Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Begin januari onthulde Samsung de nieuwste toevoeging in de Galaxy-reeks: de Samsung Galaxy S21 FE 5G, ook wel de Fan Edition genoemd. Voordat je naar de winkel rent om het vlaggenschip in huis te halen, moet je jezelf afvragen ‘is dat slim?’. Ben ik beter af met ‘the latest and the greatest’, of is zijn directe voorganger, de Samsung Galaxy S21 5G, goed genoeg? In dit artikel staan we stil bij de voors en tegens van beide toestellen.

Samsung startte het nieuwe jaar met de introductie van de Samsung Galaxy S21 FE 5G. De Zuid-Koreaanse smartphoneproducent promoot het toestel als een volwaardig alternatief voor de Samsung Galaxy S21 5G, maar zonder het bijbehorende hoge prijskaartje. Kortom, een koopje. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je de Galaxy S21 FE 5G niet serieus overweegt om aan te schaffen als je in de markt bent voor een nieuwe Android-telefoon.

De Samsung Galaxy S21 5G is het topmodel van afgelopen jaar. Hij werd rond dezelfde tijd gepresenteerd als de Galaxy S21 FE 5G, maar dan een jaar eerder. Verreweg de meeste recensenten zijn positief over het paradepaardje van afgelopen jaar. Sterker nog, velen vinden dat het nog altijd een goede koop is. Daar valt iets van te zeggen, maar uiteraard ook het een en ander tegenin te brengen.

Waarom zou je voor de een of de ander kiezen? Voor beide toestellen zijn er allerlei argumenten te bedenken. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rij.

1. Design en vormgeving

Laten we beginnen met het design. Zowel de Samsung Galaxy S21 5G als de Samsung Galaxy S21 FE 5G zijn verkrijgbaar in een palet aan kleuren. Deze zijn exclusief voor ieder model. De Galaxy S21 5G is er in de kleuren Phantom Gray, Phantom White, Phantom Violet en Phantom Pink. De Galaxy S21 FE 5G heeft kleuren die er op lijken, maar tegelijkertijd net even anders ogen. Dit vlaggenschip is te koop in de keuren Graphite, White, Lavendel en Olive.

Welke kleur heeft jouw voorkeur? Dat is een kwestie van smaak en daar kunnen wij niet over oordelen. Het kan wel degelijk een rol spelen bij de keuze tussen beide toestellen. Mocht je de kleuren van beide telefoons niks vinden, dan is een cover of hoesje wellicht de oplossing.

Een ander aspect om rekening mee te houden, is dat de Galaxy S21 FE 5G groter is dan zijn voorganger. Hij is niet alleen langer, maar ook breder en zwaarder. Dat zijn zaken waar je in het dagelijkse leven rekening mee moet houden, of mee moet zien te leren leven. Beide smartphones zijn stof- en waterbestendig en IP68 gecertificeerd.

Samsung Galaxy S21 FE

2. Beeldscherm en hardware

We stipten het net al even aan: de Galaxy S21 FE 5G is groter dan de Galaxy S21 5G. Dat vertaalt zich in een groter scherm. De Galaxy S21 FE heeft een 6.4 inch groot beeldscherm. De Galaxy S21 5G is met een dwarsdoorsnede van 6.2 inch een fractie kleiner. Zoals gezegd is het Dynamic OLED display van de Galaxy S21 FE 5G langer en breder dan het topmodel van vorig jaar.

Beide toestellen hebben dezelfde FHD+ resolutie van 1080 bij 2400 pixels. Ook de verversingssnelheid bedraagt voor beide telefoons 120 hertz. De beeldkwaliteit van beide toestellen is dus identiek. Wat wel wezenlijk anders is, is dat de Galaxy S21 FE 5G een optische vingerafdrukscanner onder het scherm heeft. De Galaxy S21 5G is uitgerust met een ultrasone sensor. Deze laatste is duurder en accurater dan de optische variant.

Qua hardware zijn beide toestellen vrijwel identiek aan elkaar. Beide telefoons hebben onder de motorkap een Qualcomm Snapdragon 888, een octa-core processor die geklokt is op 2,84 GHz. Ook zijn beide smartphones in een uitvoering met 6 GB RAM en 128 GB intern geheugen, en 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Voor beide modellen geldt dat je de opslagcapaciteit niet kunt uitbreiden met microSD-kaart.

Het verschil in de hardware zit hem in de accucapaciteit. De Galaxy S21 FE 5G heeft een 4500 mAh batterij, terwijl de Galaxy S21 5G zich moet zien te redden met een 4000 mAh batterij. Aangezien beide toestellen dezelfde chipset hebben, zal de nieuwste aanwinst langer meegaan op een lading dan zijn voorganger. Voor iemand die veel buitenshuis is, kan dat een belangrijk argument zijn om voor de Galaxy S21 FE 5G te kiezen.

Samsung Galaxy S21 FE

3. Camera’s

Zowel de Samsung Galaxy S21 FE 5G als de Samsung Galaxy S21 5G heeft achterop een camera-eiland met drie camera’s. De reguliere camera en groothoeklens hebben in beide gevallen dezelfde resolutie van 12 megapixels. De telefotocamera daarentegen verschilt sterk per model. De Galaxy S21 5G heeft een telefotolens van maar liefst 64 megapixels. De Galaxy S21 FE 5G moet genoegen nemen met ‘slechts’ 8 megapixels. Dat suggereert dat de Galaxy S21 5G op papier scherpe plaatjes schiet als je inzoomt.

De selfiecamera heeft bij de Fan Edition een upgrade gekregen. Deze bedraagt 32 megapixels. Het topmodel van vorig jaar komt niet verder dan 10 megapixels. Dat klinkt als een enorme boost, maar of dat zich ook daadwerkelijk vertaalt in betere beeldkwaliteit als je aan het videobellen bent, is maar de vraag.

4. Software-updates

Tijd om stil te staan bij de software van beide toestellen. De Samsung Galaxy S21 5G werd aanvankelijk afgeleverd met Android 11. Eind vorig jaar kreeg het vlaggenschip in Nederland en België een update naar Android 12. Dat betekent dat als je hem nu in huis haalt, je aan de slag kunt met de nieuwste versie van Googles besturingssysteem.

De Galaxy S21 FE 5G draait out-of-the-box op de nieuwste Android-versie. Nou vraag je je misschien af of dat relevant is. Ja, dat is het zeker. Dat betekent namelijk hoogstwaarschijnlijk dat de Galaxy S21 5G minder lang van updates wordt voorzien dan de Fan Edition. Op dat vlak heeft de nieuwste aanwinst duidelijk een streepje voor op zijn voorganger.

Op het gebied van beveiligingsupdates kunnen beide modellen op snelle updates rekenen. Omdat de Galaxy S21 FE 5G onlangs pas op de markt is verschenen, krijgt deze wellicht een jaar langer security updates dan het vlaggenschip van 2021.

Samsung Galaxy S21 FE

5. Adviesprijs

Tot slot de adviesprijs. De Samsung Galaxy S21 5G kostte aanvankelijk 849 euro in de winkel. Als je goed rondkijkt op internet kun je hem momenteel vinden voor net iets minder dan 650 euro. Dat is een forse prijsverlaging ten opzichte van een jaar geleden, toen Samsung deze telg uit de doeken deed.

Aan de Samsung Galaxy S21 FE 5G hing een prijskaartje van 749 euro. We zeggen bewust ‘hing’ want ook al is hij gloednieuw, Samsung heeft nu al fors wat van de adviesprijs geschaafd. Online is hij te vinden vanaf 620 euro. Dat is enkele tientjes goedkoper dan de Galaxy S21 5G.

 

Welk toestel geniet jouw voorkeur: de Samsung Galaxy S21 5G, of de nieuwkomer Samsung Galaxy S21 FE 5G?

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen