"De Lumia 800 is voor Nokia het toestel dat het bedrijf terug moet brengen naar de top. En tot dusver moet ik zeggen dat ik er wel vertrouwen in heb dat Nokia in ieder geval de goede weg ingeslagen is."

Voorgeschiedenis

gorbachev-1987-nokia-mobira-cityman_528_poster.jpgHet bedrijf Nokia bestaat al sinds 1865 en is destijds begonnen als een houtpulp molen. In 1868 breidde men uit met een rubberfabriek vlakbij het Finse plaatsje Nokia waar het zijn naam aan te danken heeft toen het bedrijf in 1871 een naam zocht voor een beursgang, de Nokia Company was geboren. Vlak na de tweede wereldoorlog nam de Nokia Company kabelfabriek Finnish Cable Works over en in het jaar 1978 zette het bedrijf zijn eerste stappen in de Telecom wereld met het fabriceren van een telefoon centrale. 

Nokia bouwt sinds 1984 al mobiele telefoons, het eerste toestel was de Mobira Cityman 900 die slechts €4560 kostte. Het toestel werd nog gebruikt door de leider van de Sovjet Unie Mikhail Gorbatsjov waardoor het toestel de nickname 'Gorba' kreeg en Nokia begon aan de opbouw van zijn ons ondertussen zo vertrouwde merknaam. 
nokia1011.jpg
Nokia stond ook aan de wieg van de moderne GSM en bracht in 1992 de Nokia 1011 op de markt. Het typenummer is geboren uit de lanceerdatum 10 November 1992 maar de vier cijfer code werd nog jaren gebruikt als type aanduiding van Nokia telefoons. Nokia beleefde tot en met de jaren 2008/2009 zijn topjaren met als een paar van de laatste succesnummers de Nokia N95 en de N97. Na deze twee behoorlijk populaire toestellen kon Nokia het grote publiek echter niet meer bekoren.

Nokia is echter nog altijd groot…. heel groot…. even een paar mooie cijfers:

 • Nokia's research afdeling heeft 35.870 mensen in dienst
 • Nokia vertegenwoordigd in zijn eentje één derde van de waarde van de Finse beurs
 • Een kwart van Finlands export producten bestaat uit Nokia's
 • De merknaam Nokia alleen is al een kleine $30 miljard waard
 • Nokia is nog altijd derde in Smartphone verkoop achter Samsung en Apple
 • Nokia heeft één van de beste productieketens ter wereld, één van de redenen waarom Microsoft zo geïnteresseerd was in een deal met Nokia
 • De bekende Nokia ringtone wordt 1.8 miljard keer per dag afgespeeld

Samenwerking Nokia en Microsoft

Al sinds 2008 gaan er geruchten rond over een Zune Phone van Nokia…en wie weet hoelang er in de achterkamertjes al onderhandeld wordt over de samenwerking die ,nu ik de Nokia Lumia 800 in handen heb, zo vanzelfsprekend lijkt.

Op 21 September 2010 kwam Stephen Elop van de Microsoft Business divisie naar Nokia als eerste niet Finse CEO van het bedrijf, opzich natuurlijk ook een opzienbarende stap die misschien ook al in diezelfde achterkamertjes beraadt is. Op 8 februari dit jaar vergaarde hij gelijk roem in telecom land door de ondertussen beruchte gelekte "burning platform" memo waarmee hij Nokia personeel voorbereidde op de radicale stappen die hij drie dagen daarna zou aankondigen en het respect van velen won door zijn eerlijkheid en openheid over het falen van de huidige Nokia Smartphones ten opzichte van de concurrentie.

 microsoft-nokia_steve-ballmer_Stephen-Elop_reuters_600.jpgOp 11 februari werd het nieuws wereldkundig gemaakt. Nokia en Microsoft gingen samen high end smartphones maken om de concurrentie met Android en iOS aan te kunnen. Twee giganten in de telecom en software industrie bundelden hun krachten en lieten iedereen in de wereld even achter hun oren krabben. Er zou een hoop gaan veranderen. Aandeelhouders waren niet erg enthousiast over de samenwerking want het aandeel Nokia zakte gelijk van zo'n €8,40 naar zo'n €6,62. Door verslechterende marktomstandigheden waar iedere fabrikant mee te maken heeft zakte het aandeel steeds verder tot het dieptepunt €3,45 afgelopen Augustus. De aankondigingen op Nokia World afgelopen maand gaven echter een korte piek in de prijs van het aandeel Nokia deze steeg namelijk voor het eerst sinds 30 mei weer boden de €5,-. Oftewel heb je vertrouwen in de nieuwe samenwerking koop dan nog eens wat Nokia aandelen erbij want ze zijn momenteel vrij goedkoop.

De Nokia Lumia 800

Terug naar het heden; de Lumia 800 is voor Nokia het toestel dat het bedrijf terug moet brengen naar de top. En tot dusver moet ik zeggen dat ik er wel vertrouwen in heb dat Nokia in ieder geval de goede weg ingeslagen is. Als eerste even de vertrouwede lijst met specificaties:

 • 61.2 x 116.5 x 12.1 mm
 • 142 gram
 • Windows Phone 7.5 (Mango)
 • 1400 MHz Qualcomm Snapdragon MSM8255T processor
 • 512 MB ROM, 512MB RAM, 16GB intern geheugen waarvan beschikbaar 14.9GB
 • 3,7" ClearBlack AM-OLED display
 • Bluetooth 2.1 + EDR
 • WiFi a/b/g/n
 • FM radio
 • GSM 850/900/1800/1900, UMTS 850/900/1900/2100 CSD, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, HSPA+ 
 • 8 MegaPixel camera met Carl Zeiss Tessar lens en Dual Led flitser
 • 1450 mAh batterij (niet hot-swappable)


In de doos

 IMGA0017.JPGIn de doos treffen we de volgende items aan:

 • Nokia Lumia 800
 • Silicon Case
 • Handleidingen
 • USB thuislader
 • Micro USB datakabel
 • Stereo Headset

Look & Feel

Het design van de Lumia 800 is oogstrelend, het is minimaal maar toch beschikt het toestel over alles wat je nodig hebt. Het gebruikte materiaal voor de behuizing is Polycarbonaat….oftewel plastic. Ik ben altijd zeer positief geweest over de aluminium Unibody's van HTC en plastic verfoeid. Maar je hebt plastic en dan heb je plastic. Polycarbonaat is een materiaal waar Nokia al veel ervaring mee heeft en het toestel voelt dan ook solide aan. Het toestel is van één stuk gegoten polycarbonaat gemaakt waar de knoppen en andere uitsapringen uitgefrased zijn. Een groot voordeel van polycarbonaat in plaats van metaal is dat plastic niet stoort op het antennesignaal. Een andere opvallende feature is het 3,7" gebolde display gemaakt van krasvrij gorilla glas. Zoals bij alle Windows Phones is de resolutie 800 bij 480 pixels. Verder gebruikt Nokia een Amoled display genaamd Nokia Clear Black display die het voornamelijk zwarte OS er erg mooi uit laat zien.
IMGA0001.JPG
Onder het display de back, home en search knop. En onderop het toestel de speaker.
IMGA0004.JPG
 Op de rechterzijkant vinden wij de volumeknoppen, aan/uit knop en camera knop.
IMGA0005.JPG
De Linkerkant is helemaal functieloos waardoor het licht op bollende scherm erg goed zichtbaar wordt.
IMGA0003.JPG
 Op de bovenkant vinden we de 3,5mm jackplug en onder het klepje de Micro-USB aansluiting en daarnaast de Micro-Sim slede.
IMGA0008.JPG
Achterop vinden we de Carl Zeiss Tessar lens en een Dual-Led flits. Tactisch geplaatst is het zilveren logo-plaatje waardoor jezelf fotograferen mogelijk blijft.

Ten opzichte van zijn het voorgaande Nokia vlaggenschip de N8 zie je dat de Lumia 800 hier wel een op voort schrijdende design filosofie heeft maar dat het ontwerp in zijn geheel wat strakker gemaakt is.

IMGA0010.JPGIMGA0011.JPGIMGA0012.JPG
IMGA0013.JPGIMGA0014.JPGIMGA0015.JPG

 Operating System

Op het Pocektinfo blog is er natuurlijk al heel veel te lezen over Windows Phone 7. Ook dit toestel is met de nieuwste Mango versie van het OS uitgerust waar de Nederlandse taal volledig in ondersteunt wordt en ook de Nederlandse Marketplace gewoon in beschikbaar is. Veel gehoorde klacht is nog wel dat de enige betaal mogelijkheid een creditcard is waar de Nederlander niet zo van houdt. Echter ook hier zijn ondertussen oplossingen voor. Er zijn reeds al een tijdje prepaid versies verkrijgbaar waar wel de gemakken van een creditcard aan vast zitten maar niet de nadelen. Ben je alvast benieuwd naar welke apps er allemaal zijn? Kijk dan even op de volgende website: http://www.windowsphone.com/nl-NL/marketplace

Nokia heeft ook enkele toevoegingen gedaan aan het OS in de vorm van de volgende applicaties:

Nokia Drive is de Windows Phone versie van OVI maps. Het is mogelijk kaarten te downloaden voordat je op vakantie gaat zodat hoge roaming kosten uitblijven, echter is de internetverbinding nog altijd nodig om je bestemming te vinden op de kaart. Zet je namelijk je internetverbinding uit dan is er geen navigatie mogelijkheid. Helemaal zonder dataverbinding navigeren kan dus helaas niet. Hoeveel data dit kost heb ik helaas niet kunnen terugvinden maar ik vond het toch een behoorlijke aderlating. Helaas is de functionaliteit van Nokia Drive verder ook nogal karig geen mogelijkheid om te navigeren vanuit je contactpersonen of naar een contactpersoon…geen thuis locatie in te stellen, geen favorieten en ga nog maar even door. Eigenlijk is het puur een adres of een Point Of Interest (POI)  intoetsen en daarna een hele mooie stem begeleidde 3D routebeschrijving naar het adres toe maar verder helaas weinig functionaliteiten. Kan me echter niet voorstellen, OVI maps van Symbian kennende, dat Nokia het hier bij laat en ga er vanuit dat er heel snel diverse updates uitkomen die de tekortkomingen goed zullen maken. Qua navigatie software is Navigon voor Windows Phone 7 echter nog steeds de aanrader. -UPDATE 09-11-11 21:02 – Nokia bevestigd dat in een volgende update van Nokia Drive de navigatie volledig offline zal plaats kunnen vinden zodat dataverbruik in zijn geheel niet meer nodig is. – EINDE UPDATE –

IMGA0035.JPGIMGA0042.JPGIMGA0045.JPG
IMGA0046.JPGIMGA0047.JPGIMGA0048.JPG

Nokia Maps -UPDATE 07-11 18:08- Net toen ik de review online gezet had kwam er een update binnen vanuit Nokia met een nieuwe versie van Nokia Maps. In deze nieuwe beta versie is het mogelijk POI's te vinden en route's hier naartoe te maken. Helaas kun je deze route dan niet gelijk gebruiken in Nokia Drive om daadwerkelijk te gaan navigeren. Tevens kun je verschillende lagen bekijken waaronder een reguliere kaart, satteliet beeld en een openbaar vervoer laag, maar ene route plannen met het Openbaar vervoer behoort "nog" niet tot de mogelijkheden. – EINDE UPDATE –

IMGA0010.JPGIMGA0003.JPGIMGA0002.JPG
IMGA0005.JPGIMGA0004.JPG

Nokia Music is natuurlijk nog zo'n applicatie waarvan het knap is dat Nokia het op een Windows Phone mocht zetten. Aangezien het nagenoeg dezelfde functies heeft als de Zune diensten van Microsoft. Met als grote verschil dat je bij Nokia kosteloos naar een streaming Radio-Mix mag luisteren kiezend uit verschillende categorieën, de muziek downloaden mag ook maar dan betaal je per nummer een variërend bedrag van €0,99 tot €1,29. De Microsoft Zune dienst is helaas nog steeds niet verkrijgbaar in Nederland dus Nokia zal met deze dienst in Nederland behoorlijk wat gebruikers kunnen verwachten. Ben echter benieuwd of in het Verenigd Koninkrijk waar je een Zune-pass kunt afnemen voor zo'n €10,- per maand en daarvoor streaming naar 64 miljoen nummers kunt luisteren en deze kosteloos mag downloaden op vier verschillende apparaten inclusief je Xbox het gebruik van Nokia Music net zoveel zal zijn. En nog nieuwsgieriger zijn we natuurlijk naar een eventuele launch datum van de Zune dienst in Nederland (hint, hint)

IMGA0027.JPGIMGA0028.JPGIMGA0029.JPG
IMGA0030.JPGIMGA0031.JPGIMGA0032.JPG

Opvallend echter is dat Nokia "nog" geen eigen subcategorie in de Marketplace heeft waar ze software in kunnen onder brengen. Samsung, LG en HTC hebben dit eigen plekje in de Marketplace wel zodat ze software gemaakt voor hun eigen devices op deze manier kunnen distribueren. Op het moment dat je dus een Nokia applicatie zou verwijderen is er geen mogelijkheid om deze terug te zetten op je device. Neem aan dat dit een hickup was van het review exemplaar en dat dit de 17e van deze maand tijdens de launch van het toestel wel aanwezig zal zijn.

 Foto-Camera

Iets waar Nokia altijd goed in geweest is is camera's bouwen in hun telefoons met als absoluut hoogtepunt de Nokia N8 met zijn 12 Megapixel Carl Zeiss lens. Daar beschikt de Lumia 800 helaas niet over maar de 8 Megapixel camera is tezamen met de Carl Zeiss Tessar lens de beste cameratelefoon onder de Windows Phones… qua specificaties in ieder geval. Gelukkig blijkt ook in de praktijk de Nokia Lumia 800 hele mooie foto's te maken. Hieronder enkele voorbeelden ervan.
WP_000038 (2).jpg
Foto daglicht binnen
WP_000047 (2).jpg
Foto daglicht buiten
WP_000049 (3).jpg
Foto avond binnen

Daarnaast kan de Lumia 800 natuurlijk ook video's  schieten in twee verschillende formaten. VGA en 720p waarvan hieronder ook twee voorbeeldjes.

VGA:

720p

Connectiviteit

De Lumia 800 beschikt over alle verbindingsmogelijkheden die je in een hedendaags toestel mag verwachten. Naast alle GSM en UMTS frequenties zodat je wereldwijd kan bellen en internetten beschikt het toestel vanzelfsprekend over Bluetooth 2.1 en WiFi. Helaas is er bij de Nokia Lumia nog geen mogelijkheid tot het delen van de mobiele internetverbinding over WiFi maar deze mogelijkheid zal in een latere update vrijgegeven worden heeft Nokia ondertussen bekend gemaakt. Een ander gemis uit de Lumia 800 is de NFC chip die al wel in de recentere Symbian devices zat maar wie weet is deze hardware matig al wel geplaatst maar moet ook deze enkel softwarematig nog geactiveerd worden zoals ook bij de Nokia C7 het geval eerder was.

Gaming

 IMGA0021.JPGDe Xbox Live module is ook in de Lumia 800 aanwezig en biedt dezelfde functionaliteiten als in alle andere Windows Phone devices. Microsoft wil van de Windows Phone de beste gaming telefoon maken en zorgt dan ook voor vele leuke en grafisch mooie games in de Xbox Live serie waarvan alle games wel een gratis Try versie te downloaden is. Games als Angry Birds (zelfs gratis te downloaden), Kinectimals, Pro Evolution Socces (PES) en Who wants to be a millionaire zijn enkele bekende titels. Je hoeft dus niet altijd geld te besteden om je met spelletjes te vermaken want de Try versies zijn vaak al behoorlijk uitgebreid, zo kun je in PES '11 vijf minuten voetballen en dan ben ikzelf bijvoorbeeld al wel weer uitgekeken in een spelletje.

Naast de Xbox Live games zijn er ook games van third party developers verkrijgbaar in de Market waarvan ook vele gratis of gratis uit te proberen zijn. Nieuwsgierig geworden welke games er allemaal zijn? Kijk dan eens hier: http://www.windowsphone.com/nl-NL/games

Batterij levensduur

Ik heb de Lumia 800 nu een week in gebruik en beleef een beetje dezelfde batterij levensduur als de bij alle andere Smarthpones. Om zeven uur 's ochtends van de lader betekend dat het toestel rond een uurtje of elf 's avonds leeg is. De 1450 mAh batterij is helaas helemaal weggewerkt in het UniBody design dus niet makkelijk te vervangen zoals bij de HTC Titan met zijn Unibody wel het geval was. Helaas zijn de Care Points van Nokia niet gemachtigd om met de Nokia Lumia 800 te werken dus een batterij vervangen zal tot opsturen van het toestel leiden. Maar wie weet wat er in twee jaar tijd (gemiddelde levensduur) nog allemaal veranderd wordt daaraan.

Bellen

Bellen gaat als vanouds met de Lumia 800, volgens mensen die een beter gevoel voor audio hebben als mij is de geluidskwaliteit beter dan bij de concullega Windows Phones maar helaas kan ik dankzij mijn niet kieskeurige gehoorgestel helaas geen mening hierover hebben. Wat ik dan wel weer prettiger vind aan de Lumia 800 in vergelijk met mijn vorige review device de HTC Titan is dat de Lumia handzamer is waardoor bellen wel wat prettiger verloopt maar dit is natuurlijk allemaal heel persoonlijk.

Pro's & Con's 

Pro's

 • Geweldig minimalistisch maar toch compleet design
 • Het ClearBlack AM-OLED display laat kleuren eruit springen en zwart, zwart zijn.
 • Nokia Drive gratis meegeleverd
 • Nokia Music; Radio-mix gratis af te luisteren en de MP3 winkel is toegangkelijk

Con's

 • Nokia Drive heeft een dataverbinding nodig om een route te berekenen ( – UPDATE 09-11-11 – In een volgende versie van deze applicatie kun je volledig offline navigeren)
 • Micro-USB aansluiting bovenop, ivm actieve autohouders erg vervelend
 • Het toestel beschikt niet over een Gyro sensor
 • Iedereen wil je toestel zien omdat hij er zo gelikt uitziet
   

Voor wie?

De Lumia 800 zal de eerste Windows Phone voor de massa kunnen worden als Nokia en Microsoft de mensen kunnen overtuigen van de kwaliteit ervan. Het toestel is namelijk zeer mooi ontworpen en een echte blikvanger. De Windows Phone software werkt meer dan behoorlijk op het toestel wat het een killer combinatie maakt en de integratie tussen PC en TV (Xbox) zal de consument wel eens kunnen overtuigen de keuze voor een Windows Phone te laten gaan. Door het bewust tegengaan van side loaden van applicaties op je telefoon heeft de software een pré qua veiligheid ten opzichte van Android telefoons. 

De echte nerd zal liever voor een toestel gaan van HTC of Samsung met Windows Phone omdat hier een Gyro sensor inzit maar bijna niemand weet waar je deze voor gebruikt en of zal deze sensor missen. Ik denk dat Nokia hier wel eens een toppertje in handen zou kunnen hebben als ze de marketing goed aanpakken.

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *