Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het is leuker dan wiskunde en leert kinderen bewuster keuzes te maken in het verkeer, de Beat the Street app. De app is ontwikkeld door Samsung in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en confronteert kinderen en hun ouders met onveilige verkeerssituaties.

20% van alle verkeersslachtoffers zijn kinderen jonger dan 14 jaar. De meeste verkeersongelukken ontstaan door smartphone gebruik in het verkeer, gevaarlijke kruispunten en de dode hoek van vrachtwagens. VVN en Samsung willen iets doen aan de grootste angst van elke ouder, dat zijn of haar schoolgaande kinderen iets overkomt tijdens de tocht naar school. Kinderen zijn namelijk snel afgeleidt. Ze kletsen met elkaar of zijn druk doende met hun smartphone. De Virtual Reality (VR) app is ontwikkeld zodat scholieren van middelbare scholen in de virtuele werkelijkheid geconfronteerd worden met onveilige verkeerssituaties en daarvan leren.

beat-the-street_samsung-en-veilig-verkeer-nederland

Samenwerking Samsung & Veilig Verkeer Nederland

Zowel Samsung als VVN willen kinderen bewuster maken van de gevaren in het verkeer en ontwikkelde daarop de app Beat the Street. De app is bedoeld voor middelbare scholieren uit de onderbouw. In combinatie met een Samsung Gear VR beleven de scholieren in deze app verschillende gevaarlijke situaties in het verkeer. In een veilige VR-omgeving leren kinderen de gevaren van het verkeer herkennen. De VR-omgeving neemt ze mee naar een gevaarlijke verkeerssituaties. De leerlingen beleven deze situaties zeer intens omdat de gebeurtenissen letterlijk 360-graden om de leerlingen heen plaatsvinden.

De Koreaanse techgigant wil zijn VR technologie inzetten voor de maatschappij. Menno van den Berg, Vice President Mobile Samsung Electronics Benelux, zegt hierover het volgende: “scholieren kunnen de gevaren op de fiets niet altijd goed inschatten. Onze virtual reality-technologie helpt om scholieren spelenderwijs bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Wij vinden het belangrijk onze technologie ook voor maatschappelijke doelen in te zetten, zoals het vergroten van de verkeersveiligheid samen met Veilig Verkeer Nederland.

Hoe werkt Beat the Street?

De app plaatst je in het zadel van Lars, Carlo en Yasmin. In hun plaats bevinden scholieren zich in verschillende verkeerssituaties. Leerlingen worden bijvoorbeeld geattendeerd op de gevaren van de dode hoek bij afslaande vrachtwagens. De app laat die situaties niet alleen zien, de Gear VR laat de leerlingen ook live de gevolgen ervaren van hun keuzes.

Vergroten verkeersveiligheid scholieren

Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland meent dat de verkeersveiligheid van scholieren van groot belang is. De kans van een ongeluk stijgt namelijk naarmate kinderen ouder worden en veel scholieren fietsen naar hun school.

Cohen zegt het volgende over de samenwerking met Samsung: “Jongeren zijn onervaren fietsers. Ook zijn zij door de focus op elkaar en de smartphone snel afgeleid in het verkeer. In samenwerking met Samsung hebben we daarom de eerste virtual reality-verkeersles gemaakt. Met Beat the Street leren scholieren op interactieve wijze de gevaren in het verkeer herkennen.

De App is gratis te downloaden in de speciale Oculus Store voor Gear VR content. Beide partijen zijn momenteel aan het kijken hoe ze de app, Beat the Street, in hapklare brokken beschikbaar kunnen stellen aan onderwijsinstellingen.

https://youtu.be/59KS_MJhhr4

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen