Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken.Neem contact op >

Schermopname is handig voor het vastleggen van wat er gebeurt op uw telefoon, ongeacht Samsung of iOS, of computer/laptop scherm. Je kunt het voor verschillende doeleinden en op verschillende apparaten gebruiken. In dit artikel zullen we alle aspecten van dit onderwerp bespreken en op een uitgebreide manier uitleggen, zodat zelfs kinderen het zullen begrijpen.

Schermopname Android:

 1. Open de ingebouwde schermopname van Android via het snelmenu door van boven naar beneden te vegen.
 2. Tik op het schermopnamepictogram. Als het niet zichtbaar is, veeg dan naar links of rechts om het te vinden, of gebruik de bewerkknop om het aan het menu toe te voegen.
 3. Bevestig de opname-instellingen in het pop-upvenster, inclusief de audiobron (microfoon of apparaat) en het tonen van aanrakingen.
 4. Start de opname en er verschijnt een aftelling, gevolgd door een rode stip in de statusbalk.
 5. Stop door van boven naar beneden te vegen en op de rode stip te tikken, of gebruik de stopknop in het meldingspaneel.
 6. Je video wordt opgeslagen in je galerij of foto-app om te bekijken, bewerken of delen.
Schermopname Maken: Hoe je je telefoon- en computerscherm opneemt

Schermopname iOS:

 1. Open het bedieningspaneel door van onder naar boven te vegen (of van rechtsboven op iPhone X en latere modellen).
 1. Tik op het schermopnamepictogram, dat lijkt op een cirkel met nog een cirkel erin. Voeg het toe in de instellingen als het niet zichtbaar is.
 1. Na een aftelling verschijnt er een rode balk bovenaan om de opname aan te geven.
 1. Stop door op de rode balk te tikken en te bevestigen, of open het bedieningspaneel en tik nogmaals op het schermopnamepictogram.
 1. Je video wordt opgeslagen in je foto-app om te bekijken, bewerken of delen.
Schermopname Maken: Hoe je je telefoon- en computerscherm opneemt

Schermopname Windows:

 1. Gebruik de Windows + G-toetsen om de Xbox Game Bar te openen, of schakel deze in via de instellingen indien nodig.
 2. Klik op de opname-widget, die lijkt op een camera met een microfoon.
 1. Pas de instellingen aan in het opnamepaneel voor de audiobron en de timerweergave.
 1. Start de opname met een cirkelvormige knop.
 1. Stop door op de vierkante knop te klikken of gebruik Windows + G en de stopknop in het opnamepaneel.
 1. Je video wordt opgeslagen in je video’s > captures-map om te bekijken, bewerken of delen.
Schermopname Maken: Hoe je je telefoon- en computerscherm opneemt

Schermopname Macbook:

 1. Open QuickTime Player via de toepassingen of het launchpad.
 1. Selecteer bestand > nieuwe schermopname. Pas de instellingen aan voor de audiobron en het tonen van muisklikken.
 1. Klik op de rode opnameknop. Een pop-upvenster verschijnt waarin je kunt kiezen om het volledige scherm of een gedeelte ervan op te nemen.
 2. Om het volledige scherm op te nemen, klik ergens op het scherm. Voor een gedeelte selecteer je een gebied en klik je vervolgens op start opnemen.
 3. Een zwarte cirkel met een stopknop verschijnt in de menubalk.
 1. Stop door op de stopknop te klikken of gebruik de escape-toets.
 2. Je video wordt opgeslagen in je map Films om te bekijken, bewerken of delen.

Alternatieve opties

Als je om wat voor reden dan ook de ingebouwde opties niet wilt of kunt gebruiken, kun je kiezen voor de volgende twee opties:

Schermopname-software van derden (Windows/Mac/Android/iOS): Er zijn verschillende opties voor schermopname-software van derden beschikbaar voor Windows als Mac, elk met unieke functies. Je kunt er een installeren die bij je behoeften past. Voor Android kun je er een downloaden van de Google Play Store en voor iOS van de AppStore.

USB-verbinding (Android/iOS): Een andere methode is om je Android- of iOS-apparaat via een USB-kabel op een computer aan te sluiten en schermopname-software op je computer te gebruiken om het scherm vast te leggen.

Schermopname Maken: Hoe je je telefoon- en computerscherm opneemt

Tips voor een succesvolle schermopname

Ongeacht welke schermopname-optie je verkiest of voor welk doel (het filmen van uw gesprekken op kantoor of een gesprek met een vriend), is het essentieel om de volgende tips niet te vergeten om een succesvolle schermopname maken:

 • Bereid je voor: Zorg ervoor dat je voordat je begint met opnemen een duidelijk plan hebt voor wat je wilt vastleggen. Dit bespaart tijd en helpt je een meer samenhangende opname te maken.
 • Test de instellingen: Experimenteer met de videokwaliteit, framesnelheid, geluid en audiobronnen om de beste combinatie voor je opnamebehoeften te vinden.
 • Sla op en bewerk: Zodra je schermopname is voltooid, vergeet dan niet om deze in een geschikt bestandsformaat op te slaan. Gebruik indien nodig videobewerkingssoftware om je opname bij te snijden of te verbeteren.
 • Wees geduldig: schermopname kan veel systeembronnen in beslag nemen, zorg ervoor dat uw apparaat voldoende opslagruimte, verwerkingskracht en opgeladen batterij heeft om het soepel te verwerken.
 • Respecteer privacy: Wees tijdens het opnemen attent op gevoelige informatie of inhoud die niet gedeeld mag worden. Respecteer altijd privacy en auteursrechten.

Conclusie

De mogelijkheid om vast te leggen/ live screenshot te maken van wat er op uw telefoon of computerscherm gebeurt, heeft talloze creatieve en praktische mogelijkheden geopend. Door de basisprincipes te begrijpen, de juiste schermopname-methode voor je apparaat te kiezen en je aan de beste praktijken te houden, kun je de kracht van schermopname benutten om boeiende en informatieve content te maken.

Of je nu een leraar, contentmaker, technische ondersteuning bent of gewoon je digitale ervaringen wilt delen, scherm op te nemen is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen je doelen te bereiken. Dus begin met opnemen en ontketen vandaag nog je creativiteit!

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken.Neem contact op >

Gerelateerde artikelen