De Nokia Lumia 900 is sinds deze maand verkrijgbaar in Nederland en ik heb gelukkig alweer eventjes mogen spelen met het nieuwste vlaggenschip van Nokia. Het toestel is flink aan de tand gevoeld en bij mij gewoon een tijdje als main device mee gegaan. De twitteraars onder ons zullen al her en der een mening over het toestel vernomen hebben van me maar bij deze dan eindelijk de review. Is dit dan het toestel wat Nokia moet gaan redden van tegenvallende verkoopcijfers en beurskoersen?

De Lumia 900 voert momenteel diverse ranglijsten van retailers aan in de VS. Het is echter altijd de vraag of deze ranglijsten commercieel gemotiveerd zijn of door echte verkoopcijfers ingegeven worden. Wat echter wel een feit is zijn het aantal awards die de Lumia 900 tijdens de introductie van het toestel tijdens CES 2012 binnen gesleept heeft. Het toestel maakt zeker weten iets los in de markt. Zelfs Steve Wozniak, mede oprichter van Apple, kon zich niet anders dan positief uitlaten over het toestel en het Windows Phone 7.5 OS.

Er komt echter vlak na introductie al een probleem om de hoek kijken, het net aangekondigde Windows Phone 8 zal niet kunnen draaien op de Lumia 900. Dit is gelijk de reden dat waarom deze review later geplaatst is dan je van ons gewend bent, ik wou dit stukje info graag meenemen in de review en het een plaatsje geven. Want, wat koop je dan nu eigenlijk? Een toestel wat over vier maand alweer oud is? Aldus Nokia niet, zij zullen met de komende Windows Phone 7.8 update ervoor zorgen dat je waar voor je geld krijgt. Helaas kan ik hier nog geen oordeel over vellen en zullen we dit nog even moeten afwachten, zodra hier meer informatie over bekend wordt zal dit ongetwijfeld op de Pocketinfo site terug te vinden zijn dus hou ons in de gaten. Tot dusver gaan we het dus nu over het toestel hebben zoals het nu op de markt gekomen is.

Specs

 • OS: Windows Phone 7.5 (te updaten naar 7.8)
  Naamloos.png
 • Afmetingen 127,8 * 68,5 * 11,5mm
   
 • 4,3" AMOLED Clearblack capacatief touchscreen 480*800 uitgerust met Gorilla Glass
   
 • GSM 850, 900, 1800, 1900 WCDMA Band V (850), Band VIII (900), Band II (1900), Band I (2100)
   
 • 16 GB intern geheugen (14,5 GB gebruikersgeheugen) plus SkyDrive-cloudopslag 
   
 • 512MB SDRAM
   
 • BP-6EW batterij van 1830 mAh, 300 uur standby en 7 uur spreektijd
   
 • Qualcomm APQ8055 1400 MHz processor
   
 • 8 Megapixel camera uitgerust met Carl Zeiss, 1 Megapixel front facing camera
   

Wat zit er in de doos?

 • Nokia Lumia 900
   
 • Nokia USB Snellader (AC-16U)
   
 • Nokia Lader- en Datakabel CA-190CD
   
 • Nokia Stereo Hoofdtelefoon WH-902
   
 • Snelstartgids, Gebruikershandleiding en Brochure met productinformatie
   
 • SIM Door Key

Look & Feel

De Lumia 900 ziet er, om een lang verhaal kort te maken, eigenlijk net zo uit als de Nokia Lumia 800 maar dan met een 4.3" display. Dat is dus 0,6" groter dan zijn beruchte voorganger. Het design van de Lumia 800 sprak veel mensen al erg aan dus dit zal de Lumia 900 ook weer los maken bij veel mensen. Ikzelf vind het strakke design nog steeds erg mooi en Nokia heeft hiermee een onderscheidend product in de Windows Phone markt gezet. Wel vind ikzelf de Lumia 800 prettiger in de hand liggen dan de 900 maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Als eerste een rondje om het toestel heen.

image001.jpg

 Helaas heeft Windows Phone 7.5 geen hogere ondersteuning dan een resolutie van 480*800 waardoor een groter display ook grotere Live Tiles en letters betekent en niet meer informatie, dit kun je natuurlijk als voor en nadeel zien. Dankzij het 4,3" Clearblack AMOLED display zit je echter nog altijd tegen een erg scherp plaatje aan te kijken, je hebt er dus geen last van dat je pixels ziet. Aan de voorkant vinden we de drie standaard aanraakgevoelige knoppen terug die bij Windows Phone verplicht zijn (terug, start en zoeken). Verder treffen we in de linkerbovenhoek een 1 megapixel front facing camera aan, een omgevingslichtdetector en een nabijheidssensor.

image002.jpg

Aan de onderkant treffen we de 8 Megapixel camera met Carl Zeiss lens en dubbele LED flits aan. De camera schiet zeer mooie plaatjes die je verderop in de review onder het kopje 'camera' aantreft.

image009.jpg

Onderop het toestel vinden we de multimedia speaker en hier treffen we ook het randje aan waar veel mensen over klagen dat deze te scherp zou zijn en bij sommige mensen zelfs blaren zou veroorzaken. Ik moet zeggen dat het randje inderdaad wat netter afgerond had kunnen worden om prettiger in de hand te liggen maar er blaren van krijgen lijkt me stug. Je ziet op onderstaande foto tevens dat het display niet naadloos aansluit op de behuizing, ook hier bevind zich een randje.

image006.jpg

Aan de bovenkant heeft het toestel een andere indeling gekregen dan de Lumia 800. Van links naar rechts treffen we hier aan:

 • Simlade; enkel te openen met een dun pinnetje, Nokia levert de zogenoemde "Sim Door Key" hiervoor mee
 • Micro USB toegangspunt
 • Omgevings microfoon
 • 3,5 mm audio uitgang

image004.jpg

Aan de linkerzijde van het toestel heerst er een serene rust, geen knoppen, sensors of wat dan ook.

image005.jpg

Aan de rechterzijde vinden we van links naar rechts:

 • De camera knop
 • De aan/uit knop
 • En de twee toetsen om het volume harder en zachter te zetten
   

image003.jpg

Al met al een zeer minimaal ontworpen toestel wat ik persoonlijk erg gaaf vindt en zeer goed vindt passen bij het strakke en rustige Windows Phone 7 OS.

Operating System en Extra's

Windows Phone 7 is, laten we niet om de dingen heen draaien, nog niet echt het succes waar eenieder op gehoopt heeft. En dit terwijl het toch een behoorlijk volwassen besturingssysteem is, veel mensen haken echter bij het horen van de naam Windows al af. Dit vanwege slechte ervaringen met het eerdere besturingssyteem Windows Mobile 6.5…..maar nogmaals, dit is geen vergelijk meer met het Windows Phone OS !!! Een kleine rondleiding door het Windows Phone 7.5 OS is, ondanks al vaak besproken op deze website, op zijn plaats dus daar gaan we:

image002.jpgMensen zitten vaak naar mijn Windows Phone te kijken en vinden het maar een saaie bende, wat zijn die vierkantjes allemaal en waren bewegen ze? Dit zijn zogenaamde Live Tiles en ik zal even uitleggen wat dit nu precies zijn en waarom ze zo handig zijn. Van iedere uit de Marketplace gedownloade App vindt je een snelkoppeling terug in het menu van het toestel, als je op een gegeven moment echter heel veel Apps gedownload hebt is het handiger om de meest gebruikte Apps dichter bij de hand te hebben. Bij Android zet je een snelkoppeling op je startscherm bij iOS bewerk je de volgorde van de Apps zodat degene die je het meest gebruikt ergens vooraan staan. Bij Windows Phone maak je er een Live Tile van. Dit zijn de gekleurde blokjes die je telkens ziet op iedere foto van de Lumia 900 en andere Windows Phones. Deze Live Tiles, zijn eigenlijk ook snelkoppelingen naar applicaties maar halen daarnaast ook informatie op uit de desbetreffende App en zet deze informatie dan gelijk op je startscherm. Hierdoor hoef je niet altijd een App te openen om hieruit toch informatie te kunnen halen. Denk hierbij aan agenda items die op je startscherm staan, een buienradar of een RSS feed. Klik je wederom op de Live Tile dan opent de App alsnog.

Daarnaast bestaat Windows Phone uit een aantal Hubs waar alle andere Apps weer mee geïntegreerd kunnen worden. Maak je een App die foto's kan bewerken dan kan deze contact maken met de Picture Hub. Een muziekspeler zul je weer aantreffen in de Music & Video Hub en ga zo maar door. Op deze manier is het mogelijk om op een slimme manier je toestel en al zijn Apps overzichtelijk te benaderen. Hieronder zullen we enkele Hubs beschrijven:


  De People Hub gooit altijd hoge ogen als ik het aan mensen laat zien. Het integreert Windows Live, Facebook, Twitter en LinkedIn op een geniale manier met je contactpersonen. Van alle eerder vermeldde sociale netwerken worden de contactpersonen naar je Windows Phone gesynchroniseerd. Je kent echter vaak één en dezelfde persoon via verschillende netwerken, Windows Phone zorgt ervoor dat je deze persoon dan niet vier keer in je contacten lijst hebt staan maar voegt alle informatie van de diverse netwerken samen tot één contactpersoon. Dankzij Facebook staat dan altijd een persoon zijn verjaardag ingevuld en dankzij LinkedIn heb je altijd iemand zijn werk e-mail en adres.

Verder kun je alle status updates van de bovenvermeldde sociale netwerken bekijken vanuit éé'n plek en hoef je niet iedere keer vier verschillende Apps te openen om dit te zien. Wil je de foto's van je zus der vruiloft nog eens zien? Zoek haar op in je contactpersonen, scroll naar rechts en je bladerd door haar Facebook foto albums. De People Hub is daarmee niet alleen een opslag geworden van informatie maar meer de manier om contact te houden met je familie, vrienden en kenisse.

 

image001.jpgVerder beschikt het toestel over een Game Hub inclusief Xbox Live games, naast de vele reguliere spelletjes kun je met de Xbox live games je Xbox Avater's prestaties verbeteren en hiermee zijn score verbeteren. Tevens is het mogelijk via de Xbox Companion App je Xbox te bedienen en extra informatie over de op de Xbox afspelende content te krijgen. Ook het aflezen en versturen van de berichten Xbox Live berichten is een optie.

Ondertussen zijn er al meer dan honderd Xbox Live games verkrijgbaar voor Windows Phone in de Marketplace en duizenden andere games. Dus ook als spelletjes telefoon is de Lumia 900 uitermate geschikt. Vooral het 4,3" display zal aan het bedieningsgemak van veel games bijdragen aangezien deze allemaal middels het touchscreen bedient moeten worden.

Eén van de belangrijkste Hub's in Windows Phone is natuurlijk de Marketplace Hub. De Windows Phone Marketplace was vorig jaar nog een veel gehoorde reden om niet te kiezen voor dit OS. Voornamelijk door het ontbreken van veelgebruikte applicaties van andere OS'en. Ondertussen zijn veel Apps geporteerd naar Windows Phone en zijn we hard op weg naar de 100.000 Apps. Ook in Nederland worden er veel Apps ontwikkeld. Zo vinden we 9292OV, Rabobank, SNS Bank en binnenkort ook ABN AMRO en ING terug in de Marketplace. Ook toppers op andere besturingssytemen zoals Whatsapp, Angry Birds zijn er al en het nieuwtje dat Draw Something komt is ondertussen ook al uitgelekt. Om een lang verhaal kort te maken, dit kan toch echt geen excuus meer zijn.

Ook Nokia zelf is druk bezig een succes te maken van Windows Phone en heeft zelf diverse Apps gemaakt om onderscheidend te kunnen zijn met het door vele merken gedeelde OS. Zo vinden wij de volgende Apps terug in iedere Nokia Lumia waaronder de Lumia 900:
 

Alle Apps zijn van hoge kwaliteit en reeds eerder uitgebreid besproken, klik op het linkje om naar het desbetreffende artikel te gaan. Belangrijk om te vermelden zijn dat Nokia Rijden een kosteloze offline navigatie voor heel Europa en vele andere werelddelen is. Een pré ten opzichte van vele andere toestellen die wel kunnen navigeren maar daar altijd een internetverbinding voor aan moeten gaan wat MB verbruik kost.

Ook Nokia Music verdient een aparte vermelding, hiermee is het mogelijk kosteloos streaming muziek te luisteren. Je kiest een genre muziek uit en de App kiest de nummers voor je uit. Tevens is het mogelijk de stream te downloaden zodat je geen MB's verbruikt onderweg. Op deze manier heb je altijd nieuwe muziek bij de hand en heeft Nokia inderdaad een streepje voor op de rest.

De laatste drie hubs zijn de afbeeldingen Hub waar je zoals je al raad al je gemaakt foto's maar ook de eventueel gebackupte foto's in je SkyDrive account kunt bewonderen. Er is nog een Muziek & Video Hub waar de gemaakte filmpjes, radio en eventuele muziekdiensten beluisterd kunnen worden. En de Office Hub met Word, Excel en Powerpoint editors. Ook deze laatste heeft wederom SkyDrive integratie zodat je gemakkelijk bestanden kunt delen tussen je PC en telefoon zonder snoertjes.

Foto Camera

De camera van de Lumia 900 is gelijk aan die van de Lumia 800. Dat betekent een 8 Megapixel camera met Carl Zeiss lens en een dubbele LED flits. Een hoop poeha om te zeggen dat het toestel gewoon goede foto's maakt, zowel binnen als buiten en in in lichte of donkere omstandigheden. Tevens is het mogelijk in 720p HD films te schieten die er ook erg netjes uitzien. Nog veel leuker is het makkelijke delen van de foto's met sociale media maar ook met de diverse applicaties die onder andere Nokia beschikbaar heeft voor het toestel.

Nadat je een foto gemaakt hebt is het erg gemakkelijk de foto te delen op Twitter of Facebook. Je hoeft enkel maar via het menu de knop 'delen' in te drukken, onderschrift erbij eventueel bij een Facebook upload gezichten taggen en uploaden maar. Op dezelfde manier kun je direct na het maken van een foto deze naar een App toesturen om deze hierin te bewerken of te uploaden.

 Screen Capture1.jpg Screen Capture.jpg

De kwaliteit van de camera is zoals eerder vermeld ook erg goed, hieronder enkele voorbeelden van foto's geschoten met de Lumia 900 van Nokia.

WP_000231 (2).jpg WP_000232 (1).jpg WP_000234 (1).jpg WP_000235 (1).jpg

Connectiviteit

Het toestel beschikt over alle connectiviteit die je maar kunt wensen in een telefoon via Bluetooth kun je diverse randapparatuur verbinden zoals handsfree carkits en headsets. Helaas is het niet mogelijk bestanden te delen via de bluetooth verbinding met Windows Phone maar hier heb je natuurlijk tal van andere mogelijkheden voor. Via Wi-Fi is het mogelijk een internetverbinding aan te gaan of via de Tether functie je mobiele internetverbinding te delen met andere Wi-Fi apparaten. En qua banden voor het mobiele netwerk heb je ook geen klagen, je hebt hier namelijk de beschikking over de volgende banden: GSM 850, 900, 1800, 1900 WCDMA Band V (850), Band VIII (900), Band II (1900), Band I (2100). De snelst mogelijke verbindingssnelheid van het toestel is 41Mbps mits je netwerk dit natuurlijk ondersteudn en helaas zijn we in Nederland nog niet zover.

Batterij levensduur

Over de Lumia 800 kwamen veel klachten binnen over de batterijlevensduur. Dit kwam door een software bug die ervoor zorgde dat de 1500mAh batterij niet boven de 1000mAh opgeladen werd. Met de Lumia 900 zijn er tot dusver geen klachten binnengekomen over dit euvel. De standbytijd van een toestel zoals dit ligt natuurlijk voornamelijk aan hoe je deze gebruikt. Met Bluetooth, WiFi en mobiel internet aan, de hele dag Whatsapp en mail synchronisatie per vijf minuten van drie mail adressen houdt mijn Lumia 900 het van 's ochtends zeven tot 's avonds elf prima vol. Maar dan moet deze ook echt aan de lader.

Gelukkig beschikt het toestel over een battery saver functie die aan gaat zodra je batterij onder de 20% komt. De battery saver schakelt dan alle energie vretende activiteiten zoals achtergrondtaken en synchronisaties uit zodat je nog zolang

Pro's & Con's

Pro's
 

 • Mooi groot scherm en door de lage resolutie grote tekens en letters
 • Met de Carl Zeiss Lens maak je hele mooi foto's
 • Alle Nokia extra's waaronder Nokia Drive (gratis offline navigatie) en Nokia Music (gratis streaming muziek)
 • Gebruiksvriendelijk en robuust gebouwd

Con's

 • 'Scherpe' randjes om display heen en onderaan het toestel
 • Geen update mogelijkheid naar Windows Phone 8, wel naar 7.8
 • Wel een groot display maar geen mogelijkheid tot hogere resoluties
 • Simlade gaat snel scheef zitten waardoor het strakke design niet zo strak meer is


Voor wie?

De Nokia Lumia 900 is een erg mooi toestel en Nokia kan dan ook trots zijn op zijn vlaggenschip. Met het grote display, geweldige camera en veel extra's die Nokia gratis meegeeft met het toestel koop je een alleskunner en door de integratie van social media in de People Hub is dit toestel eigenlijk een alleman vriend. De grote ophef over het niet kunnen update naar Windows Phone 8 is aan de ene kant terecht maar daar wordt de Lumia 900 geen slechter toestel van zolang Nokia het toestel maar blijft ondersteunen en dit beloven ze dan ook. Een belofte die mijns inziens ook waar gemaakt wordt aan de Symbian klanten die nu nog steeds met enige regelmaat grote updates ontvangen. Dus denk je erover een Windows Phone te kopen? Denk dan zeker als eerste aan de Lumia 900.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *