Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De eerste stappen werden vorig jaar al gezet. Maar verovert Qualcomm met zijn Snapdragon 835 straks ook de PC-markt?

Hoewel Qualcomm vooral bekend is als hofleverancier van smartphone vlaggenschepen, heeft het bedrijf vorig jaar een bijzondere stap gemaakt. Tijdens het WinHEC evenement toonde Terry Meyerson van Microsoft een Windows 10 prototype dat draaide op een Snapdragon processor. De komst van de nieuwe en nog snellere Snapdragon 835 geeft misschien wel meer mogelijkheden voor de interessante samenwerking. Verovert Qualcomm straks ook de PC markt?

Snapdragon 835 voor smartphones

De nieuwe Snapdragon 835 zal Qualcomm weer in de top van snelste smartphones brengen. Verschillende test sites voor smartphones maken melding van toestellen die worden aangedreven door een Snapdragon 835. Een recente score op de bekende test site AnTuTu is veelbelovend. Daarin scoort een Xiaomi Mi 6 smartphone ruim 210.000 punten. Een enorme score als je die naast de huidige nummer één legt, de iPhone 7 Plus. Die scoort ruim 180.000.

Xiaomi Mi6 Snapdragon 835

De processor brengt daarnaast een serie aan nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Een van de verbeteringen die ook voor laptops en computers handig is, is de X16 LTE modem. De eerste gigabite klasse modem geïntegreerd in een processor. In tegenstelling tot de Snapdragon 820 heeft de 835 acht kernen. Vier van die kernen zijn zeer snelle kernen die maximaal geklokt zijn op 2,45 GHz. De andere vier zijn maximaal geklokt 1,9 GHz en zijn speciaal voor lichtere taken gemaakt.

Grafisch wordt de processor bijgestaan door de Adreno 540. De Adreno 540 is 25 % sneller dan zijn voorganger bij 3D rendering en de GPU kan wel 60 % meer kleuren weergeven. Daarnaast ondersteund de processor Vulkan, DirectX 12,OpenGL ES 3.2 en OpenCL 2.0. De ondersteuning voor DirectX 12 is met name interessant voor Windows 10. Want gamers kunnen straks prachtige games spelen via hun Snapdragon 835 op Windows 10.

Snapdragon 835

Verwachte smartphones met de Snapdragon 835

Vanaf het Mobile World Congress eind februari worden de eerste lanceringen verwacht van smartphones die worden aangedreven door de nieuwe Snapdragon 835 processor. De processor is nog kleiner dan zijn voorganger dankzij het 10nm productie proces. Grote smartphone fabrikanten als LG, Samsung en HTC zullen allen hun nieuwe vlaggenschip lanceren met de razendsnelle Qualcomm processor. We verwachten bijvoorbeeld de LG G6, de HTC 11 en natuurlijk een deel van de Galaxy S8 smartphones met een Snapdragon 835. Vanuit China zullen er ook een vrachtschip vol aan vlaggenschepen verschijnen. Naast de eerder genoemde Xiaomi mogen we ook van LeEco, OnePlus en Vivo smartphones verwachten met de Snapdragon.

Qualcomm Snapdragon 835

De Snapdragon klaar voor de PC-markt

Nu de specificaties van de Snapdragon 835 duidelijk zijn, is het ook duidelijk dat de Amerikaanse chipfabrikant meer op zijn vizier heeft dan alleen de smartphone markt. In de laatste jaren zijn de System-on-a-Chip (SoC’s) van Qualcomm zeer dominant geweest in de smartphone markt. Je mag verwachten dat die dominantie niet zal veranderen in de aankomende jaren. Sterker nog, Qualcomm flirt nu openlijk met de pc-markt.

Zoals we vorig jaar al zagen is Windows 10 klaar om aangedreven te worden door de Snapdragon 835 processor. Maar een mobiele Snapdragon 835 processor kan zich toch nooit meten met een Intel Core processor? Dat is inmiddels niet ondenkbaar lezen we op de site Techzine.

Intel heeft op het gebied van prestaties weinig vooruitgang laten zien in de afgelopen jaren. Natuurlijk zijn er nieuwe generaties van Intel chips geïntroduceerd. Die chips zijn vooral energiezuiniger in vergelijking tot hun voorgangers geworden. De processors van Qualcomm waren al energiezuinig. De nieuwe generaties zijn daarnaast nog meer energiezuiniger geworden en Qualcomm heeft de prestaties fors verbeterd. Het tech magazine verwacht zelfs dat Snapdragon 835 zich kan meten met de nieuwe 2017 Intel Core i3 of misschien wel de Intel Core i5 uit 2016.

We houden je op de hoogte van de avonturen van de Snapdragon in PC land.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen