Stiekem hoopten we dat tijdens het Mobile World Congress 2013 er weer nieuwe vlaggenschipmodellen met Windows Phone gelanceerd zouden worden. Helaas is dit niet het geval geweest, waardoor de HTC Windows Phone 8X nog steeds het topmodel Windows Phone van de Taiwanese maker HTC is.

Waar HTC destijds met Windows Phone 7 de kar trok door veel verschillende modellen uit te brengen, was het concurrent Nokia die met onder meer de strak ontworpen Lumia 800 toch een klein beetje de show stal. Er zijn echter nieuwe kaarten geschud voor Windows Phone 8, en HTC laat met de Windows Phone 8X zien dat het serieus mee doet op dit platform.

Deze review zal zich richten op de dagelijkse praktijk van het werken (en spelen!) met de HTC Windows Phone 8X. Wat valt op en wat valt tegen? Is het een goede keuze voor aanschaf? Wat merk je als je vanaf Windows Phone 7 de upgradestap maakt?

Alle foto’s in deze review zijn klikbaar voor een grotere versie.

Eerste indruk van de hardware
De 8X is in ieder geval een opvallend toestel. Een paar reacties die ik zo heb opgevangen in de maanden dat ik dit toestel in gebruik heb:

— ‘Zo, díe is dun!’
– ‘Wow, dat is een mooie kleur toestel!’
(California Blue-versie, zoals HTC dit noemt)
— ‘Hee, dat is de nieuwe Windows toch? Werkt dat goed?’

 

Ik heb het idee dat het toestel qua vormgeving makkelijk de aandacht trekt van omstanders. Hoewel de Windows Phone 7-lineup van HTC solide was, lijkt me dat HTC pas écht alle designkwaliteiten uit de kast heeft getrokken voor het ontwerpen van de HTC 8X, waar duidelijk geleerd is van het ontwerpproces van de HTC One-serie. Naar mijn mening kan de HTC 8X zich qua design meten met alle andere topspelers in het premium smartphone segment. Kwaliteit lijkt ook nooit het grootste probleem te zijn voor HTC. Het is meer de combinatie ‘marketingbudget’ en ‘Samsung’ wat HTC ervan weerhoudt de aantallen te verkopen die de Koreaanse concurrent wél haalt.

Het toestel lijkt dunner dan het is, alhoewel in absolute termen het toestel ook slank genoemd mag worden met 132.35 x 66.2 x 10.12 mm (l x b x d) bij 130 gram. Dankzij de scherpe, ronde afronding aan de zijkant, ligt het toestel vlijmscherp in je hand, en ziet het er slank uit. Er bevinden zich drie knoppen op het toestel (power, volume en camera) die verzonken zijn in de body, om de vormgeving niet te verstoren. Dit betekent dat je er even aan moet wennen waar de knoppen zitten, omdat je ze blindelings niet erg goed kunt voelen.

Voor de 8X is HTC overgestapt naar polycarbonaat: het type plastic wat men daar eerder ook voor de HTC One X had gebruikt, wat aangeeft dat HTC van dat designproces heeft geleerd en de know-how ook toe wil passen voor hun Windows Phone-lineup. Polycarbonaat ziet er voornamelijk strak uit. Omdat de accu niet verwisselbaar is, zijn er geen naden te zien; alles is uit één stuk opgetrokken. Met droge handen kan het materiaal ietwat glad aanvoelen. Bij lichtelijk klamme handjes heb je juist wat meer grip.

Ten slotte voelt het toestel eerder langgerekt, dan breed in je handen. Dit komt onder meer door het lange 4.3″ Super LCD 2 scherm met 1280 x 720 pixels op 342 ppi, en de smalle randen van de formfactor. Eindelijk is de schermresolutie opgetrokken van de redelijk verouderde 800×480 standaard uit het Windows Phone 7-tijdperk.

 

Persoonlijk ben ik fan van Super LCD: de kleurweergave is een stuk minder gesatureerd dan AMOLED-schermen, en bovendien zit de contrast ratio en helderheid ook in een ‘sweet spot’, in tegenstelling tot de AMOLED-schermen die behoorlijk fel-op-zwart kunnen zijn. Maar goed, dit is uiteraard persoonlijk.

Voor de officiële specs lijst, kijk op de website van HTC over de Windows Phone 8X.

Prestaties
Vergeleken met mijn oude HTC Radar op Windows Phone 7 valt er bij het gebruik van de HTC 8X gelijk één ding op: de snelheid. Windows Phone, zowel versie 7 als 8, staan er om bekend een erg vloeiende user interface te hebben. Echter, zodra je in een grafisch of rekenkundig intensief programma duikt, zoals Facebook voor Windows Phone, en je probeert snel tussen kolommen te scrollen, dan merkte je met Windows Phone 7 heel goed de tekortkomingen van de single-core processoren. Het vele horten en stoten stond in schril contrast met de rest van de vloeiende interface Dit is geen probleem meer op de HTC 8X, met zijn dual-core 1.5 GHz Krait processor, onderdeel van de Snapdragon SoC van Qualcomm. Alles in gedownloade apps verloopt sneller en vloeiender in Windows Phone 8, en vult nu eigenlijk eindelijk de vloeiendheid van de gebruikersinterface aan buiten de apps.

16 GB is tegenwoordig standaard te noemen voor een topmodel, en misschien wel richting ‘wat krapjes’ gezien het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden middels een microSD-kaart, die bijvoorbeeld de Samsung ATIV S wél heeft. Ben je net als ik, en luister je met name via de XBox Music Pass en/of Spotify voor Windows Phone, dan is 16 GB zat. Ben je zo’n iemand die veel filmpjes, series en je hele muziekcollectie offline mee wil slepen, dan kan 16 GB krap aanvoelen.

Accu
De accuduur van de HTC 8X is niet geweldig te noemen. Ik beschouw mezelf – net als de meesten van jullie die dit lezen – als een behoorlijk intensieve gebruiker. Onderweg luister ik muziek, ik check tijdens het reizen continu mijn mail, Whatsapp, of surf op mobiele websites. Elke dag maak ik ook wel een paar video’s en foto’s (tja, zit in onze genen…). En ik merkte dat de HTC 8X vaak gevaarlijk laag in accuniveau was, als ik na een volle dag naar bed wil gaan. Ik heb dan ook de automatische Battery Savings-optie meer dan eens aan zien springen. Echter, eerlijk is eerlijk, vergeleken met andere topmodellen op andere platformen, doet de HTC 8X er niet heel veel voor onder. Het is tegenwoordig ‘gewoon’ dat met de komst van grotere schermen en hongerigere CPU’s de batterij levensduur gecompromitteerd wordt. Let erop dus, als je een grootverbruiker bent, moet je bijna zeker weten elke dag wel wat bijladen met de HTC 8X.

Audio en muziek
HTC levert Beats Audio mee. Wat is dat? Even nuchter gesteld: HTC Beats Audio is een softwarematige equalizer die de muziek voller en dynamischer maakt. Zowel bastonen als hoge tonen komen er beter uit. Is dit een voordeel? Op zich wel, al zie ik het meer dat het eigenlijk standaard had moeten zijn, in plaats van iets speciaals, wat HTC ervan maakt.

Een voorbeeld: als ik de HTC 8X op mijn high-end stereo versterker aansluit en de woonkamer vul met muziek, heb ik nog steeds blikkerig, vlak geluid als Beats Audio niet aan staat. Dit heeft niks met de hardware te maken van de 8X of mijn stereo: de standaard software zorgt voor een gedempt, vlak geluid. Zet ik Beats Audio aan op de 8X, dan is het geluid eindelijk zoals het zou zijn als ik een CD in mijn stereo zou hebben gestopt. In het kort: Beats Audio zorgt ervoor dat het geluid klinkt zoals het eigenlijk in de eerste plaats had moeten klinken, en is voor de rest meer een marketingvehikel voor HTC. De meegeleverde headset is overigens niets om naar huis over te schrijven: reken er maar op dat je je eigen koptelefoon gaat gebruiken als je een audiofiel bent.

Camera
De 8 megapixel camera achterop de HTC 8X voldoet. Daar is ook alles mee gezegd. Waar concurrent Nokia met de Lumia 920 erg innovatief is geweest met het optische stabilisatiesysteem, heeft de HTC 8X een standaard camera die niet veel beter of slechter is dan wat je gewend bent, zoals ook op de onderstaande voorbeeldfoto’s te zien is. Veel enthousiaster ben ik over de 2.1 megapixel camera aan de voorkant van de HTC 8X: niet vanwege de kwaliteit van de sensor (die is zoals verwacht niet geweldig), maar vanwege de groothoeklens die erin zit. Slim bedacht van HTC: de camera aan de voorkant gebruik je om te Skypen, of om foto’s van jezelf of samen met een vriend te maken. Waarom jezelf in onmogelijke posities wurmen als je ook een groothoek lens kan gebruiken, waarmee je een lekker breed beeldvlak op de foto kan zetten? Stiekem is dit een van mijn favoriete functies van de HTC 8X; kleine dingetjes die een toestel fijn en uniek maken.

Hier volgen wat voorbeelden van foto’s die met de hoofdcamera van de HTC 8X geschoten zijn in verschillende lichtomstandigheden (klikbaar).

 

 

En een demonstraatie van de wide-angle / groothoek lens op de voorkant van de HTC 8X, waarmee je erg wijde shots kunt maken:

Near Field Communications (NFC)
De HTC 8X heeft Near Field Communications (NFC) ingebakken, gezien het feit dat Windows Phone 8 dit eindelijk ondersteund. In Windows Phone 8 heet dit ‘tap to share’. Wat kun je hiermee? Afhankelijk van in welke applicatie je zit, kun je je 8X tegen een ander toestel aan houden die ook NFC ondersteunt. De toestellen zullen elkaar automatisch herkennen, en een Bluetooth-verbinding proberen op te zetten naar elkaar toe. Hierna kunnen dan via deze openstaande verbinding foto’s, URL’s of andere zaken draadloos overgezet worden. Erg handig als je als gebruiker bewust bent van deze functionaliteit in het toestel, en dat een ander dat ook is. Echter, ik verwacht dat NFC, totdat mobiel betalen via NFC gemeengoed is, nog niet heel actief door gebruikers zal worden gebruikt.

De overstap naar Windows Phone 8
Als je Windows Phone 7 gewend bent, zeker na de Windows Phone 7.8-upgrade, is de overstap naar Windows Phone 8 echt niet groot. Sterker nog, behalve de verbeterde Homescreen met Live Tiles in 3 groottes, merk je in het dagelijks gebruik niet dat je met een ander platform te maken hebt. Dat je naar een beter gespecificeerde scherm kijkt, in plaats van de achterhaalde 800×480-schermen van Windows Phone 7 is één van de andere grootste voordelen.

Windows Phone 8 heeft uiteraard de breed uitgemeten ‘unieke’ zaken zoals de Kid’s Corner, waarbij je een apart gedeelte van je telefoon in kunt richten met kindvriendelijke applicaties, zodat je kroost niet per ongeluk je baas in het weekend mailt. Maar laten we eerlijk zijn: fundamentele verschillen in hoe Windows Phone 8 werkt, zijn er niet ten opzichte van Windows Phone 7, en dat is soms wel jammer. Het systeem heeft bijvoorbeeld baat bij een centraal notificatiesysteem, die concurrenten iOS, Android en BlackBerry 10 allemaal wél hebben. Nu moet je je hele startscherm of applicatielijst afspeuren naar openstaande notificaties die niet op het lockscreen worden getoond, en dat is jammer. Microsoft had eerder al officieus toegegeven dat er nog geen notificatiesysteem bestaat vanwege het feit dat men deadlines moest halen en prioriteiten moest stellen.

Conclusie
De HTC Windows Phone 8X werd eind vorig jaar als Windows Phone 8-vlaggenschiptoestel gelanceerd door zowel Microsoft als HTC. Hij is deze titel, als we even kijken naar de concurrentie in de vorm van de Nokia Lumia 920 en de Samsung ATIV S, zeker waard. Al moet ik erbij zeggen dat het ook door de gebrekkige beschikbaarheid bij introductie van de laatstgenoemde twee toestellen komt, dat HTC deze titel van Microsoft had gekregen. De HTC Windows Phone 8X heeft qua specificaties zeker niet per se de bovenhand op zijn twee directe concurrenten, maar daar ligt de kracht van dit toestel niet.

De kracht van dit toestel ligt hem in de eerste plaats in het design: ik durf wel te stellen dat qua kleur, materiaal en de minimalistische vormgeving, de HTC Windows Phone 8X een van de meest karakteristieke toestellen van welk platform dan ook op het moment is. Als je van een beetje aandacht houdt voor je toestel, dan zit je goed, zeker als je de California Blue-versie neemt. De kracht van de HTC Windows Phone 8X ligt hem ook in het feit dat elk los onderdeel minimaal ‘goed’ te noemen is, op misschien de wat teleurstellende accuduur na. HTC heeft bewust de HTC Windows Phone 8X ‘bescheiden’ gehouden qua specificaties, vergeleken met andere vlaggenschipmodellen. Alles is ‘goed’ te noemen, maar niet ‘spectaculair’.

Als je voor de HTC Windows Phone 8 kiest, dan kies je ook voor het Windows Phone-besturingssysteem. Deze voelt aan de ene kant geavanceerder aan dan iOS of Android, vooral vanwege de vloeiende animaties. Aan de andere kant – en zo eerlijk zijn we dan weer wel – zal Windows Phone voorlopig nog niet de meest populaire applicaties en games het eerst krijgen, omdat ontwikkelaars liever voor de grotere platformen zoals iOS of Android ontwikkelen.

Dus: ben je in de markt voor een solide topmodel Windows Phone die hipper is dan een Samsung ATIV S en niet zo zwaar aanvoelt als een Nokia Lumia 920? Overweeg gerust de HTC Windows Phone 8X.

Met dank aan WhizPR voor het uitlenen van het reviewtoestel!

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *