De BT-Q1000 is de opvolger van de BT-Q818, die ook al eens door Pocketinfo gereviewd is. Hoe brengt de BT-Q1000 Travel Recorder het er vanaf?

Inhoud van de verpakking

De BT-Q1000 Travel recorder wordt in een mooi doosje geleverd met daarin de BT-Q1000, een accu, een 220V thuislader, een 12V autolader en een opberghoesje met mogelijkheid om deze aan je riem te bevestigen. Ook tref je in het doosje een garantiekaart, een Engelstalige gedrukte handleiding aan en een snelstartgids in het Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Ook zit er een mini-cd (8 cm) bij met de software voor de Travel Recorder, maar daarover later meer.

De specificaties

De BT-Q1000 is de opvolger van de BT-Q818 die hier al eens gereviewd is. Deze BT-Q1000 is qua Bluetooth en gps-chipset exact hetzelfde als de BT-Q818, maar is uitgebreid met een Travel Recorder optie, zodat het mogelijk is om je gereden route op te slaan en weer te geven in Google Earth.
De BT-Q1000 maakt net als de kleinere uitvoering gebruik van de 32-kanaals MTK-chipset en heeft ook een operationele werktijd van circa 32 uur. De standbytijd is door het automatisch uitschakelen van de ontvanger als er geen Bluetoothverbinding meer aanwezig is, bijna 400 uur!

Net als bij de BT-Q818 had ik bij de eerste keer aanzetten van de ontvanger al gelijk een fix met 8 satellieten (binnenshuis!). Als je daarna de ontvanger ‘vrij zicht’ naar de hemel geeft loopt het aantal satellieten snel op naar 10 a 11 stuks. Uitstekend dus.

Even wat korte specificaties op een rijtje:

 • Uitgerust met de MediaTek-chipset met een hoge gevoeligheid van -158dBm;
 • 32-Channel all-in-view tracking voor snelle acquisitie en her-acquisitie;
 • Stand-alone travelrecorder met 16MB geheugen voor het loggen van maximaal 100.000 coördinaten;
 • Gebruiksvriendelijk Qstarz-softwaretool voor downloaden van data naar de pc;
 • De Qstarz-software maakt afgelegde routes inzichtelijk in Google Earth;
 • Ondersteunt multi-modus-setting voor opname van data (voertuig-, fiets-, wandel-modus);
 • Handmatig snel en eenvoudig coördinaten loggen van locaties d.m.v. POI (Points of Interest) button;
 • Eenvoudig switchen tussen LOG of NAV(igatie) modus (Navigeren + Loggen);
 • Opslaan van records in CSV / NMEA / Google Earth-formaat;
 • Tot 32 uur operationele tijd voor GPS navigatie en Datalogging;
 • Tot 400 uur standby door Smart power control – Auto On-Off functionaliteit;
 • Selecteer NMEA VTG / GLL handmatig via Qstarz set-up tool;
 • Zeer snelle positiefix: koude start 36 sec, warme start 33 sec, hot start <1sec;
 • WAAS- en EGNOS-ondersteuning;
 • Compatibel met Bluetooth Serial Port Profile (SPP), 10m draadloos bereik;
 • Afmetingen LxBxH: 72,2 x 46,5 x 20 mm.

De koude start en de warme start zijn ten opzichte van de BT-Q818 met ca. 3 seconden afgenomen, dus dat is in elk geval een verbetering. Aangezien de BT-Q1000 qua behuizing en chipset exact hetzelfde is als de BT-Q818, kun je hier de beschrijving van de leds en aansluitingen nog eens teruglezen.

De ontvanger in gebruik

Ondanks de overeenkomsten met de BT-Q818 heb ik via GPSVisualizer toch nog even een logfile omgezet in een Google Map, waarop het aantal satellieten zichtbaar is. Op onderstaand plaatje is een deel van de gereden route uitvergroot en het aantal satellieten was gedurende de hele rit gemiddeld 8 stuks. Prima waarden voor deze ontvanger dus.

Travel Recorder

De extra feature van de BT-Q1000 is natuurlijk de Travel Recorder die je de mogelijkheid geeft om je reis te vast te leggen en later nog eens terug te kijken in Google Earth. Ik heb de BT-Q1000 op reis meegenomen en ook vanuit het vliegtuig laten loggen. Dat levert natuurlijk leuke plaatjes op, zoals hier bijvoorbeeld het vertrek van mijn vliegtuig vanaf de luchthaven van Alicante in Spanje.

Je ziet duidelijk hoe het vliegtuig eerst achteruit getrokken is, even heeft stilgestaan, terwijl hij afgekoppeld werd en vervolgens op eigen kracht richting startbaan is gegaan. Met deze instelling werd elke 3 seconden de postitie vastgelegd.

Ik zal nu in het kort de opties doornemen van het Travel Recorder-programma dat bij de ontvanger wordt meegeleverd. Op de cd staat versie 2.0, maar inmiddels is het programma compatibel met Windows Vista en daarvoor zul je versie 2.3 even moeten downloaden van de website van de fabrikant.

In de Basic-mode kun je aangeven waarvoor je de ontvanger wilt gebruiken. Je hebt drie mogelijkheden: gebruik in de auto waarbij je positie wordt vastgelegd na elke 3 seconden, gebruik op de fiets, waarbij je positie elke 5 seconden wordt vastgelegd en de mogelijkheid voor joggers en hardlopers waarbij je positie elke keer na 10 seconden wordt vastgelegd.

In de Advanced-mode kun je de waarden zoals die in de Basic-mode worden gebruikt zelf veranderen en er nog extra parameters aan toevoegen volgens onderstaande tabel:

Je kunt met deze instelling zelf de beste instellingen kiezen. Ik heb er een vliegreis mee gelogd, maar dan hoef je echt niet elke seconde een waypoint te hebben. Het volstaat dan prima om er 1 per 10 of 20 seconden te loggen. Zeker met snelheden boven 800 km per uur.

Je kunt via de downloadoptie het geheugen van de BT-Q1000 uitlezen en vervolgens via Draw Map de route intekenen op Google Earth, dat op de cd bijgeleverd wordt. Het leuke is dat je van elk waypoint alle gevens kunt opvragen. Je ziet dus datum/tijd, positie, snelheid, enz. Helaas had ik zelf niet opgelet, waardoor er tijdens mijn vliegreis meer dan 8500 waypoints gelogd zijn. Het programma heeft de mogelijkheid om max. 5000 waypoints op een kaart in te tekenen, dus hou er rekening mee als je een lange tocht of vlucht wilt loggen, dat je de instelling niet ‘te krap’ zet.

Verschillen Qstarz BT-Q1000 en Transystem I-Blue BT-747

Ondanks de zichtbare overeenkomsten die de Qstarz en de Transystem ontvanger lijken te hebben, zijn er toch een aantal verschillen tussen deze twee dataloggers. De behuizing lijkt hetzelfde, maar is het niet. Ook de standbytijd en operationele tijd zijn van de iBlue een stuk korter. De iBlue noteert 25 uur, terwijl de BT-Q1000 het maar liefst 7 uur langer uithoudt. Ook mist de iBlue het tasje wat wel bij de Qstarz geleverd wordt.
De bijgeleverde programmatuur lijkt ook hetzelfde, maar mist de Basic- en Advanced-mode om alles zelf in te kunnen stellen. Je zit dus vast aan een standaardinstelling van het programma.

LOCR

Locate your photos!

Met LOCR wordt het mogelijk om foto’s een geotag te geven, waardoor je precies kunt zien waar de foto gemaakt is. Op deze manier kun je altijd via een Google Map terugvinden waar je de foto hebt gemaakt. Daarnaast kun je je foto’s beschikbaar maken voor je vrienden en kennissen en kun je bekijken wie er nog meer foto’s hebben gemaakt op dezelfde locatie. De website en software die dit mogelijk maken zullen over enkele weken beschikbaar zijn en de software kan dan via de website van Qstarz gedownload worden.

Conclusie

Over het gps-gedeelte van deze ontvanger valt wederom niets aan te merken. De MTK chipset presteert uitstekend en doet absoluut niet onder voor een SiRF III-chipset. Op sommige momenten is de ontvangst zelfs beter dan een SiRF III-chipset op dezelfde locatie. Ook wordt deze ontvanger weer zeer compleet geleverd met alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te kunnen. Er is zelfs gedacht aan een handig tasje wat je aan een tas of riem kunt bevestigen. Het zijn de kleine dingen die het hem doen.
De datalog-functie is echt een uitkomst voor iedereen die zijn of haar gemaakte trip wil loggen om later nog eens terug te kijken waar je nu precies geweest bent. De instellingen in het programma zorgen ervoor dat de meest gebruikte instellingen makkelijk gekozen kunnen worden en voor de professionals is alles met de hand in te stellen.
Wat ook een groot pluspunt was, maar geen invloed had op de beoordeling, was dat de eerste versies niet goed samenwerkten met Windows Vista. De ontwikkelaars hadden het probleem vrij snel onderkend en leverden na een paar dagen testen een nieuwe versie op, die wel compatibel was met Vista. Er wordt in elk geval naar gebruikers geluisterd en direct een oplossing gezocht als dat nodig is.
Kortom: wederom een aanrader met zeer goede prestaties !

Pluspunten

 • Zeer goede ontvangst;
 • Snelle fix;
 • Zeer lange batterijduur;
 • Travel recorder: leg je reis vast en geef deze weer in Google Earth;
 • Zeer compleet geleverd, inclusief tasje.

Verbeterpunten

 • Geen

Informatie

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.