De iPhone 3G is nu krap een jaartje op de markt en de opvolger is met veel bombarie aangekondigd. Is de S genoeg reden om de iPhone aan te schaffen of om zelfs je 3G in te ruilen?

Dat Apple vanuit het niets met een Smartphone op de markt is gekomen en er een succes van heeft weten te maken is een hele prestatie. Ondanks een aantal sterke andere toestellen heeft Apple zich definitief gevestigd op de Smartphone markt.

Dat is op zich heel bijzonder omdat er geen enkele fabrikant is die het zich kan permitteren om maar met 1 model op de markt te komen (de verschillende geheugenversie dan even buiten beschouwing gelaten). De vraag is dan ook hoe Apple het zich dan kan veroorloven om maar met 1 model op de markt te komen (zij het in zwart wit of 8/16Gb) en bij het nieuwe model de buitenkant zelfs niet te wijzigen?

Er zijn natuurlijk een aantal zaken waar Apple op kan leunen en dat is een grote schare van Apple liefhebbers die veel van de gebreken bij de eerste versie toch voor lief hebben genomen. Daarnaast zorgde de zeer intuïtieve interface dat bijna iedereen direct met de iPhone kon werken. Mix dit met een unieke marketing planning en een succes is geboren.

Van de rijen voor de winkels en een stormloop op het T-Mobile event in Almere was echter geen sprake. Wel zijn er al 10.000 in de voorverkoop over de toonbank gegaan. Tijd dus om te kijken naar de iPhone 3GS en de nieuwe en verbeterde mogelijkheden.

Bekijk hier ook onze hands-on video van de iPhone 3GS

In de doos
Een Apple product en de verpakking zijn al een klein kunstwerkje op zich. Alles is meer dan efficiënt verpakt en nodigt uit tot openmaken. Zo ook de iPhone 3GS doos. Het eerste dat je ziet is de iPhone zelf met daaronder de houder en de accessoires. Alles keurig op een rij en compact verpakt.

 • iPhone 3GS
 • 230v oplader
 • USB Synchonisatie/Oplaad kabel
 • Vingervlug aan de slag boekje
 • SIM kaart verwijder tool
 • Apple stickers

Dus geen hoesje, docking station of andere luxe accessoires. Puur en alleen wat nodig is voor het eerste gebruik.

Specificaties
Hier heeft Apple het eigenlijk nooit over. Ze spreken liever in vergelijkende termen zoals 2x sneller, 4x beter en over of een product zo groen mogelijk is geproduceerd. Voor de liefhebber de specificaties op een rijtje:

 • Netwerk: UMTS/HSDPA (850, 1900, 1200Mhz), GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900)
 • Wifi: 802.11 b/g
 • Processor:  612Mhz (onofficieel)
 • Bluetooth: 2.1 + EDR
 • Geheugen: 16 of 32Gb
 • Intern geheugen: 256Mb
 • Scherm: 3,5 inch, multi-touch scherm met 480×320 resolutie, 163 ppi
 • Audio: AAC, protetected AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF en WAV
 • Sensoren: Accelerometer, Nabijheids sensor, Ambien licht senor
 • Camera: 3 Megapixels
 • Batterij: ingebouwd met een capaciteit van 1219 mAh
 • Spreektijd: 5 uur bij 3G en 12 uur bij 2G
 • Internet gebruik: 5 uur bij 3G en 9 uur bij Wifi
 • Video afspelen: tot 10 uur
 • Muziek luisteren: tot 30 uur
 • Standby tijd: 300 uur

Look & Feel
Het enige echte verschil met de 3G is de achterzijde en wel de tekst onderaan op het toestel. Deze is namelijk nu in het zilver weergegeven en voor de rest is er geen enkel verschil. Het gelijk gebleven design heeft ook voordelen want zo kun je als je zou upgraden naar de 3GS al je accesoires, hoesjes, etc. gewoon blijven gebruiken.

Voorkant

De voorkant is strakker dan strak met maar 1 knop en onder het glas de verborgen nabijheids sensor en de lichtsensor.

Bovenkant

De boven kant is voorzien van een aan/uit knop en de ingang voor de koptelefoon (3.5mm). Ook zit hier de simkaart houder die alleen te verwijderen is met een paperclip of de meegeleverde “SIM Ejector tool”. Aangezien de meeste gebruikers een T-Mobile abonnement hebben voor langere termijn en de iPhone SIM-locked in Nederland wordt uitgeleverd zul je niet vaak van SIM kaart wisselen.

Onderkant

Ook hier is minimalisme wat de klok slaat met een uitsparing voor de speaker en rechts zit achter hetzelfde rooster de microfoon. In het midden treffen we de dock connector aan.


Linkerkant

De volume knop met de opties harder of zachter (duh) en trilstand schakelaar.


Rechterkant

NIets. Als je echter beter kijkt dan…..inderdaad echt niets.

Achterzijde

Het Apple logo en onderaan de tekst ook in dezelfde zilveren kleur met informatie over de versie van de iPhone (16 of 32Gb) en wat verplichte tekst.

Dus zoals gezegd uiterlijk geen wijzigingen en het verschil zit hem aan de binnenkant. Wel laat de iPhone zien dat met een minimalistisch design de functionaliteit hier absoluut niet onder hoeft te lijden.

Scherm, Bediening en Prestaties
Aangezien de verbeteringen en nieuwe mogelijkheden een klein beetje verstopt zijn zullen we wat dieper in de materie moeten duiken.

Scherm

De eerste vernieuwing is het scherm. De iPhone 3GS heeft namelijk een scherm dat oleofoob is en dus niets te maken wil hebben met olie. Nu wil het feit dat vingerafdrukken of wangafdrukken hier juist door veroorzaakt worden dus je snapt het voordeel ondertussen wel.

De iPhone 3G (links) laat duidelijk de sporen van het gebruik zien

Nu omgewisseld (voor de lichtinval) en de iPhone 3GS (rechts) met dezelfde vingerafdruk behandeling zonder duidelijke sporen

Dit wil niet zeggen dat er totaal geen vlekken meer zullen verschijnen maar het is aanzienlijk minder geworden en dus een stuk prettiger kijken. Ook heb je minder last van de bekende tick om je iPhone op diverse plekken schoon te wrijven (overhemd, broek, servet, etc.). Overigens zorgt deze speciale laag er wel voor dat het scherm iets kwetsbaarder is dan de voorganger.

Ook het scherm zelf is een tikkeltje anders qua kleurstelling en helderheid. Als je heel goed kijkt dan is de 3GS wel iets helderder en als je recht van voren kijkt zie je dat de zwarte achtergrond nog zwarter is dan bij de 3G. Wel is het wit iets minder wit en als je ze naast elkaar legt lijkt het zelfs wel een gelige gloed te hebben.

Bediening

De bediening is ongewijzigd gebleven en blijft kinderlijk eenvoudig. Daarmee soms ook wel een beetje irritant omdat veel instellingen die je wellicht zelf wil doen gewoon niet mogelijk zijn. Hierbij kun je denken aan het instellen van een profiel voor als je in een vergadering zit of het wijzigen van het geluid voor inkomende berichten. Het scherm zorgt voor een prettig gebruik van de diverse functies en reageert snel en goed. Bij het typen moet je wel eerst wat oefenen want in het begin zul je vast nog de nodige fouten maken.

Een absolute verbetering is de landscape optie waardoor bij het tikken van een email ook het toetsenbord in de breedte kan worden gebruikt. Dit zorgt voor beduidend minder fouten en maakt typen makkelijker.

De multi-touch bediening is erg handig bij het inzoomen op een foto of bekijken van een specifiek deel van een pagina in de web browser. Nu ook meer mogelijkheden zijn toegevoegd middels het 3.0 OS is ook copy en paste eindelijk gewoon te gebruiken. Ook dit heeft Apple wel slim gedaan want geen enkele fabrikant van mobiele toestellen zou het aan hebben gedurfd zo vast te houden aan dit toch wel onhandige minimalisme. Bepaalde functies die nu met 3.0 aanwezig zijn hadden namelijk gewoon al standaard op de iPhone moeten zitten.

Prestaties
Hier komt een positief stukje want met een nieuwe processor in de iPhone 3GS krijgt het toestel net even iets meer “oempf”. Dit was voor mij nog steeds ondanks alle updates wel een nadeel want bij heavy use (dus webpagina open, daarna naar contactpersonen en hier iemand zoeken en bellen, dan afspraak in je agenda zetten en nog een sms sturen) had de iPhone wel wat snelheids issues. Ik kan je verzekeren dat het allemaal wel werkt maar je soms te lang moest wachten. Vooral het zoeken in contactpersonen (bijna 700) en het sturen van een SMS was geen positieve ervaring.

Als je nu een SMS wil versturen, boem, daar staat het scherm. Zoeken in contactpersonen zorgt niet dat je eerst moet wachten totdat de lijst wordt getoond voordat je naar het vergrootglas mag gaan. Dit is dus in de hele linie verbeterd en de S staat inderdaad voor S(peed). Als we wat verder gaan met testen dan zijn de verschillen nog duidelijker het gebruik van de webbrowser want een pagina zal beduidend sneller laden dankzij de S. Applicaties zijn ook razendsnel en de demo video laat niet alleen een aantal van de nieuwe functies zien maar ook het verschil in snelheid. De huidige 3GS heeft daarom dan ook prima prestaties.

Bij de browser is het wel zo dat het verschil bij 3G gebruik een stuk kleiner is dan Wifi omdat de download snelheid hier ook een rol blijkt te spelen en 3G qua snelheid gelimiteerd is.

Connectiviteit
De iPhone stond niet bekend als connectie wonder en de 3GS zal hier ook niet heel veel aan gaan veranderen. Alhoewel ik toch een kleine verbetering heb kunnen merken. Zo kon ik in de Albert & Heijn nooit bellen maar nu heb ik daar toch 1 en soms 2 streepjes. De parkeergarage is helaas geen dekkingsgebied maar er is dus toch iets aangepast lijkt het (of zou T-Mobile het signaal hebben verbeterd?). Je hebt ook zeker niet altijd 3G tot je beschikking en in dat geval is GPRS nog steeds prima.

3G/GPRS
T-Mobile werkt nog steeds hard aan het verbeteren van hun dekking en in de grote steden is 3G dekking bijna nooit een probleem. Ook toen we in het buitenland waren was het gebruik van 3G in Londen, Parijs en Brussel altijd prima. Wel merk je dat in de gebieden hierbuiten de dekking kan verschillen en je dus niet overal van 3G kunt profiteren

Wifi
De iPhone heeft 802.11 b/g aan boord en werkt snel en makkelijk. Ik gebruik zelf wifi vooral in de avond als ik de telefoon heb uitstaan maar toch gebruik wil maken van internet. Verbinding maken werkt bijna altijd zonder problemen en zodra ik binnen bereik van een reeds bekende hotspot ben wordt er automatisch een verbinding voor je gemaakt.

GPS
De GPS functie is zeker nu het mogelijk is te navigeren een ideale combinatie. Je kunt nu al Navigon installeren en later in de zomer waarschijnlijk ergens in augustus ook TomTom gebruiken. Dit maakt de aanschaf van de iPhone extra interessant. Wel moet je de software hiervoor in de AppStore aanschaffen en Navigon kost bijvoorbeeld nu

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *