Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

In smartphone land was de terugkeer van het legendarische merk uit Finland geen geheim meer. Na de verkoop van het merk aan Microsoft is het merk dit jaar weer terug in handen van Nokia. Het merk zal in 2017 enkele smartphones lanceren. Vandaag zien we dankzij Weibo de behuizing van de mogelijke smartphones.

Nokia was een van de grootste spelers in de wereld van de mobiele telefoons, voordat smartphones de hoofdrol kregen. Het legendarische merk kreeg het niet voor elkaar mee te gaan in de ontwikkeling zoals namen als Apple, HTC en Samsung. Microsoft wilde het iconische merk tot leven roepen. De software gigant slaagde hierin niet en verlengde de rechten van de merknaam niet. Het iconische telefoon merk is nu weer terug bij de ‘basis’, het Finse HMD Global.

Foto´s behuizing

Er gingen al langer geruchten rond dat Nokia weer tot leven geblazen zou worden. Sterker nog er was aan het begin van dit jaar een officiële aankondiging. Die plannen komen steeds dichterbij. Want dit weekend treffen we via Weibo enkele foto’s waarop een aluminium behuizing van een Nokia smartphone is te zien. De behuizing suggereert een smartphone met twee gaten. Je kunt een enkele hoofdcamera en vingerafdrukscanner verwachten of een camera met LED flister. De laatste zien we in de renders van een Nokia die we al eerder zagen. Waarschijnlijk is dit een van de nieuwe Android apparaten die in 2017 zal verschijnen.

Hoe zit het precies met Nokia & HMD Global?

HMD Global is gevestigd in Helsinki, Finland. De onderneming is eigendom van Smart Connect LP. Smart Connect LP is een private equity fonds dat wordt beheerd door Jean-Francois Baril. Baril is een van de oude bestuurders van Nokia. Hij zit ook in het management van HMD. In de Raad van Bestuur van HMD zitten vijf leden, waaronder iemand die het merk vertegenwoordigd. HMD is dus niet Nokia, maar wel nauw verwant.

Het merk is nu wel zo goed als terug in de oude handen, bij HMD Global. HMD onderhoudt nauwe contacten met Nokia. Het bedrijf zorgt ervoor dat er een serie mobiele telefoons en tablets zullen verschijnen van het Finse merk. HMD heeft hiervoor een strategische licentieovereenkomst met Nokia Technologies en beschikt dus over de geavanceerde technologie en licenties. De nieuwe onderneming heeft de exclusieve gebruikersrechten van het Nokia merk voor de komende tien jaar.

Terugkeer dichtbij

Niet alleen foto’s van de smartphone behuizing verklappen dat de terugkeer van het legendarische merk dichtbij is. Vorige week vernamen wij ook het nieuws dat HMD Global een Brits PR-bureau, Mother, in de armen heeft genomen om de marketingcampagne aan te sturen. Volgens dit bericht zal het eerste HMD/Nokia project van Mother volgend jaar van start gaan. Het bericht suggereert dat HMD Global zijn eerste Nokia Android telefoon of tablet pas in 2017 lanceert.

Terugkeer minder dichtbij dan verwacht

Uit eerdere geruchten maakte we op dat Nokia dit jaar nog terug zou keren. Verschillende bronnen suggereerden namelijk dat de eerste telefoons dit jaar nog werden getoond. Zoals het er nu naar uit ziet, verschijnen de eerste smartphones van het legendarische merk in 2017. We verwachten dan twee high end smartphones. Dat liet de topman van HMD recent weten. We mogen rekening houden met een 5,2-inch en een 5,5-inch AMOLED beeldscherm toestel. Waarschijnlijk aangedreven door de nieuwste Qualcomm Snapdragon uit de 800 serie.

Nokia in benchmarks

Eén Android Nokia apparaat is reeds in de benchmarks verschenen. Het is waarschijnlijk een tablet. Want volgens de testsites beschikt het apparaat over een 13,8-inch 1080p-scherm met een Qualcomm Snapdragon 430 processor. Er is 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslag. Achterop vindt je een 16-megapixel camera en selfies kun je maken met een 8-megapixels camera maken. De tablet draait op Android 7.0 Nougat. Beelden van het apparaat zijn helaas nog niet beschikbaar.

Nokia behuizing

Nokia behuizing

Nokia behuizing

 

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen