Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De verkoop van de Microsoft Surface Book gaat binnenkort van start in ons land. De massaproductie voor diens opvolger is inmiddels al begonnen. De uitvoering die binnenkort bij ons in de winkels ligt is een zogeheten convertible: een laptop en een tablet in één apparaat, waarbij je het scherm kunt loskoppelen. Zijn opvolger moet het zonder ontkoppelbaar scherm doen.

Dat zeggen anonieme bronnen tegenover Digitimes.

De eerste generatie Surface Book verscheen eind 2015. Afgelopen jaar onthulde Microsoft een nieuwe uitvoering van deze productiviteitsmachine, inclusief Intel Core i7 processor. De verkoop ervan start binnenkort in Nederland, maar dat weerhoudt Microsoft er niet van op korte termijn een opvolger te presenteren. Volgens Digitimes wordt hij nu al op grote schaal geproduceerd en eind maart of begin april aangekondigd.

Nieuw design, andere prijs

De techsite meldt verder dat de nieuwe Surface Book een totaal andere vormgeving krijgt. Nu is het in feite een grote tablet met een toetsenbord die je kunt combineren tot een laptop. Straks kunnen we een traditionele laptop verwachten met een clamshell design. Het keyboard en het scherm kun je dan niet meer van elkaar loskoppelen.

Dat is niet het enige verschil ten opzichte van het huidige model. De nog te verschijnen Surface Book is naar verluidt een stuk goedkoper en begint bij 1.000 dollar. De eerste generatie ging nog voor minimaal 1.500 dollar over de toonbank. De buitenkant is en blijft van een magnesium-aluminium legering.

Surface Pro

De anonieme bronnen die Digitimes sprak noemen twee redenen waarom Microsoft overgaat op een ander design en lager prijskaartje. Om te beginnen zou de eerste Surface Book voor de meeste consumenten te duur zijn geweest, waardoor de vraag ernaar beperkt bleef. Daarnaast zouden klanten de Surface Book en de Surface Pro-convertibles met elkaar verwarren, omdat ze qua functionaliteit veel op elkaar lijken. Door deze rechtstreekse concurrentie en de hoge verkoopprijs vermoeden ze dat Microsoft afgelopen jaar niet meer dan 500.000 exemplaren van de Surface Book heeft verkocht.  Voor komend jaar verwachten ze dat er tussen de 1,2 en 1,5 miljoen verkocht worden.

Microsoft Surface Book

Specificaties Microsoft Surface Book

De verkoop van de Surface Book start op donderdag 20 april. De convertible komt met een 13.5 inch PixelSense-scherm met een resolutie van 3000 bij 2000 pixels en een pixeldichtheid van 267 ppi.  Onder de motorkap vinden we een zesde generatie Intel Core i5 of i7 Kaby Lake processor. Het werkgeheugen bedraagt 8 GB of 16 GB. De opslagcapaciteit varieert van 128 GB SSD tot 1 TB van het snellere Solid State Drive (SSD). Welke grafische kaart je krijgt ligt aan de uitvoering die je kiest. Het instapmodel krijgt een Intel HD Graphics 520, de duurdere uitvoeringen de NVIDIA GeForce GTX 965M met 1 GB of 2 GB GDDR5 geheugen.

Als we naar connectiviteit kijken beschikt de Surface Book over twee USB 3.0 poorten, SD-kaartlezer, twee Surface Connect-poorten, mini DisplayPort en koptelefoonaansluiting. De 5 megapixelcamera kan niet alleen gebruikt worden voor videogesprekken, maar ook in combinatie met Windows Hello. Achterop heeft Microsoft een 8 megapixelcamera geplaatst waarmee je Full HD video’s kunt opnemen. De accu gaat naar eigen zeggen 12 uur mee als hij volledig is opgeladen. Tot slot wordt hij geleverd met Windows 10 Pro.

Prijzen

Het instapmodel met Intel Core i5, 128 GB SSD en 8 GB RAM kost 1.649 euro. De uitvoering met i5 processor, 256 GB SSD, 8 GB RAM en NVIDIA GeForce GPU gaat voor 2.069 euro over de toonbank. De uitvoering met i7 –ook wel de Performance Base genoemd– gaat voor minimaal 2.599 euro over de toonbank. Voordat geld krijg je 256 GB SSD, 8 GB RAM en NVIDIA-kaart. Voor twee keer zo veel geheugen en RAM (512 GB SSD en 16 GB RAM) moet je 3.019 euro ophoesten. De duurste variant komt met maar liefst 1 TB SSD geheugen en 16 GB RAM. Hier hangt een prijskaartje aan van 3.649 euro. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen