Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

ASUS heeft bekend gemaakt wanneer de verkoop van de ASUS ZenWatch 3 van start gaat. Vanaf maandag 21 november ligt de smartwatch bij ons en onze zuiderburen in de winkels. De adviesprijs van deze wearable is vastgesteld op 249 euro.

Het is eind augustus –vlak voordat de IFA-beurs in Berlijn van start gaat– als ASUS haar nieuwste smartwatch aankondigt: de ASUS ZenWatch 3. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de opvolger van de ZenWatch 2. Aan de buitenkant zie je onmiddellijk dat ASUS opnieuw naar de tekentafel is gegaan. Zo heeft het vierkante uurwerk plaatsgemaakt voor een ronde wijzerplaat. De meeste veranderingen bevinden zich echter onder het uurwerk.

Specificaties ASUS ZenWatch 3

De ASUS ZenWatch 3 heeft een 1.39 inch groot AMOLED-display met een resolutie van 400 bij 400 pixels. Het scherm is weliswaar een fractie kleiner dan zijn voorganger –die een beelddiagonaal van 1.45 inch had– maar de schermresolutie is wel opgeschroefd (deze was 320 bij 320 pixels). De pixeldichtheid bedraagt 287 ppi. Om het scherm tegen krassen en stoten te beschermen, is hij uitgerust met Corning Gorilla Glass 3.

De smartwatch wordt aangedreven door een processor die speciaal voor wearables is ontwikkeld door Qualcomm: de Snapdragon Wear 2100. Deze chipset lijkt op de Snapdragon 400 die we in verschillende smartwatches tegenkomen, maar is 30% kleiner en 25% energiezuiniger. Het werkgeheugen van de ZenWatch 3 bedraagt 512MB, de opslagcapaciteit 4GB. Opvallend genoeg heeft ASUS de accucapaciteit naar beneden bijgesteld.

De ZenWatch 2 had nog een batterij met 400 mAh aan vermogen, diens opvolger moet genoegen nemen met 340 mAh. Door de toevoeging van de energiezuinige Snapdragon Wear 2100 zou dit geen verschil moeten uitmaken. Bij de introductie beloofde de fabrikant dat het horloge twee dagen zou meegaan als de batterij volledig is opgeladen. Daarnaast is het mogelijk om de smartwatch uit te breiden met nog eens 200 mAh dankzij een accupack. De ZenWatch 3 ondersteunt snelladen: in slechts 15 minuten tijd is de smartwatch al voor 60% opgeladen. Het contactpunt om de wearable op te laden bevindt zich aan de achterkant. De oplader bevestigt zich automatisch aan het horloge door het magnetische koppelmechanisme.

Aan de buitenkant van de ASUS ZenWatch 3 zitten drie knoppen. Eén van de knoppen opent de applicatie ZenFit. Deze app houdt al je dagelijkse activiteiten bij en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt. Met de tweede knop kun je de watch face van de wearable aanpassen. Standaard krijg je van ASUS zes ontwerpthema’s en meer dan vijftig verschillende wijzerplaten. Mocht je deze niks vinden, dan kun je eventueel nieuwe watch faces downloaden in de Google Play Store. Wat de derde en laatste knop doet kun je zelf bepalen: je kunt er namelijk zelf een functie aan toekennen.

De ASUS ZenWatch 3 draait tot slot op Android Wear, Googles besturingssysteem die speciaal is ontwikkeld voor wearables.

Prijs en beschikbaarheid

De ASUS ZenWatch 3 is vanaf maandag 21 november verkrijgbaar in Nederland en België. Hij heeft een adviesprijs van 249 euro gekregen. Tijdens de presentatie eind augustus noemde ASUS nog een andere prijs, namelijk 229 euro. Waarom het prijskaartje in de tussentijd met twee tientjes omhoog is gegaan, is onduidelijk.

ASUS ZenWatch 3

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen