In tegenstelling tot eerdere geruchten presenteert chipmaker Qualcomm deze week nog niet de opvolger van de high-end Snapdragon 810-chipset. Het gerucht werd de wereld in geholpen door een persuitnodiging van Qualcomm. It turns out: het betreft een ander Qualcomm-product.

De Snapdragon 820 is de opvolger van de Snapdragon 810-chipset. Meerdere fabrikanten hebben deze voor hun vlaggenschepen gebruikt. Zo vinden we de 64-bits Snapdragon 810-processor terug in de HTC One M9 en OnePlus Two.

Verwachtingen

Tijdens de ontwikkeling van de Galaxy S6 zag Samsung toch van de Snapdragon 810-chipset af wegens vermeende oververhittingsproblemen. Dat kostte Qualcomm veel negatieve publiciteit. Er liggen dus extra hoge verwachtingen voor de Snapdragon 820.

Zo moet het woord ‘oververhitting’ dan ook echt uit de wereld zijn. Vorige week verschenen er wat vermeende details op het Chinese Weibo. Zo zou de Snapdragon 820 geen octa-core chip zijn (acht rekenkernen) maar een quad core-chip (vier rekenkernen). Verwacht wordt dat de Snapdragon 820 3,0 GHz gaat klokken.

Qualcomm ziet af van ARM’s Cortex-core chip maar maakt gebruik van een eigen ontworpen core, Hydra. Voor de grafische rekenkracht gebruikt de chipfabrikant een Andreno 530-gpu.

14 nm-methode

Dat moet vooral ten goede komen van de accuduur van je telefoon. Bij de ontwikkeling zou het 14nm-proces gebruikt worden. Bij de 810 werd de 20nm-methode gebruikt. Door de 14 nm-chips te gebruiken, trekt Qualcomm de aandacht. Behalve kostenbesparing voor Qualcomm zelf, bieden deze chips ook een betere balans tussen de kracht en energieverbruik.

Terwijl wij ons afvragen wanneer de Snapdragon 820 wordt gepresenteerd, zouden grote fabrikanten als LG, HTC, Sony en Xiaomi al het een en ander met de chipset uitproberen bij het ontwikkelen van hun nieuwe vlaggenschepen. Laatstgenoemde, Xiaomi, zou in maart 2016 het debuut gaan maken met de chipset.

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *