Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Een nieuwe vorm om je smartphone en identiteit te beveiligen is in opkomst: de selfie. Sommige bedrijven en overheden zijn al druk doende om deze nieuwe beveiligingsmethode te integreren in hun diensten en apps.

Dat schrijft The Wall Street Journal.

Een pincode, wachtwoord, tekenpatroon, Smart Lock, vingerafdruksensor, irisscanner: anno 2016 bestaan er een groot aantal manieren om je smartphone, tablet of computer te beveiligen. De Samsung Galaxy Note 7 zou de eerste mobiele telefoon ter wereld worden die de irisscanner zou introduceren als beveiligingsmechanisme. Volgens Samsung is dat namelijk de veiligste vorm die momenteel voor handen is. Een pincode en wachtwoord zijn te kraken, een tekenpatroon kun je achterhalen door de vette strepen op het scherm na te bootsen, Smart Lock bevindt zich eigenlijk nog in een bètafase en is zodoende nog lang niet full proof, en een vingerafdruk is na te maken. Een iris daarentegen is uniek –zelfs eeneiige tweelingen hebben ieder hun eigen irissen– en laat geen gebruikerssporen achter.

Nadeel van een irisscanner is dat ze nagenoeg nog niet beschikbaar zijn voor consumenten en bovendien nog niet helemaal goed werken. Ongeveer de helft van de tijd moet je een tweede keer of vaker proberen om je je toestel te ontgrendelen, zo liet de Galaxy Note 7 zien in de korte tijd dat het toestel beschikbaar was.

Selfie

Selfie

Maar de technologische ontwikkeling staat niet stil en blijft zich evolueren. De selfie of het zelfportret is helemaal de toekomst als het gaat om persoonlijke beveiliging. Volgens The Wall Street Journal vragen steeds meer bedrijven en overheden om een selfie te maken om je identiteit vast te stellen. De krant noemt taxidienst Uber, creditcardmaatschappij MasterCard en de belastingdienst van de staat Alabama als voorbeeld. De front-facing camera’s van telefoons worden kwalitatief steeds beter en bovendien zijn we –in ieder geval een groot deel van de vrouwen – gewend om voortdurend selfies te schieten. Kortom, de selfie is de perfecte beveiligings- en identificatiemethode.

Gevaren

Er is echter ook een keerzijde. Gezichtsherkenning als biometrische beveiliging is en blijft een kwestie van wiskunde en complexe algoritmes. Deze techniek is ontwikkeld om identiteitsfraude tegen te gaan en je eigen identiteit makkelijker vast te stellen. Jouw unieke biometrische ID moet ergens opgeslagen worden, hetzij lokaal of ergens in de cloud. Dat roept nieuwe veiligheids- en privacy issues op. Hoe wordt bijvoorbeeld de veilige opslag gegarandeerd? En wie heeft er toegang tot deze gegevens?

Ook waarschuwen experts dat de biometrische technologie nog verre van perfect is. Schaduw, een bepaalde lichtinval of een ander kapsel zorgen bijvoorbeeld voor de nodige verwarring bij de software. Zo verwarde Google Foto’s eerder dit jaar nog twee zwarte mannen met gorilla’s. Het ultieme voorbeeld dat de techniek nog volop verbeterd moet worden.

Tot slot wijzen experts er op dat biometrische gegevens zeer waardevol zijn voor internetcriminelen. Als genoeg bedrijven en overheden gebruik maken van lichaamseigen beveiligingsmethoden, dan zijn de consequenties des te groter als jouw profiel wordt gehackt. Tevens is het in theorie mogelijk dat je gegevens gewijzigd kunnen worden als de database wordt gekraakt.

Selfie

Toepassingen

Toch zijn er volop bedrijven die al gebruikmaken van de selfie als beveiligings- en identificatiemethode. Zo vraagt Uber regelmatig aan zijn chauffeurs om een foto van zichzelf te maken voordat zij een taxiritje kunnen accepteren. MasterCard heeft een app laten bouwen die Identity Check Mobile heet. Daarmee kunnen klanten betalingen autoriseren als ze online aankopen doen en met hun creditcard willen betalen.

De Britse bank HSBC Holding biedt nieuwe klanten de mogelijkheid om een betaalrekening te openen door een selfie te nemen. Deze foto wordt vergeleken met de foto op je rijbewijs of andere identificatiekaart. Tot slot willen de Amerikaanse staten Alabama en Georgia een app laten ontwikkelen om hun inwoners hun belastingaangifte te laten indienen met behulp van een selfie.

In alle gevallen bleek de biometrische beveiliging tussen de 92% en 99% accuraat te zijn. Er zijn dus wel degelijk nog wat schoonheidsfoutjes in de software en programmering die aandacht behoeven.

 

Wat denken jullie ervan: zie jij een selfie als beveiligings- en authenticatiemethode zitten, of heb je meer vertrouwen in je pincode of vingerafdruk?

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen