Dat Nokia met zijn Lumia serie weer op de goede weg is, daar twijfelt niemand meer aan. En met de succesvolle Lumia 800 nog maar twee maanden op de Nederlandse markt hebben ze al ruim één derde van de Windows Phone markt in handen in Nederland (1). Hoe groot dan weer de Windows Phone markt in Nederland is dat weet niemand exact (-; Met de aankondiging van de Lumia 900 wordt er een nieuw vlaggenschip in de markt gezet. Ook het goedkope smartphone segment, voorheen bedient door Nokia met  Symbian, wordt niet vergeten met de net uitgebrachte Nokia Lumia 710 (Sabre)

 

Voordeel van dit goedkopere model is dat de retailers er nu al mee beginnen te stunten. Zo zie je diverse aanbiedingen van het toestel met een redelijk betaalbaar abonnement in combinatie met een Xbox 360. Mooi compleet pakket toch (-;

Wat loop je nu mis aan de Lumia 710 in vergelijking met de Lumia 800? Het scherm is geen Clearblack AMOLED maar TFT. In plaats van 8 megapixel met Carl Zeiss lens en dual LED flits heb je een 5 megapixel camera met een enkele LED flits en in plaats van 16GB geheugen heb je slechts 8GB ter beschikking.

IMGA0023.JPG
Links de Lumia 710 en rechts de Lumia 800

Naar mijn bescheiden mening geen denderende verschillen. Ik bedoel dat zwart niet echt zwart is in het display heb ik ook een jaar overleefd met m'n HTC Trophy zonder er me heel erg aan te ergeren en de grootte van het intern geheugen is naar gelang hoe je het toestel zelf gebruikt, luister je weinig muziek (of enkel streaming) en schiet je weinig filmpjes waar heb je dan 16GB intern geheugen voor nodig? Het design van de Lumia 800 is echter gewoon veel beter dan die van de Lumia 710, maar dat is natuurlijk smaak…..(-;

IMGA0032.JPG
Links de Lumia 710 en rechts de Lumia 800

Specificaties

Voor de volledigheid even de volledige specificaties: 

 • Formaat: 62.4 x 119 x 12.48 millimeter  
 • Gewicht: 125.5 grams (inclusief batterij)
 • OS: Microsoft Windows Phone 7.5 (Mango)
 • CPU: Qualcomm Snapdragon MSM8255T 1400 MHz
 • Geheugen: 512 MB RAM, 512MB ROM, 8GB Intern geheugen 
 • Display: 3,7" 480*800 kleuren IPS TFT 
 • Netwerk Frequenties: GSM 850, 900, 1800, 1900, UMTS 900, 1900, 2100 
 • Data verbindingen: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, HSPA+, Bluetooth 2.1 + EDR, 802.11a/b/g/n 
 • Camera: 5 MP met LED flitser
 • Battery: 1300 mAh

In de Doos

 • Nokia Lumia 710 (Sabre)
 • Batterij BP-3L; 1300 mAh
 • Handleiding
 • Nokia AC-10E Micro USB thuislader 
 • Micro USB datakabel
 • Nokia WH-208 stereoheadset


 IMGA0012.JPG

Look & Feel

Zoals je van Nokia gewend bent, en mag verwachten van de grootste telefoon fabrikant ter wereld, is de Nokia Lumia 710 erg degelijk gebouwd. Geen piepjes, geen kraakjes en geen kiertjes. Gewoon een perfect afgewerkte telefoon. Toch voelt het toestel minder stevig aan dan de uit één stuk gegoten Lumia 800 of bijvoorbeeld een unibody metalen HTC Radar. Maar het verschil in prijs moet dan ook natuurlijk ergens vandaan komen. Overall is het gewoon een strak vormgegeven smartphone die met zijn tijd mee kan. Iets wat Nokia sinds de Lumia serie weer onder de knie lijkt te krijgen want de voorgaande modellen waren nou niet echt denderend (smaak afhankelijk natuurlijk)

IMGA0014.JPGIMGA0013.JPG

OS + Extra's van fabrikant in OS

Het besturingssysteem Windows Phone 7.5 voelt net als bij de andere Windows Phone toestellen weer erg soepel aan. Door de gestelde minimum hardware eisen van Microsoft aan de fabrikanten zal hier ook weinig onderscheid in te vinden zijn. Heb je nog een eerste generatie Windows Phone met een 1Ghz processor dan zal je merken dat het systeem net iets snappyer is, waar je waarschijnlijk voorheen niet merkte dat die van jezelf traag is (-; Doordat Microsoft kiest voor een multi-task systeem genaamd tumb-stoning heeft het toestel ook niet de gewoonte naar verloop van tijd sloom te worden. Dit is echter een ervaring die ik nog niet met de Lumia 710 heb kunnen constateren (te kort in gebruik) echter wel met de andere Windows Phones dus dit zal ook voor de Lumia 710 gelden.

Op het gebied van messaging en social media zit je bij Windows Phone goed. Door de integratie van Facebook, Twitter en LinkedIn in je contacpersonenlijst heb je alle berichtgeving wat via deze social media loopt in één oogopslag bij de hand. Ook e-mailen in de vorm van Hotmail, Gmail, Exchange mail en/of POP3 mail is geen enkel probleem voor Windows Phone 7.

Zakelijke gebruikers kunnen ook hun ei kwijt met Windows Phone 7. Dankzij de Office integratie via SkyDrive heb je je eigen cloud server om documenten veilig op te slaan, te delen en te bewerken. SkyDrive is een 25GB gratis online opslag met een uitgeklede online versie van Word, Excel en Powerpoint om deze documenten te bewerken. Sla je documenten vanuit Office op je PC op op SkyDrive en bewerk en bekijk ze vanaf je telefoon en vanaf www.skydrive.com. Een ideale dienst om bestanden veilig te bewaren en te delen met collega's.

Camera

Met de vijf megapixel camera zonder Carl Zeiss lens en enkele LED flits heeft de camera op de Lumia 710 niet zulke geweldig specificaties als zijn grote broer de Lumia 800. Kijk je naar zijn concullega 's in dezelfde prijsklasse, de HTC Radar en de Samsung Omnia W, dan doen de specs voor deze twee niet onder. Geen woorden maar daden, hier de foto's gemaakt met de Nokia Lumia 710 zodat je ze zelf kan beoordelen op kwaliteit. De bovenste foto's zijn van de Nokia Lumia 710 en dezelfde foto eronder van de Lumia 800.


WP_000001.jpgWP_000409.jpg
Buiten met daglicht

WP_000002.jpgWP_000410.jpg
Buiten met daglicht close-up

WP_000004.jpgWP_000411.jpg
Buiten met daglicht

WP_000008.jpgWP_000418.jpg
Binnen kunstlicht zonder flits

WP_000009.jpgWP_000420.jpg
Binnen kunstlicht met flits

Over het algemeen is mijn mening dat de Lumia 710 geen slechte foto's makat maar de Lumia 810 het beeld natuurlijker vastlegd. Maar trek vooral je eigen conclusies aan de hand van bovenstaande foto's.

Eén van de leuke functies van Windows Phone is de automatische backup van foto's op Microsoft zijn clouddienst, Skydrive. Hiermee zorgt Microsoft voor een makkelijke manier om je foto's te delen en veilig op te slaan. Nadeel is natuurlijk dat dit behoorlijk wat data vreet dus hou een oogje in het zeil over je dataverbruik.

Connectiviteit

Zoals we gewend, of misschien wel verwend zijn, heeft de Lumia 710 alle connectiviteit mogelijkheden die je maar kunt wensen. Naast een GSM en UMTS verbinding voor het bellen en een dataverbinding via je mobiele provider is er ook WiFi aanwezig om op iedere router in te kunnen loggen zodat je je gelimiteerde MB's van je provider niet te snel opmaakt. De functie van WiFi in een toestel is nagenoeg onmisbaar in je mobiele telefoon met de huidige datalimieten. Gelukkig denkt Microsoft met je mee in de Windows Phone software en is bijvoorbeeld het downloaden van grote applicaties onmogelijk via je mobiele provider. Ook bij het inschakelen van functies als het automatisch uploaden van iedere gemaakte foto naar SkyDrive wordt er een waarschuwing gegeven voor een hoger datagebruik. De andere schrik van veel mensen, hoge roaming data kosten (internet in het buitenland), wordt ook voorkomen doordat data roaming standaard uitstaat.

Daarnaast beschikt het toestel over Bluetooth om je draadloze headset of carkit te verbinden. Een vraag die bij vele wannabe gebruikers ligt is of de Lumia samenwerkt met hun carkit. Ik moet zeggen dat ik met de Lumia 710 tot dusver alle carkits en headsets aan het werk heb kunnen krijgen. Van Parrot tot de ingebouwde Mazda 6 carkit werkt alles prima.

Gaming

 IMGA0033.JPGNet als alle andere Windows Phone toestellen beschikt ook de Lumia 710 over de Xbox Live gaming Hub. Microsoft zet hoog in op de integratie tussen Xbox en telefoon zodat de Xbox gaming liefhebbers ook allemaal een Windows Phone gaan kopen. Naast dat het nu mogelijk is je Xbox te bedienen vanaf je telefoon met de Xbox Companion applicatie zijn er ook al games die content uitwisselen met je Xbox 360 zoals Kinectimals. Verder kun je je Xbox Avater bekijken en veranderen. Tevens is het mogelijk Game invitations en Xbox messages te bekijken en te maken. Ook bekende mobiele telefoon games als Angry Birds en Wordfeud zijn er al of komen binnenkort uit. Zoek je een toestel om te gamen dan zit je bij iedere Windows Phone dus ook de Lumia 710 goed. Nokia heeft ten opzichte van de andere hardware fabrikanten echter een streepje voor want ze hebben met één van de grootste mobile game makers, EA, een deal dat enkele games voor Windows Phone tijdelijk exclusief voor Nokia zijn. 

Batterij levensduur

IMGA0013.JPGMet de batterij van de Lumia 710 is het eigenlijk net zo gesteld als de andere Smartphones. Het ligt voornamelijk aan je gebruik hoelang de batterij meegaat. Gebruik je hem louter voor bellen en sms-en dan houdt hij het wel drie tot vier dagen vol. Gebruik je je Lumia voor de functies waar die voor bedoeld is zoals gamen, e-mailen, muziek luisteren en surfen over het web dan valt aan te raden je telefoon iedere avond aan de lader te leggen. Standaard wordt de 710 geleverd met een 1300 mAh batterij. Aangezien deze wel te vervangen is is de kans groot dat er binnenkort batterijen met een hogere capaciteit te krijgen zullen zijn.

 Pro's en Con's

Pro's
• Voor een lage prijs heel veel Smart
• Nokia Drive gratis meegeleverd
• Telefoon in verschillende kleuren te krijgen
• Nokia Music; Radio-mix gratis af te luisteren en de MP3 winkel is toegangkelijk
 

Con's
• Toestel voelt erg plastic (doch stevig) aan.
• Micro-USB aansluiting bovenop, ivm actieve autohouders erg vervelend
• Het toestel beschikt niet over een Gyro sensor
• Slechts 8GB geheugen, zodra je HD video of Zune Music gebruikt erg krap qua ruimte

Voor wie

De Nokia Lumia 710 zit qua prijs zo'n €150 tot €200 goedkoper in de markt dan zijn grotere broer de Lumia 800. Hiervoor krijg je een erg goede smartphone terug die qua functionaliteiten eigenlijk voor z'n grote broer niet onder doet. Hij is enkel van goedkopere onderdelen gemaakt. Het scherm, de camera en het geheugen zijn minder, maar absoluut niet slecht. De Lumia 710 zal daarmee net als de 800 gretig aftrek vinden in de markt voor degene die niet bereid zijn bijna €500,- uit te geven voor een toestel maar tevreden zijn met iets minder. De adviesprijs van de Nokia Lumia 710 ligt op €299,-.

Wil je je nog even oriënteren op de Nokia Lumia 800? Lees onze review van dit toestel hier.

 *1 uit statistieken van I'amaWP7

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *