Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Je kent het wel, je hebt zelf een iPhone en je gaat naar een vriend die een Samsung telefoon heeft. Grote kans dat jij dan je telefoon niet op kunt laden, omdat hij natuurlijk niet ook even een iPhone lader heeft liggen. Dit is natuurlijk voor ontzettend veel mensen een enorme ergernis, waar gelukkig vanaf eind 2024 definitief een eind aan komt. Natuurlijk blijf je nog wel te maken hebben met mensen die een ouder model toestel hebben, maar de tijd dat je een iPhone alleen met hun eigen lader kon opladen, is dus volledig verleden tijd. Omdat Apple niets aan het toeval over wilde laten, hebben ze ervoor gekozen dit bij de release van de iPhone 15 al te doen. Maar wat is nu eigenlijk de reden dat een USB-C lader verplicht wordt voor alle elektrische apparaten?

Allemaal kunnen opladen met één kabel

Voor het jaar 2024 is overeengekomen dat alle mobiele telefoons, tablets, camera’s, oordopjes en andere draagbare apparaten worden uitgerust met een uniforme usb-c-aansluiting. Deze overeenkomst is bereikt tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de individuele lidstaten en is het resultaat van jarenlange inspanningen van de Europese Commissie. De diversiteit aan opladers heeft namelijk geleid tot overmatig plastic gebruik en onnodige kosten voor consumenten. Het is dus voor zowel onze portemonnee als het milieu een stuk beter dat we allemaal naar een universele oplader gaan. Waar je nu voor je iPhone een speciale snellader gebruikt, kun je straks ook een betrouwbare USB C adapters voor sneller opladen kopen voor je nieuwe iPhone, die vanaf de iPhone 15 is uitgerust met een USB C poort.

Beter voor het milieu en besparing voor de consument

De reden dat er zo veel moeite is gedaan om deze wetgeving in te voeren, zijn er eigenlijk twee. Allereerst zorgt het voor een stuk minder plastic, aangezien mensen met één kabel verschillende apparaten kunnen opladen, wat ook direct bijdraagt aan het tweede punt en dat is een besparing op de kosten. Zo hoef je namelijk niet speciaal voor ieder apparaat een nieuwe kabel te kopen mocht deze aan vervanging toe zijn. Uiteraard kan het wel zijn dat je in het geval van een ouder type toestel, nog wel een ouder type kabel nodig hebt. Dus heb je een iPhone 14 of ouder, dan zijn er natuurlijk nog steeds wel kwalitatieve lightning kabels te koop, waarmee jij je telefoon probleemloos kunt opladen.

Tot slot

Met de verplichte invoering van USB-C laders vanaf 2024 zorgt de Europese Unie voor meer uniformiteit en veiligheid in de wereld van opladen. Als consument hoef je je geen zorgen meer te maken over de kwaliteit en compatibiliteit van je laders. Belangrijk is natuurlijk wel dat je kiest voor een gecertificeerde USB-C lader, aangezien er ook genoeg andere kabels te verkrijgen zijn op de markt. Niet alleen is dit slecht voor het apparaat waarvoor je deze gebruikt, maar verhoogt het ook de kans op brand en kortsluiting.

Kies altijd voor gecertificeerde USB-C laders met het juiste logo en keurmerk, om optimaal te profiteren van de voordelen van deze nieuwe standaard.

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Gerelateerde artikelen