Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Terwijl iedereen nog volop de app Meerkat aan het uitproberen is, komt Twitter intussen met haar eigen app om live video te streamen: Periscope. Deze is alleen nog maar beschikbaar voor iPhones en heeft net wat meer opties dan Meerkat. Eerder dit jaar nam Twitter de dienst Periscope over.

Mocht je onder een steen geleefd hebben: met Meerkat en Periscope wordt het mogelijk om live video’s te streamen op Twitter. Of het nou tijdens een concert is of als je je verveelt op kantoor. Waar je maar wilt.

Vorige week was er nog niks aan het handje en ineens wordt deze week gedomineerd door live stream video’s van mensen die even het een ander uitproberen. Tijdens de conferentie SXSW in de V.S. werd Meerkat onderwerp van gesprek en ineens was het booming business.

Periscope is niet gemaakt door Twitter zelf: in januari nam Twitter de dienst over. Het is opvallend dat deze ineens beschikbaar kwam, net na de opkomst van Meerkat.

Alleen nog iOS-versie beschikbaar

Voorlopig zijn alleen iOS-gebruikers the lucky ones om van Periscope gebruik te maken, maar dat zal vast niet lang meer duren. Op de website van Periscope zie je de foto van een (vrouwelijke!) Android-ontwikkelaar in het team.

Over Periscope

Over zichzelf zegt Periscope dat de groep ongeveer een jaar geleden gefascineerd werd door het idee om de wereld te ontdekken door andermans ogen. Bijvoorbeeld die van een demonstrant in Oekraïene of iemand die de zonsondergang bekijkt vanuit een luchtballon in Cappadocia (wat? waar?).

We wilden het dichtste bij teleportatie in de buurt komen, aldus het team dat er meteen bij aangeeft dat het wellicht raar klinkt. “Terwijl er zoveel manieren zijn om evenementen en plekken te ontdekken, realiseerden we dat er geen beter idee is om een plek te ervaren door live video. Een foto kan dan wel duizend woorden zeggen, maar live-video kan je als het ware ergens mee naartoe nemen en je rondleiden.

realiseerden we dat er geen beter idee is om een plek te ervaren door live video. Een foto kan dan wel duizend woorden zeggen, maar live-video kan je als het ware ergens mee naartoe nemen en je rondleiden.

Verschillen tussen Meerkat en Periscope

In de app Meerkat kun je beschrijven wat je aan het doen bent en vervolgens je Twitter-volgers daarvan op de hoogte stellen, inclusief je livestream. De video’s kunnen alleen live worden bekeken en niet achteraf worden teruggekeken (a la Snapchat) of überhaupt opgeslagen te worden. Tijdens het filmen kun je ook nog eens de discussie aangaan met je kijkers. Je weet ook hoeveel kijkers je hebt en wie het zijn.

Daar waar Meerkat beperkt is (video weg = weg), vult Periscope dat weer aan: achteraf kun je de streams terugkijken. Wat enorm scheelt, want niet iedereen is op het juiste moment beschikbaar op Twitter om jouw livestream te volgen. De mogelijkheid om terug te kijken duurt 24 uur. Voor de rest komen de diensten wel aardig overeen.

meerkat

Valkuilen

Iedereen lijkt razend enthousiast over het live video’s streamen, onder andere dj’s van 3FM kunnen al niet meer zonder Meerkat. Maar hoe zit het met concerten? Als je weet dat iemand live gaat streamen, bedenk je je misschien wel twee keer voordat je daadwerkelijk dat dure kaartje koopt. Of hoe zit het met betaalde voetbalzenders? Of de premiere van een nieuwe film in de bioscoop? Dat schrijft Quote op haar website.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen