Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Brengt Samsung of Lenovo de eerste vouwbare smartphone uit? Deze week lekte de typenummers van de Galaxy X1 en Galaxy X1 Plus foldable.

De typenummers van de Samsung Project Valley vouwbare smartphones lekte deze week. Geruchten suggereren dat de eerste foldable toestel van Samsung dit jaar nog verschijnt. Zal het Samsung met Project Valley lukken om de eerste te zijn? Lenovo toonde tijdens het Lenovo Tech World evenement in 2016 al vouwbare smartphones. Het bedrijf was echter nog niet klaar voor een commerciële lancering.

vouwbare beeldschermen

Waarom willen wij een vouwbare smartphone?

Wat zijn de voordelen van een buigbare of vouwbare telefoon? Naast dat ze natuurlijk zeer cool zijn. Een vouwbare mobiele telefoon is niet zomaar gemaakt. Want een groot deel van de hardware is niet te buigen. Denk aan het beeldscherm en natuurlijk de batterij, maar er zitten meer rigide elektronische stukken in een mobiele telefoon. Lenovo heeft ons al laten zien dat een groot deel van die ‘uitdagingen’ opgelost kunnen worden. De Lenovo zag er alleen nog niet super cool uit.

Een groot voordeel van vouwbare telefoon is natuurlijk het oppervlakte. Doordat je de smartphone opvouwt, heb je tijdens reizen minder ruimte nodig dan dat je nodig hebt bij het gebruik van het toestel. In een klein pakket krijg je een veel groter werkscherm dan de grootte van het apparaat ingeklapt. Dat kan in wezen het dubbele of meer zijn.

In de toekomst kunnen de vouwbare beeldschermen zelfs dienen als een soort krantenpapier. Je ontvouwt een beeldscherm ter grootte van je huidige smartphone tot misschien wel een A4 formaat. Op die manier kun je uitstekend films kijken en werken en wanneer je klaar ben rol je het scherm op of vouw je het weer tot klein meeneem formaat. Het Human Media Lab van het Queens University in Canada werkt al aan deze techniek.

Samsung Galaxy X1

We weten natuurlijk al geruime tijd dat Samsung aan een opvouwbare Galaxy werkt onder de naam Project Valley. Inmiddels wist men ook al van één vouwbare Galaxy X toestel af. Deze week bleken het er echter twee te zijn. Via het Chinese Weibo weten we dat Samsung aan twee Galaxy X1 smartphones werkt. De vouwbare toestellen hebben typenummer SM-X9000 en SM-X9050. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft nog geen enkel toestel uitgebracht met typenummer X. Wel zet Samsung altijd de letter van het model in zijn typenummers. De SM-X9000 en SM-X9050 behoren dus tot de Galaxy X-lijn. We mogen verwachten dat het de codes zijn voor de Galaxy X1 en Galaxy X1 Plus.

Wat weten we al over de Galaxy X1 toestellen

Uit verschillende geruchten kunnen we opmaken dat de Samsung Galaxy X1 toestellen indrukwekkende apparaten worden. Het zullen vouwbare smartphones worden met misschien wel 4K beeldschermen. Daarnaast beschikken de beide telefoons over een vingerafdrukscanner en misschien wel een irisscanner. Er zijn zelfs geruchten die suggereren dat er een Galaxy X verschijnt met twee hoofdcamera’s.

Een patent van Samsung uit oktober geeft inzicht in de mogelijke werking van het apparaat. Samsung heeft een vouwbare Edge gepatenteerd. Een vergelijkbare edge met de Galaxy S7 Edge. Via de gebogen rand kun je ook in opgevouwen toestand een app starten van de Galaxy X1. De applicatie zal starten wanneer je de smartphone uitklapt.

Volgens de laatste geruchten kan Samsung de eerste Project Valley smartphone in de tweede helft van 2017 presenteren.

Lenovo vouwbare smartphone

De foldable smartphone die Lenovo vorig jaar toonde is één van de eerste vouwbare concepten. Het Chinese bedrijf heeft een iets andere visie voor vouwbare telefoon dan dat we bij Samsung verwachten. Het getoonde apparaat ziet er op het eerste oog normaal uit. Maar keer je het om, dan zie je een bijzondere achterkant. Het toestel kun je namelijk om je pols heen buigen. Op die manier verandert je smartphone in een soort horloge.

Lenovo vouwbare telefoon

In plaats van het beeldscherm invouwen, vouw je het beeldscherm van het Lenovo toestel uit. Daarbij komen andere krachten op het beeldscherm. Sinds de presentatie van de vouwbare smarthone en tablet van Lenovo zijn er geen geruchten meer over eventuele commerciële varianten van de beide apparaten.

Het lijkt er dus op dat Samsung in 2017 misschien wel de eerste smartphone fabrikant is met een vouwbare smartphone, de Galaxy X1.

Andere kapers op de kust

Uiteraard werkt ook LG Display al geruime tijd aan een vouwbaar/buigbaar beeldscherm. Sterker nog de eerste buigbare telefoon is uit handen van het Zuid-Koreaanse bedrijf, de LG G Flex en LG G Flex 2. De beide Flexen kun je echter maar een beetje buigen. Naast LG zijn ook Apple, Microsoft en Google allemaal op zoek naar de vouwbare telefoon. Zij doen dit niet met hulp van Samsung, maar juist met de technologie van LG Display.

LG Display is dus belast met het creëren van het ideale opvouwbare beeldscherm. De vervolgens kan worden geïntroduceerd in de toekomst smartphones. Daar zal de eigen smartphone divisie vast ook van genieten.

Dat de vouwbare telefoon niet in de verre toekomst ligt is duidelijk. Of we de eerste commerciële varianten dit jaar nog kunnen verwachten is nog maar de vraag. De tekenen zijn in ieder geval positief. Wij houden je op de hoogte.

 

Lenovo Flexible Display

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen