Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Sinds 2014 zijn er smartwatches leverbaar van verschillende fabrikanten. In het begin leek het allemaal nog erg mooi en was het een prima vervanger voor de smartphone. Toch lijkt de smartwatch niet zo populair te zijn als wat fabrikanten er van hadden verwacht. De markt staat enorm onder druk en er worden nu harde keuzes gemaakt. Er vallen ook serieuze klappen en overnames zijn al aangekondigd. Enkel de grote jongens weten nog te overleven, maar misschien dat zij nog moeten beseffen dat het niet werkt. Of zitten we er naast?

De smartwatch

Het principe van de smartwatch is tamelijk eenvoudig. Het is de vervanger van jouw bestaande horloge, echter met extra functies. Veel modellen staan in direct contact met de smartphone die veelal in jouw broekzak of tas zit. Zodra er een bericht binnenkomt zal deze ook direct getoond worden op de smartwatch. Ook bestaan er verschillende applicaties om bijvoorbeeld even snel het nieuws te lezen. Mogelijkheden zoals Facebook en Twitter zijn uiteraard standaard. Er zijn ook smartwatches leverbaar die zich juist richten op het sporten. Zij houden de hartslag bij en houden de route bij die jij gelopen of gefietst hebt. Uiteindelijk kun jij deze resultaten weer direct doorzetten naar jouw tijdlijn op Facebook. De smartwatch is een verlengstuk van jouw smartphone, echter dan aan de pols. Het gebruik is eenvoudig en kan in veel gevallen echt handig zijn. Toch kleven er ook nadelen aan. In tegenstelling tot een normaal horloge moet deze smartwatch opgeladen worden. Veel smartwatches gaan wel twee a drie dagen mee, maar dan houdt het ook wel ver op. Daarnaast moet je altijd de smartphone bij de hand hebben om gebruik te kunnen maken van de vele mogelijkheden van dit slimme horloge. Dit zijn juist zaken waar veel mensen niet op zitten te wachten. De aanschafprijs dan nog even buiten beschouwing gelaten.

Nieuwe modellen

Ondanks dat de markt momenteel enorm tegenvalt is er gelukkig ook goed nieuws. Recentelijk heeft Samsung de nieuwe Gear S3 geïntroduceerd. Ook Asus heeft recentelijk hun ZenWatch 3 uitgebracht en blijft Apple ook enorm actief op deze markt. Er zijn nog een legio fabrikanten te noemen die zich alsnog bezig houden met deze slimme horloges. Ook dit jaar worden er nog nieuwe modellen verwacht en zijn het juist de grote spelers die de nieuwe modellen aan de man proberen te brengen. De Finse softwareontwikkelaar Jolla heeft zelfs een besturingssysteem getoond welke moet gaan werken op een smartwatch. Alhoewel deze ontwikkelaar zelf niets meer maakt, zijn er hier dus weer meer mogelijkheden voor fabrikanten om uit software te kiezen.

De afvallers

We moeten ook niet ontkennen dat er recentelijk veel te doen is rondom smartwatches. Recentelijk heeft Intel al aangekondigd dat ze compleet zullen stoppen met de ontwikkeling hiervan. Hier sluiten letterlijk de deuren en zullen mensen werkelijk op straat komen te staan. Vandaag heeft Motorola ook aangekondigd voorlopig geen nieuwe smartwatches meer te maken. Ook bij hun is de moeilijke en moeizame markt een motivatie om de ontwikkeling voorlopig even stil te zetten. Pebble is inmiddels op sterven na dood en heeft nog moeite om zijn kop boven water te houden. Inmiddels is er een bod gedaan door Fitbit op het bedrijf en volgens bronnen is dit bod ook geaccepteerd. Vooral de intellectuele eigendommen zouden Fitbit interesseren, waarmee er ook een einde komt aan het merk Pebble. Het is wel duidelijk dat de markt in beweging is en dat er spelers snel achter elkaar afvallen of voorlopig even afhaken.

Strijd gestreden?

Moeten wij gaan concluderen dat de consument nog niet klaar is voor de smartwatch? Je zou die conclusie voorzichtig kunnen trekken, maar je kunt ook concluderen dat er wellicht meer aanbod is dan vraag. Alle fabrikanten van smartphones hebben wel een smartwatch in hun collectie. Het concept is nog nieuw en de consument moet nog warm lopen voor deze gadget. De toekomst zien wij dan wel zitten van deze smartwatch, maar met wat meer geduld zal de smartwatch meer een algemeen goed gaan worden. Net als wat de smartphone tegenwoordig in ons hedendaagse leven betekent. Dat er dan nu al afhakers of afvallers zijn is logisch gezien de strijd die wordt gevoerd om ook deze smartwatches aan de man te brengen. De strijd is dus zeker nog niet gestreden en nieuwe modellen staan aanstaande!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen