Herinner je ’t nog, ‘Project Ara’? Dit is een revolutionaire, modulaire telefoon, waarvan het idee afkomstig is van de Nederlandse Dave Hakkens uit Helmond). De lancering ervan zou dit jaar plaatsvinden in Puerto Rico, maar dat plan is van de baan geschoven. Nu wordt er voor volgend jaar een lancering in Amerika opgezet. De reden? “Lots of iterations, more than we thought”, aldus Google op het Twitter-account.

De telefoon is opgebouwd uit modules zodat je zelf kunt samenstellen waar je veel waarde aan hecht of juist op bespaart: een betere camera, een krachtigere processor of simpelweg een hogere accucapaciteit? Of helemaal geen camera? No problem at all.
Project-Ara3

Duurzame telefoon

De telefoon is een stuk duurzamer omdat je kapotte modules gewoon kunt vervangen. En dat was ook de doelstelling van Dave Hakkens. Want waarom je telefoon weggooien omdat de camera kapot is? Met Project Ara hoef je alleen maar je cameramodule vervangen wat je dus ook nog eens geld bespaart. Hakkens studeerde cum laude af aan de Eindhovense Design Academy. Phoneblocks was zijn afstudeerproject.

Voor de modulaire smartphone betaal je waarschijnlijk zo’n vijftig dollar (45 euro).  Daarmee heb je de behuizing, display en de WiFi-chip. Vervolgens kan je hier je modules aan toevoegen: een processor, camera, opslaggeheugen, batterij en een chip voor 3G/4G-ontvangst.

De lancering van de eerste toestellen staan dus voor volgend jaar gepland in de Verenigde Staten. Pocketinfo houdt je op de hoogte!

Werkend exemplaar

Eind mei toonde Google al een werkend exemplaar. Rafe Camargo, hoofdontwikkelaar van het project, klikte een cameramodule vast en maakte meteen een foto.

project ara

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *