Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Samsung lapte de gangbare praktijken van zijn eigen industrie aan zijn laars. In plaats van de batterij door onafhankelijke partijen te laten testen, voerde het Zuid-Koreaanse bedrijf zelf het onderzoek uit naar de deugdelijkheid van de accu’s. Mogelijk had het debacle hierdoor afgewend kunnen worden.

Dat schrijft de toonaangevende krant The Wall Street Journal.

De batterij is een wezenlijk onderdeel van een smartphone. Fabrikanten kunnen een prachtig toestel op de markt brengen met de beste specs, maar zonder een goed werkende batterij heb je er helemaal niets aan. Als het recente debacle met de Samsung Galaxy Note 7 iets heeft bewezen, is dat een deugdelijke batterij een toestel kan maken of breken.

Vlak na de lancering van de Samsung Galaxy Note 7 half augustus, ontving de Zuid-Koreaanse smartphoneproducent tientallen klachten dat het vlaggenschip spontaan in brand kon vliegen. Uit eigen onderzoek bleek dat de batterij een ontwerpfout bevatte waardoor hij uit het niets kon ontploffen. Daarop riep Samsung alle 2,5 miljoen reeds verkochte telefoons terug en verving deze door ‘veilige’ nieuwe exemplaren. Maar ook hier bleek er iets niet in de haak te zijn: opnieuw gingen er een groot aantal vlaggenschepen in rook op. Uiteindelijk besloot het bedrijf om de productie en de verkoop van de Galaxy Note 7 definitief te staken.

Eigen onderzoek

The Wall Street Journal schrijft dat deze hele situatie wellicht voorkomen had kunnen worden. Volgens de krant testte Samsung namelijk zelf zijn eigen batterij. Het is echter gebruikelijk dat één van de 28 gecertificeerde laboratoria, een onafhankelijke partij, dit onderzoek uitvoert. Sterker nog: een dergelijk onderzoek bij één van deze partijen is verplicht als fabrikanten hun toestellen via de grote Amerikaanse telecombedrijven willen verkopen.

Deze onderzoekscentra ontvangen hun certificering van de CTIA – The Wireless Association. Dit is de belangenorganisatie die hun stempel moeten drukken aan een apparaat dat gebruik maakt van draadloze communicatietechnologie. Met hun fiat zegt de organisatie feitelijk dat het voor consumenten veilig is om een bepaald apparaat te gebruiken. De teststandaarden die CTIA er op nahoudt zijn opgesteld door de het Institute of Elektrical and Elektronics Engineers (IEEE).

Samsung Galaxy Note 7

Om een certificaat van CTIA te ontvangen, worden toestellen getest bij normaal gebruik en als ze aan de lader hangen. Ook worden ze in een verwarmde omgeving getest, om zomerse taferelen na te bootsen. Eventuele ontploffings- of verbrandingsgevaar wordt dan in een vroegtijdig stadium ontdekt. Bedrijven als Apple maken gebruik van CTIA gecertificeerde onderzoekslaboratoria. De belangenorganisatie zegt dat Samsung de enige partij is die smartphonebatterijen enkel intern test om CTIA-certificering te krijgen. Dit testlab is overigens gecertificeerd door CTIA.

Een woordvoerder van Samsung weigerde om te reageren op het bericht.

Tom Sawanobori, Chief Technology Officer (CTO) van CTIA, zegt tegenover The Wall Street Journal dat het door de jaren heen meer dan 1.500 accu’s heeft gecertificeerd. “Het is de allereerste keer dat we op problemen stuiten”, aldus de topman.

Zuid-Korea

Samsung is niet de enige partij die onderzoek verricht naar de brandgevaarlijke Galaxy Note 7. Ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn momenteel druk doende om het incident op het vliegveld van Louisville te onderzoeken. Samsung heeft hierbij zijn steun op alle fronten toegezegd. Afgelopen weekend kondigde de Zuid-Koreaanse regering eveneens aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de incidenten, zo meldt het Koreaanse persbureau Yonhap News Agency. Het maakt hiervoor gebruik van moderne technieken als gecomputeriseerde tomografie. Dat is een röntgenfoto waarbij slechts één vlak scherp wordt afgebeeld.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen