Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Het onderzoeksbureau Gartner zegt dat 20% van de organisaties in 2020 gebruik zal maken van smartphones als toegangspas. De mobile telefoon vervangt langzaam de traditionele toegangspas, Physical Access Cards.

Afgelopen jaar werd de smartphone als toegang tot kantoor of andere gebouwen bij minder dan 5% van de organisaties gebruikt. Voor 2020 verwacht Gartner Inc dat dit percentage is gegroeid naar 20% van de organisaties.

Smartphone als toegang tot je werk

Steeds meer bedrijven gaan smartphones gebruiken in plaats van de traditionele fysieke toegang kaarten. David Anthony Mehdi, research director bij Gartner, zegt hierover het volgende: “Een aanzienlijk deel van de organisaties gebruiken traditionele fysieke toegang technologieën, die gesloten systemen en hebben en een beperkte mogelijkheid om te integreren met de IT-infrastructuur. Vandaag de dag heeft de toenemende beschikbaarheid van mobiele en cloud-technologieën van vele fysieke toegangscontrole systeem (PACS), grote invloed op hoe deze systemen kunnen worden geïmplementeerd en beheerd.

PACS-technologie wordt op grote schaal ingezet in meerdere sectoren en regio’s. Ze geven toegang tot een breed scala aan faciliteiten (gebouwen, individuele kantoren, data centers, technische ruimten, magazijnen en ga zo maar door). De technologie zorgt ervoor dat alleen mensen (werknemers, contractanten, bezoekers, onderhoudspersoneel) die recht hebben op toegang tot specifieke locaties die ook krijgen. De mobiele technologie wordt hiervoor al op grote schaal gebruikt als toegangspas. Voor bedrijven die veel zakelijke telefoons gebruiken, is de stap naar de smartphone als toegangspas steeds kleiner.

Smartphone als toegangspas

Telefoon als een authenticatie methode zijn steeds meer de gewenste keuze in het merendeel van de nieuwe token implementaties. Ze dienen als een alternatief voor de traditionele eenmalig wachtwoord (OTP) hardware tokens. Gartner verwacht dat in toenemend mate het gebruik van smartphones in plaats van discrete fysieke toegang kaarten worden gebruikt. Het onderzoeksbureau meent namelijk dat ze dezelfde soort kosten en de gebruikerservaring voordelen hebben. Smartphones gebruiken technologieën en protocollen zoals Bluetooth, Bluetooth LE en Near Field Communication (NFC) die met een groot aantal toegangslezers en PACS technologieën kunnen communiceren. Zelfs in oudere telefoons vind je Bluetooth en NFC is tegenwoordig steeds vaker aanwezig. Zo beschikt een budget telefoon als de Lenovo K6 al over NFC. Vlaggenschepen zoals de Galaxy S6, uit 2015, zijn ook al uitgerust met die techniek.

Een eenvoudige manier om je smartphone tot toegang bewijs te transformeren is om gebruik te maken van Wi-Fi. Je integreert de smartphone via Wi-Fi in het toegangscontrolesysteem (ACS) en zo ontgrendel je de deur van een afstand. Smartphones gebruiken verschillende biometrische technologieën. Die kun je eenvoudig integreren in het toegangssysteem.

Mehdi schetst de voordelen van biometrische techniek in de hedendaagse smartphone: “In plaats van biometrische opname-apparaten toe te voegen in of naast de lezers, kan de telefoon zelf gemakkelijk worden gebruikt als een opname-apparaat voor het gezicht of stem (of beide). De vergelijking en controle wordt lokaal op de telefoon of centraal gedaan. Deze aanpak vermindert ook de risico’s van criminelen die in het bezit van de telefoon van een persoon komen.

Ondanks de technologische uitdagingen zou de telefoon een belangrijke upgrade kunnen zijn als toegangspas die je kunt gebruiken voor fysieke toegang, aldus Gartner.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen