde geluiden uit zijn zak komen. Hij had direct door dat er iets niet in orde was met zijn telefoon en probeerde hem uit zijn broekzak te halen. Daarbij brandde hij zijn vingers. Vervolgens explodeerde het toestel in zijn zak en vatte zijn broek vlam en stond zijn been in brand. Hierdoor liep hij derdegraads brandwonden op aan zijn been en tweedegraads verbrandingen aan zijn vingers. Hierop onderging hij onmiddellijk een operatie en vond er een huidtransplantatie plaats. In de aanklacht zijn foto’s van Ramirez’ verwondingen opgenomen als bewijsstukken.
In de aanklacht lezen we dat Ramirez Samsung ‘ernstige nalatigheid’ verwijt. De Samsung Galaxy S7 Edge die hij had gekocht had nooit onder deze omstandigheden mogen exploderen. Bovendien attendeert het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf gebruikers nergens op de mogelijke gevaren van de Galaxy S7 Edge. Zodoende had het toestel nooit verkocht mogen worden.
In de aanklacht zijn meerdere verwijzingen opgenomen naar de Samsung Galaxy Note 7. Bij deze smartphone besloot Samsung om wereldwijd alle toestellen terug te roepen vanwege een potentieel brandgevaarlijke batterij. Mogelijk is de accu van de Samsung Galaxy S7 Edge van Ramirez eveneens afkomstig van Samsung SDI, het bedrijf dat de defecte batterijen voor de Galaxy Note 7 heeft afgeleverd. Als dat het geval is had smartphoneproducent volgens Ramirez kunnen of moeten weten dat de batterij van de Galaxy S7 Edge eveneens mogelijk gevaar kon opleveren. Dan was hem dit leed mogelijk bespaard gebleven.
Kleine kanttekening van onze kant: het slachtoffer kocht de Samsung Galaxy S7 Edge maanden voordat de Samsung Galaxy Note 7 werd gelanceerd. Daarnaast is het pas sinds kort bekend dat de accu van de Galaxy Note 7 mogelijk brandgevaarlijk is, terwijl het slachtoffer de brandwonden in mei opliep. Of de rechtbank de uitleg van Ramirez accepteert is dus nog maar de vraag.
Specificaties Samsung Galaxy S7 Edge
De Samsung Galaxy S7 Edge heeft een 5.5 inch dual-edge Super AMOLED display met Quad HD resolutie van 1440 bij 2560 pixels. Onder de motorkap vinden we een Exynos 8890 octa-core processor met een kloksnelheid van 2.3GHz. Deze chipset bestaat uit vier krachtige 2.3GHz Mongoose kernen en vier energiezuinige 1.6GHz Cortex-A53 kernen. Verder heeft Samsung een Adreno 530 GPU, 4GB RAM en 32GB aan opslagruimte onder de kap geplaatst. Het geheugen is met een microSD-kaart uit te breiden tot maximaal 200GB.
Aan de achterkant heeft de Zuid-Koreaanse smartphoneproducent een 12 megapixelcamera geplaatst met Phase Detection Autofocus (PDAF), optische beeldstabilisatie (OIS) en LED-flitser. De front-facing camera heeft een resolutie van 5 megapixels.
Voorop vinden we een fysieke knop waarin Samsung de vingerafdruksensor heeft verwerkt. Wat betreft connectiviteit heb je de beschikking over dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth v4.2 (LE), GPS, NFC en 4G/LTE-module voor snel mobiel internet waarmee je met alle Nederlandse 4G-netwerken uit de voeten kunt. Tevens is de Galaxy S7 Edge IP68 gecertificeerd, wat inhoudt dat hij volledig stof- en waterdicht is. De accu heeft een vermogen van 3600 mAh en ondersteunt hij Quick Charge 2.0. Hiermee is de Galaxy S7 Edge in slechts 30 minuten voor 60% opgeladen. De Galaxy S7 Edge is 7,7 millimeter dik, weegt 157 gram en draait op Android 6.0.1 (Marshmallow).