Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Woensdag stonden de iPhone 7 en iPhone 7 in de spotlights. Maar Apple was niet de enige die gisteren met een nieuw product op de proppen kwam. Ook Sony onthulde zijn nieuwste generatie gaming console: de PlayStation 4 Pro. De grafische processor van de PS4 Pro is ruim twee keer zo snel als zijn voorganger en voortaan is het mogelijk om games in 4K-resolutie te spelen.

Sony kondigt de PlayStation 4 Pro –vanaf nu PS4 Pro– aan via zijn Europese blog.

De afgelopen maanden hoorden we met regelmaat nieuws over de ‘PS4 Neo’.  Zo verscheen er in juli een document online waarin de specificaties van de nieuwe console werden beschreven. En deze blijken overeen te komen met het finale product dat Sony tijdens zijn PlayStation Meeting gisteren aankondigde.

Specificaties PS4 Pro

Grootste prestatie van de PS4 Pro is dat hij games in 4K-resolutie kan weergeven op je televisie. Zijn voorganger, de PS4, kwam niet verder dan Full HD (1080p). Daarnaast is het kleurbereik van de console opgeschroefd.  Kleuren zien er feller en levendiger uit en oogt zwart zwarter. Je televisie en de game die je speelt moeten echter wel HDR-weergave (High Dynamic Range) ondersteunen. Tijdens de presentatie demonstreerde Sony diverse games in 4K-kwaliteit met HDR-ondersteuning: Horizon Zero Dawn, Call of Duty: Infinite Warfare, Days Gone, Deus Ex: Mankind Divided, For Honor en Infamous First Light.

Om dit alles te realiseren heeft de PS4 Pro twee keer zo veel grafische rekenkracht in vergelijking met de PS4. Ook krijg je van het Japanse technologiebedrijf meer opslagcapaciteit om save files op te slaan en games te kopen via het PlayStation Netwerk.

Nog meer goed nieuws. Gameontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om in de toekomst een update van hun spellen uit te brengen zodat deze eveneens kunnen profiteren van de extra grafische kracht. Sony noemde dit tijdens de presentatie ‘forward compatibility’. De eerste games die een update tegemoet kunnen zien als de PS4 Pro wordt gelanceerd zijn Uncharted 4, Infamous First Light, Call of Duty: Black Ops 3, FIFA 17 en Battlefield 1.

Ook als je geen 4K- of HDR-tv hebt kun je genieten van de extra rekenkracht. Als je de PS4 Pro aansluit op een Full HD-televisie, dan herkent de software deze en kan deze ervoor kiezen om een game met een hogere framerate (fps) te laten draaien of betere visuele effecten en grafische details.

Verder is de PS4 Pro uitgerust met acht Jaguar-cores (octa-core) met een kloksnelheid van 2.1GHz, GPU met 36 compute units met een snelheid van 911MHz (twee keer zo veel als de PS4), 8GB werkgeheugen, 1TB aan opslagruimte (Hard Disk Drive, dus niet de snellere Solid State Drive) en een bandbreedte van 218GB/s.

PlayStation 4 Slim

Naast de PS4 Pro maakte Sony tevens van de gelegenheid gebruik om nog tweede nieuwe console te presenteren: de PlayStation 4 Slim. Deze is uitgerust met een harde schijf van 500GB (HHD). De naam PS4 Slim is al enige tijd op de markt. Het nieuwe model gaat de oude vervangen.

Prijs en beschikbaarheid

De PS4 Pro is vanaf 10 november verkrijgbaar in ons land. De adviesprijs bedraagt 399 euro. De PS4 Slim ligt volgende week al bij ons in de winkels. Op donderdag 15 september om precies te zijn. Het prijskaartje van deze console bedraagt 299 euro.

Sony PlayStation 4 Slim

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen