2012-05-27 13.10.16.jpgDe Nokia Lumia 610 ligt vanaf dit weekend in de Nederlandse winkels. Tot dusver als Vodafone Prepaid pakket en enkel in het zwart maar als het goed is vanaf aankomende week ook in de andere kleuren als simlockvrij te koop. Als Prepaid variant kost het toestel slechts €169,99 en de adviesprijs voor een simlockvrij model is €249,99. Wat ruim €150,- onder de prijs ligt van zijn grote broer de Lumia 800.

Wat koop je nu precies voor dit geld? Qua software is het toestel eigenlijk geheel gelijk aan de Lumia 800, sterker nog qua software is die zijn broer zelfs een stukje vooruit maarrrrrrr. Het is een toestel uitgevoerd met minder intern geheugen waardoor niet alle Apps uit de Windows Phone Marketplace correct kunnen functioneren. Microsoft en Nokia kiezen er voor dat je deze Apps dan niet mag downloaden zodat de gebruikerservaring wel goed blijft, is het hierdoor wel een volledige Windows Phone?

Er is al enige ophef over het feit geweest dat Skype niet te downloaden is op dit toestel terwijl dit dé killer App is voor Windows Phone toestellen. Microsoft en Nokia hadden er ook voor kunnen kiezen deze "slechtere" ervaring een keuze van de klant te laten zijn door deze de App wel te laten downloaden maar, helaas. Ik heb echter Skype via een omweg geïnstalleerd en zie inderdaad wel een verschil tussen Skype op de Lumia 800 en de 610.

Zolang je enkel een voice verbinding hebt is er niets aan de hand, zodra je echter een videoverbinding opstart zie je een groot verschil tussen de Lumia 800 en de 610 met het verstuurde beeld. Dit komt met de 610 veel slechter en met meer vertraging door als in vergelijking met de 800, er is dus wel degelijk een slechtere ervaring. Echter…….wie gaat er nu videobellen zonder een front facing camera? Skype zal op de 610 toch enkel gebruikt worden voor Voice en Chat dus de App had gewoon uitgebracht kunnen worden voor de Lumia 610 met de vermelding dat videobellen niet optimaal werkt. Benieuwd welke Apps je nog meer niet kan downloaden of slecht functioneren op de Lumia 610? Kijk dan in dit FAQ artikel.

 2012-05-27 13.12.45.jpgDe Lumia 610 moet voor Nokia het verschil gaan maken op de telecommarkt in de opkomende economieën. Het toestel moet voor de massa betaalbaar zijn en marktpercentage winnen ten opzichte van de andere merken en besturingssystemen. Er wordt dan ook veel verwacht van het toestel in landen als China en India. In Nederland is het toestel nog voordat deze als simlockvrij toestel beschikbaar is al als Prepaid toestel te vinden wat toch duidelijk een sturing vanuit Nokia & Microsoft is op de beginnende Smartphone gebruiker, die hopelijk over twee jaar dan doorgaat met een Windows Phone 8 toestel. Het toestel moet dan ook de concurrentie aangaan met toestellen als de Samsung Galaxy Ace en de HTC Wildfire S in de Prepaid vitrine.

Waarom moet je nu dan kiezen voor een Lumia 610 ipv een vergelijkend Android toestel? Daar is geen goede reden voor het draait allemaal om smaak. Uiteindelijk kunnen de toestellen nagenoeg net zoveel, de applicatie markt van Windows Phone is de laatste tijd zo hard gegroeid dat er nog maar weinig applicaties zijn die gemist worden of niet te vervangen zijn voor andere, oftewel voor de meeste mensen is er ruim voldoende keuze uit applicaties en voldoet een Windows Phone net zo goed als een Android toestel. Voordelen bij deze voor de Lumia 610 zijn de gratis offline navigatie (Nokia Drive) en een gratis streaming muziekdienst (Nokia Music) en zo zijn er nog meer gratis Nokia applicaties te downloaden voor dit toestel. Hier kun je meer over lezen onder het kopje OS + Extra's hieronder in de review.

Maar nu even over het toestel:

Specificaties
 

  • Windows Phone 7.5 Mango Refresh (Tango)
  • 3.7 '' TFT Capacitief  display 800*480
  • 5 megapixel camera met LED flits
  • GSM 850/900/1800/1900 WCDMA Band V 850/900/1900/2100, WiFi 802.11b/g/n, aGPS en GPS
  • 256MB SDRAM
  • 8 GB massageheugen (geen micro-SD) natuurlijk wel SkyDrive-cloudopslag 
  • Qualcomm MSM7227A 800 MHz processor
  • 1300 mAh Li-ion/Li-polymer battery
  • aGPS, GPS

image001.jpgIn de Doos

  • Nokia microUSB-lader AC-50
  • Nokia Lader- en Datakabel CA-190CD
  • Nokia Hoofdtelefoon WH-208
  • Snelstartgids, Gebruikershandleiding en Brochure met productinformatie
     

Look & Feel

De Lumia 610 is het eerste toestel wat als een Windows Phone door Nokia ontworpen is. Het Lumia 800 design is gekopieerd van de op MeeGo Nokia N9 en de Lumia 900 is gewoon een uitvergootte versie daarvan. De Lumia 710 is dan ook weer een afgeleide van de op Symbian draaiende Nokia 603. Van de Lumia 610 is geen voorloper te vinden met een ander platform dus als enige van de grond af opgebouwd voor het Windows Phone platform.

2012-05-27 13.11.22.jpg2012-05-27 13.11.45.jpg2012-05-27 13.12.27.jpg2012-05-27 13.12.13.jpg

 Tijdens het Mobile World Congress begin dit jaar hebben we gesproken met Jason Gregory (Lead Product Manager – Windows Phone Group) die van het design van de Lumia 610 ook het één en ander uitgelegd heeft aan ons. Het kleine ronde en voornamelijk glimmende uiterlijk met felle kleuren schijnt, aldus Jason, in de Oosterse landen erg populair te zijn, in deze opkomende economieën moet de Lumia 610 een groot succes worden. Daarnaast is de prijsstelling natuurlijk van belang om een succes te kunnen zijn in deze opkomende economieën.

2012-05-27 13.13.03.jpg2012-05-27 13.10.04.jpg
2012-05-27 13.12.45.jpg2012-05-27 13.10.16.jpg

 OS + Extra's van fabrikant in OS

De Lumia 610 is het eerste toestel met Windows Phone Tango of zoals Microsoft het zelf liever noemt Windows Phone Refresh. Een update van het OS die het mogelijk maakt ook devices met minder geheugen te maken waar de Lumia 610 dan ook gelijk gebruik van maakt met zijn "slechts" 256MB aan RAM geheugen.
 

Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd heeft hij veel tegenstanders gehad, o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen. De voorstanders haalden het echter en in 1924 werd een gekuiste vorm van de tango in geheel Europa ingevoerd. bron


Naast de standaard mogelijkheden zoals Office, SkyDrive, Bing Maps, E-mail, Agenda, Xbox Games en ga zo maar door beschikt de Lumia 610 over diverse applicaties die je enkel op de Windows Phones van Nokia aantreft. Zo beschikt het toestel gratis over offline navigatie in de vorm van Nokia Drive, een gratis streaming muziek dienst via Nokia Music, Nokia City Lens, Nokia Reader (nog niet in NL), Nokia Maps, Nokia Transport, en Nokia Creative Studio.

image003.jpgimage002.jpgimage004.jpgimage005.jpg

 Verder heeft Nokia diverse applicaties exclusief aan zich verbonden. Deze zul je dus ook niet snel op andere Windows Phone toestellen aantreffen. Verder zijn er natuurlijk ook nog meer dan 90.000 andere apps te downloaden uit de Marketplace waaronder Whatsapp, Wordfeud en internetbankieren via de SNS en Rabobank. Een zéér uitgebreide Marketplace en toestel met wederom de waarschuwing dat niet alle Apps uit de Marketplace willen functioneren door het lage interne geheugen. Benieuwd welke Apps wel of niet werken? Kijk dan even hier.

Verder is het de eerste Nokia waar Tethering ingebouwd is, het delen van je mobiele internetverbinding via WiFi is een veel gewenst optie. Hiermee kun je je telefoon als modem laten functioneren voor tablet of laptop. Het toestel zend zijn mobiele verbdining van de provider weer uit via zijn WiFi zender en dit kun je dus weer met een ander apparaat opvangen. Nadeel is echter wel dat dit dus van je eventueel beperkte MB's van je mobiele abonnement afgaat dus pas hier wat mee op.

Camera

De camera van de Lumia 610 is niet uitmuntend te noemen. Maar er moest vanzelfsprekend ergens op bezuinigd worden. Het is een 5 megapixel camera die naast foto's ook video's kan schieten. Helaas niet in HD dankzij het mindere geheugen maar nog altijd schiet het toestel een leuk VGA filmpje.

Het leukst van de huidige generatie smartphones is dat je alle kanten op kan met je foto's. Een foto uploaden naar Facebook, Twitter of e-mail een foto van de kleine naar Opa en Oma, alles kan direct vanaf het toestel. Zat vroeger je foto vast op het toestel dan kun je deze nu direct delen met iedereen ter wereld.

Helaas is de automatische upload functie naar SkyDrive niet terug te vinden in het toestel. Wel blijft het natuurlijk altijd mogelijk handmatig de foto's te uploaden naar SkyDrive zodat je een backup van je foto's hebt in de cloud.

Hieronder enkele foto's geschoten met de Lumia 610 (5 megapixels) links en de 800 (8 megapixels carl zeiss) rechts. (klik erop om te vergroten)

image001.jpgimage001.jpgWP_000007.jpgimage002.jpgimage006.jpgimage006.jpgimage007.jpgimage007.jpg

Connectiviteit

De Lumia 610 beschikt over diverse verbindingsmogelijkheden. Naast bluetooth voor het draadloos verbinden met diverse accessoire zoals draadloze bluetooth headsets, carkits en speakers is het toestel ook uitgerust met WiFi zodat je niet een al te hoge databundel nodig hebt. Ikzelf heb thuis en op mijn werk altijd een WiFi verbinding open staan zodat ik verbonden ben met het netwerk aldaar. Dit scheelt weer in het aantal MB's die je af hoeft te nemen bij je mobiele provider.

Daarnaast beschikt het toestel natuurlijk over mogelijkheden om te verbinden het mobiele netwerk. Dit kan zowel via het GSM als het 3G netwerk gebeuren, door de diverse banden waar het toestel over beschikt kan deze nagenoeg overal ter wereld verbinding maken met een mobiel netwerk.

Het toestel heeft ook aGPS en GPS zodat deze altijd weet waar u uithangt. Leuk voor het geotaggen van uw foto's zodat je altijd kan zien waar deze genomen zijn maar ook nodig om de navigatie, Nokia Drive, van uw positie te voorzien zodat deze een route naar uw bestemming kan berekenen.

Gaming

 image006.jpgQua gaming zit je bij dit toestel heel goed, vooral als je reeds een Xbox hebt. De Lumia 610 beschikt namelijk net als ieder Windows Phone toestel over een Xbox Gaming Hub waarin al meer dan honderd Xbox Live Games voor te downloaden zijn en daarnaast nog honderden andere reguliere games uit de marketplace.

Verdiep je maar eens in de blogposts van onze website en je komt diverse reviews tegen van allerlei Xbox Live en normale games. Naast het gewoon kunnen gamen op de telefoon heb je als Xbox Live Gold member ook toegang tot je Avatar z'n profiel, prestaties, inbox en heb je de mogelijkheid je avatar te bekijken en eventueel te veranderen op je telefoon.

Een gamer zit dus front row met een Windows Phone. (Onderaan deze review een lijst Games & Apps die niet werken op de Lumia 610, deze zal verder aangevuld worden)

Batterij levensduur

Net als bij alle Smartphones ligt het voornamelijk aan je eigen gebruik hoelang een batterij meegaat. Als een Smartphone het een hele dag volhoudt van 's ochtend tot 's avonds dan is dat al een hele prestatie en met mijn gebruik doet de Lumia 610 dit prima, om 7.00 's ochtends van de lader en om 23.00 moet deze er weer op. Ik heb bijna alles op automatisch synchroniseren staan, maak regelmatig foto's en luister zo af en toe naar Spotify dus gebruik tamelijk veel opties. Het toestel beschikt over een 1300mAh Li-ion batterij die aldus de fabrieks specificaties 785 uur standby kan staan en 10 uur spreektijd heeft.
 

Pro's en Con's

Pro's

  • Prijs
  • Gratis Nokia software titels waaronder Nokia Drive offline navigatie
  • XBox Gaming
  • Verfrissend design

Con's

  • Camera valt wat tegen
  • Display is wat stroef
  • Niet alle apps functioneren door te weinig geheugen
  • Geen HD film kwaliteit

Voor wie

Dit toestel is eigenlijk bijna geen instapmodel te noemen zo uitgebreid als het is. Toch richt de prijs zich op de mensen die voor het eerst een smartphone kopen en heeft zoals eerder vermeld Vodafone het toestel zelfs gelijk in het prepaid segment opgenomen. Ondanks het nadeel van minder geheugen en een duidelijk verschil in snelheid tussen de Lumia 610 en een Lumia 800 is het toestel echt niet sloom te noemen. Het niet kunnen draaien van verschillende applicaties is een begrijpbare keuze die ikzelf aan de klant zou overlaten, oftewel met een waarschuwing dat de ervaring minder kan zijn maar wel toestaan. Al met al verder een zeer goede smartphone voor zijn geld die je met een gerust hard kan kopen. Zowel als serieuze gebruiker dankzij e-mail, office en (offline) navigatie maar ook als fun user dankzij de gratis streaming muziekdienst en de vele (Xbox) games. Een aanrader voor jong en oud dus……

Games en Apps die niet werken op de Lumia 610

 Voor de handigheid maar een FAQ artikeltje van gemaakt, de lijst met niet werkende Apps vindt je dan ook hier.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *