Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

De innovatie in de smartphone wereld gaat snel, ongelofelijk snel. De grootste innovaties zie je natuurlijk bij de vlaggenschepen die soms jaren voor lopen op de rest. Welke innovaties en/of gimmicks kende 2016? Wij bespreken een viertal met je.

Er is één feit, een nieuwe smartphone heeft een ander design, nieuwe functies en nieuwe features. Deze nieuwe features worden natuurlijk verkocht als zijnde indrukwekkende innovaties. Toch zijn het meer dan regelmatig gimmicks waarmee de fabrikant zijn toestel wil laten uitspringen. Welke revolutionaire ontwikkelingen kende 2016? En kunnen we spreken van revolutionaire ontwikkelingen of zijn het eigenlijk een soort publiciteitsstunt of wel gimmicks geweest.

Gimmick 1: het modulair ontwerp

De eerste van de gimmicks uit 2016 is het modulair ontwerp. In 2016 verschenen twee grote merken met smartphone dat een modulair ontwerp had. Helaas moest een ander project dit jaar geannuleerd worden. Het modulair ontwerp kun je zeker in de categorie gimmick plaatsen. Het heeft weinig toegevoegde waarde opgeleverd bij de LG G5 en iets meer bij de Moto Z.

De mythe van de modulaire telefoon zou in 2016 wel eens werkelijkheid worden. Smartphone kenners wachtte vol verwachting en met enige spanning op de modulaire smartphone van Google. Project ARA liep al enige vertraging op, maar 2016 zou het jaar van de ARA worden. Niets bleek minder waar toen in november van dit jaar. Het werd toen namelijk bekend dat project ARA echt geannuleerd was.

Project ARA

Eerder dit jaar wist LG vriend en vijand te verrassen met het nieuwe vlaggenschip de LG G5. Met de G5 lanceerde LG als één van de eerste grote merken een smartphone met modulair ontwerp. Gebruikers van de smartphone kunnen de onderkant los maken en vervangen voor een andere module. Drie modules kon je bij de LG G5 krijgen, een B&O geluid module, een camera module en een extra batterij. Om te wisselen van module moet je het vlaggenschip echter wel uitzetten. De LG G5 heeft een 5,3-inch Quad-HD beeldscherm. Het toestel wordt aangedreven door de snelle Snapdragon 820 processor met 4 GB aan werkgeheugen. Op dit moment is het een ideaal toestel om los te kopen of via een telefoonabonnement. Het vlaggenschip verkocht namelijk niet naar behoren en sindsdien is de prijs fors gezakt.

Dit jaar wist ook Lenovo iedereen te verrassen met een modulaire smartphone. Het lijkt er op dat Lenovo het concept van modules beter heeft uitgedacht dan LG. Lenovo lanceerde namelijk de Moto Z. Ook een vlaggenschip smartphone met modules. De modules klik je eenvoudig achterop de flinterdunne smartphone waarna ze direct werken. In tegenstelling tot LG heeft Lenovo ook meer variatie in mods gecreëerd. De Chinese onderneming riep zelfs een forse prijs uit voor mod ontwikkelaars. Recent nog werd een nieuwe mod gepresenteerd, de Hasselblad camera mod. De Moto Z heeft een 5,5-inch Quad-HD beeldscherm. De Z wordt aangedreven door de Snapdragon 820 processor en heeft ook 4 GB aan werkgeheugen.

Gimmick Moto Z

Gimmick 2: dubbele camera

Het afgelopen jaar gaat zeker de boeken in als jaar van de dubbele hoofdcamera’s. De agenda van 2016 stond vol met lancering data van smartphones die beschikken over dubbele hoofdcamera’s. Om een aantal smartphones van de bekende merken te noemen: de iPhone 7 Plus, de LG G5, de Huawei P9, de Honor 8, de LG V20 en de Huawei Mate 9. Dit is slechts een handje vol van alle smartphones in 2016 met een dual camera uitrusting. Het is niet helemaal duidelijk te zeggen of het om gimmicks gaat. Enerzijds natuurlijk wel, want het staat stoer en de fabrikanten maken nog niet optimaal gebruik van beide camera’s. Toch zien we bijvoorbeeld bij de iPhone 7 Plus en de Huawei Mate 9 dat beide camera’s worden gekoppeld.

Er zijn grofweg drie manieren waarop de dubbele camera’s gebruikt werden in 2016. Een manier is met een telelens en groothoeklens. Het grote voorbeeld hiervan is de LG G5. Je kunt met de combinatie van de twee camera´s geinige foto´s maken waarbij een onderdeel in de foto uitvergroot wordt.

Een andere manier waarop fabrikanten de dubbele camera´s gebruiken is een kleuren en zwart/wit camera. Huawei heeft deze methode op verschillende toestellen uitgewerkt. De bekendste is de zeer succesvolle Huawei P9. De camera´s in smartphone zijn tevens het resultaat van een indrukwekkende samenwerking tussen de Duitse cameramaker Leica en de Chinese fabrikant. Een van de twee 12-megapixel camera´s van de Huawei P9 schiet kleuren foto´s en de ander zwart/wit. Een opmerkelijk feitje over dit toestel is dat veel critici meende dat de samenwerking tussen Leica en Huawei een gimmick was. Want Leica zou weinig hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de twee camera’s.

LG G5 Huawei P9

De derde manier waarop de dubbele camera´s in 2016 gebruikt werden, is door Apple uitgewerkt en later dit jaar ook door Huawei. De iPhone 7 Plus en de Huawei Mate 9 maken namelijk op een bijzondere wijze gebruik van de beide hoofdcamera´s. Apple´s iPhone 7 Plus gaat daarin letterlijk het verst. Dankzij slimme software worden beide camera´s gecombineerd en krijg je de mogelijkheid om tot wel 10x in te zoomen op objecten zonder kwaliteitsverlies. Apple was daarmee het eerste merk dat daadwerkelijk vernieuwing bracht in de dual cameraopstelling. Huawei volgde later met de Huawei Mate 9. Deze smartphone gebruikt zijn camera´s voor een zoom tot 2x.

Gimmick 3: artificial intelligence / kunstmatige intelligentie

Er zijn vandaag de dag steeds meer programma’s die vragen kunnen beantwoorden en kunnen leren. Apple heeft jaren geleden Siri al ontwikkeld die dagelijks vele Apple gebruikers helpt aan allerlei antwoorden. De kunstmatig intelligente persoonlijke assistenten zijn in opkomst in 2016. Niet alleen Google lanceerde een nieuwe persoonlijke assistent in de vorm van Google Assistent. Ook Huawei liet deze maand zien dat het bedrijf over AI technieken beschikt. Uiteraard kun je dit onder het kopje innovatie plaatsen. Echter op het huidige moment is de bruikbaarheid van de techniek niet zo gigantisch groot en lijkt het toch sterk op dat we ook hier te maken hebben met gimmicks.

iOS gebruikers waren al jaren op de hoogte van kunstmatige intelligente (AI) hulp dankzij Siri. In 2016 worden Android gebruikers dan eindelijk getrakteerd op AI. Google lanceerde de Google Pixel en Pixel XL. Beide vlaggenschepen voor het eerst ‘Made by Google’ en het software bedrijf pakte uit. De Pixels hebben namelijk niet alleen de nieuwste vlaggenschip hardware in de vorm van de Snapdragon 821 processor. Ze hebben Google Assistant. Het Android alternatief voor Siri is een digitale assistent.

Gimmicks AI Google Pixel

Huawei liet ook van zich horen op AI vlak. Niet alleen zou het besturingssysteem van de Huawei Mate 9 jouw gedrag leren zodat zijn programmabeheer optimaal op zijn gebruiker kan instellen. De pas gelanceerde Huawei Magic zit bordenvol AI toepassingen. De smartphone leert bijvoorbeeld jouw gedrag zodat apps die je op bepaalde momenten in de dag gebruikt op het lock-scherm verschijnen.

Gimmick 4: gebogen scherm, edge

Misschien niet helemaal de gimmick van 2016. Want Samsung introduceerde de techniek al in 2015 met de Samsung Galaxy S6 Edge en dit jaar natuurlijk de Galaxy S7 Edge. Toch begint het gebogen beeldscherm in 2016 een nieuwe standaard te worden. Naast de drie Samsung Galaxy toestellen zagen we de Xiaomi Mi Note 2 en ook de Huawei Mate 9 Porsche Design met de gebogen beeldschermen. Het schijnt zelfs dat Apple twee jaar na Samsung ook om is. In 2017 verwacht men één van de iPhones met een Edge. Hoewel de Edge er prachtig uit ziet, is het natuurlijk de vraag of het een gimmick is of juist een geweldig nieuwe innovatie. Waarschijnlijk ligt het ergens in het midden. Het gebogen scherm zorgt er in ieder geval wel voor dat de functionaliteit van de smartphone wordt uitgebreid en het geeft de smartphone ontwerper in de toekomst meer vrijheid. Want de fysieke knoppen aan de zijkanten van de smartphones kunnen in de toekomst wel eens vervangen worden.

Huawei Mate 9 Porche Designs

We verwachten dat de bovenstaande ontwikkelingen of gimmicks zich doorzetten naar 2017. Sterker nog er is bijvoorbeeld als sprake van een te kort aan gebogen beeldschermen. Daarnaast zijn er verschillende geruchten die suggereren dat er van de 2017 iPhone’s weer een met dubbele hoofdcamera zal zijn.

Team Pocketinfo.nl

Wij zijn het enthousiaste team achter Pocketinfo.nl. Onze passie? Het delen van de meest betrouwbare en actuele informatie over slimme technologie. Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer te weten komen over ons team? Ontdek de mogelijkheden en leer hoe wij samen jouw tech-doelen kunnen bereiken. Neem contact op >

Gerelateerde artikelen