Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

In de wereld van smartphones zijn er op dit moment maar twee echte toppers, Samsung en Apple. Beide smartphone fabrikanten worden geroemd om de hoge kwaliteit van de smartphones en jaarlijks lanceren beide fabrikanten hun vlaggenschepen. Welk vlaggenschip wint de titanenstrijd der Zevens? De iPhone 7 Plus of de Galaxy Note 7.

Samsung lanceerde drie vlaggenschepen in 2016, de succesvolle  Galaxy S7 broers en de Galaxy Note 7. Apple heeft er inmiddels ook drie, de iPhone SE en de nieuwe iPhone 7 en 7 Plus. Hoe verhouden de laatste vlaggenschepen zich met elkaar?

Beide toestellen hebben hun kinderziektes. De iPhone 7 lijkt volgens een aantal Twitteraars te sissen bij lastige taken. Maar de Note 7 spant de kroon van alle kinderziektes, het nieuwste Galaxy vlaggenschip kan spontaan in vlammen opgaan.

Titanenstrijd der zevens

Ondanks problemen van beide toestellen is het natuurlijk interessant om te zien of de toestellen aan elkaar gewaagd zijn. We weten al dat de iPhone 7 snel is, het toestel blies alle tegenstand omver op Antutu. Het apparaat haalde een score die veel hoger lag dan zijn voorganger de iPhone 6S Plus.  De nieuwste iPhone scoorde ook hoger dan alle scores van toestellen met een Snapdragon 820 processor. De Snapdragon 820 processor van Qualcomm is in 2016 de standaard geworden voor vlaggenschepen. Je vindt de processor in de LG G5, de Galaxy S7 en ook de nieuwste LG V20.

iPhone 7 Plus en Galaxy Note 7

Een van de verschillen die je direct ziet, is dat de Note 7, ondanks het grotere 5,7-inch beeldscherm, kleiner is dan de iPhone 7 Plus. De iPhone is daarbij ook nog zwaarder maar wel iets dunner dankzij het verlies van de 3,5 mm poort voor de koptelefoon.

Beeldscherm

Beide beeldschermen zijn zeer scherp. De Note 7 heeft een streepje voor dankzij een hogere beeldscherm resolutie van 2560 x 1440 tegen 1920 x 1080 voor de iPhone. De iPhone 7 Plus gebruikt 3D Touch dat het gebruikers gemak van het beeldscherm aanzienlijk verhoogt. De Note 7 heeft dan weer Always-on waarmee notificaties altijd zichtbaar zijn.

beeld-note-7-vs-iphone-7-plus

IP68 vs IP67 certificering

De Galaxy Note 7 is IP68 gecertificeerd en de iPhone 7 Plus is IP67 gecertificeerd. Is de iPhone daardoor minder waterdicht? Wat betekent deze certificatie?

IP staat voor de International Protection Rating, maar wat betekenen die twee getallen? Het eerste getal wijst naar de geboden bescherming tegen van objecten, zoals vingers of stof. Dit is een schaal die loopt van 0 tot 6. Het tweede nummer geeft de bescherming aan tegen vocht. Het cijfer varieert van 0 tot 8. Je kun in plaats van een van de twee cijfers ook een X zien. Dan is het apparaat niet getest voor dat onderdeel.

Terug naar onze titanen. Beide zijn dus volledig tegen stof beschermd maar de IP68 certificering van de Note 7 is iets beter en wil zeggen dat het toestel bruikbaar blijft wanneer je het in een emmer met water laat vallen.

Processor en geheugen

note-7-microsdDe Note 7 heeft een Snapdragon 820 quad-core processor of een Exynos 8890 processor met acht kernen. Het toestel krijgt 4 GB aan werkgeheugen en je hebt standaard 64 GB opslag. Er is ook een mogelijkheid om de opslag uit te breiden met een microSD-kaart. De iPhone 7 verschijnt met de razend snelle A10 fusion quad-core processor en 3 GB aan werkgeheugen. De iPhone 7 koop je met 32 GB, 128 GB en 256 GB. Opslag is echter niet uit te breiden. Op papier heeft de Note 7 hierin een voordeel. Echter in de snelheidstest tussen de iPhone 7 en Note 7 blijkt dat de iPhone veel sneller is.

Camera’s

Hoewel Samsung bekend staat om zijn uitstekende camera’s heeft Apple ook zeer capabele camera’s. De Note 7 verschijnt met een 12-megapixel f/1.7 camera. De autofocus is zeer snel en je kunt prachtige foto’s maken ook met weinig licht. De iPhone 7 Plus heeft zelfs twee 12-megapixel camera’s. Eén camera heeft een f/1.8 breedhoeklens en de ander een f/2.8 telelens. Met beide toestellen kun je filmen in 4K.

Vlaggenschip Camera'sDe selfie camera van de iPhone 7 Plus is een 7-megapixel f/2.2 camera tegen de 5-megapixel f/1.7 camera van de Note 7.

Op camera gebied neemt Apple een grote stap ten opzichte van Samsung. Het maakt als één van de weinige smartphone fabrikanten optimaal gebruik van de dubbele camera opstelling. Het combineren van beide camera’s stelt de iPhone 7 Plus in staat om een Depth of Field effect te verkrijgen. Je maakt zo super mooie foto’s waarbij het object naar voren komt en de wereld achter het object in een soort wazigheid zit. Tijdens de lancering toonde Apple het effect.

Beveiliging

Op dit gebied is de Galaxy Note 7 de absolute winnaar. Het toestel heeft niet alleen een super snelle vingerafdrukscanner in de Home-knop net als de iPhone 7 Plus. De Note 7 heeft ook nog een irisscanner waarmee met één blik op je smartphone het toestel ontgrendeld.

Snelheidstest van de Titanen

Vanuit verschillende benchmark testen weten we al dat de iPhone 7 Plus een waanzinnig snel toestel is. Op dit moment zijn er nog geen snelheidstesten beschikbaar van de iPhone 7 Plus tegen de Galaxy Note 7. Wel zien we de iPhone 7 het opnemen tegen de Note 7. Aangezien de iPhone 7 Plus op een iets groter werkgeheugen na gelijk is aan zijn kleinere broer is de test een goede graadmeter.

Tijdens een snelheidstest tussen de beide toestellen wordt bevestigd dat de Apple zeer snel is. De iPhone 7 neemt al snel een flinke voorsprong op de Galaxy Note 7.

Winnaar Titanenstrijd

Beide toestellen beschikken over een arsenaal aan features en zijn razend snel. De iPhone 7 is beduidend sneller dan de Galaxy Note 7. Voor de gemiddelde smartphone gebruiker zal dit verschil nauwelijks merkbaar zijn. Het is vooral bij zware taken prettig om niet steeds te wachten. De Note 7 blinkt vooral uit in compactheid, zijn beeldscherm en irisscanner terwijl de iPhone het moet hebben van de snelheid en optimaal gebruik van de dubbele camera.

Het blijft een persoonlijke voorkeur die verschilt per persoon. Kijken we naar bovenstaande lijst dan zie je dat beide toestellen voordelen en nadelen hebben. Maar de iPhone 7 Plus is op enkele belangrijke punten de betere smartphone. Het toestel is sneller en maakt slim gebruik van de cameramogelijkheden.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen