René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

De Universiteit van Edinburgh is momenteel bezig met LiFi, een techniek die de potentie heeft om een beter alternatief voor Wi-Fi te worden. Een LiFi netwerk gebruikt led-verlichting om informatie te versturen en heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een draadloos netwerk via WIFI op het gebied van beveiliging, efficiëntie en snelheid. Onderzoekers hebben onlangs een indrukwekkende snelheid van 3 Gbps gehaald bij een proef met kleuren leds. De Universiteit van Edinburgh heeft onlangs miljoenen euro’s opgehaald om LiFi verder te kunnen ontwikkelen. De kans wordt hierdoor steeds groter dat LiFi daadwerkelijk een goed alternatief voor Wi-Fi gaat worden.

Hoe werkt LiFi?

De techniek die gebruikt wordt lijkt veel op Wi-Fi, echter vindt de communicatie op een andere manier plaats. Wi-Fi maakt gebruikt van microgolven, op een lange golflengte en lage frequentie. LiFi daarentegen communiceert via licht en werkt op een kortere golflengte en hogere frequentie. De straling wordt opgevangen en omgezet naar een digitaal signaal. Een zogenaamde fotodetector regelt deze omzetting. LiFi kan hierdoor snelheden behalen die tot 30 keer hoger liggen in vergelijking tot Wi-Fi. Tijdens laboratoriumonderzoeken zijn snelheden van 3Gbps bereikt. Ook buiten laboratoria zijn de behaalde snelheden hoog, zo’n 500 Mbps. Tijdens de verzending van data knipperen de LED lampen razendsnel, zo snel dat dit met het blote oog niet waar te nemen valt.

Minder storingen en veiliger

Zoals je wellicht wel weet is Wi-Fi behoorlijk storingsgevoelig. Zodra er verschillende netwerken in elkaars buurt zitten is de kans op storingen groot. Omdat LiFi communiceert via licht is de kans op verstoringen veel kleiner. LiFi kent echter wel een groot nadeel, de techniek werkt alleen als het licht zich vrij kan verspreiden. Afschermen van het licht leidt er toe dat LiFi niet meer functioneert. LiFi kan dan ook niet toegepast worden in standaard kantoorpanden en woonhuizen. Daarnaast is het noodzakelijk om het licht te laten branden, ook als je in bed ligt en een film wilt kijken op je iPad. Om van LiFi een echte vervanger van Wi-Fi te maken zal dit probleem opgelost moeten worden.
LiFi is veiliger ten opzichte van Wi-Fi, dit komt door de lampen die elkaar moeten “zien”. Hackers of andere kwaadwillenden kunnen dan ook niet van buitenaf verbinding maken met een LiFi netwerk. LiFi zou hiermee het veiligheidsprobleem waar nu nog veel mee geworsteld wordt kunnen oplossen.

Wanneer komt LiFi beschikbaar?

Het is niet bekend of en wanneer LiFi beschikbaar komt voor consumenten en bedrijven. Enkele bedrijven en start-ups zijn aan het experimenteren met de mogelijkheden van de nieuwe technologie. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de verwachting is dat binnen enkele jaren Smartphones, tablets en andere apparaten met LiFI voorzien zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan zelfrijzende auto’s die met elkaar communiceren of publieke voorzieningen zoals straatverlichting of verkeerslichten. Een kapitaalinjectie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er geld beschikbaar is voor de ontwikkeling en promotie van LiFi. De toekomst zal uitwijzen of deze techniek echt gaat doorbreken, tot die tijd zullen we het moeten doen met Wi-Fi.

Bron: Internetvergelijk.nl

René Dekker

Gepassioneerd techblogger en Pocketinfo bezoeker sinds de oprichting in 2005. En in 2014 geschopt tot eigenaar. Heb je tips of wil je samenwerken? Laat van je horen.

Gerelateerde artikelen