De Travel Recorder van Qstarz hebben we wel eens eerder besproken. De nieuwe BT-Q1000P (Platinum) heeft dubbel zoveel geheugen en 51 kanalen.

Tijdens onze laatste vakantie in de VS hadden we de voorganger van deze Qstarz Travel Recorder mee: de Qstarz BT-Q1000, die door Mark al een keer gereviewd is. Dat werkte prima, maar het geheugen raakte wel erg snel vol waardoor we om de dag de gegevens moesten uitladen. Misschien hadden we de intervallen wat te kort op elkaar afgestemd, of misschien is het geheugen van die vorige Travel Recorder gewoon wat klein. De nieuwe BT-1000P heeft dubbel zoveel geheugen. Omdat er qua werking niet zoveel veranderd is ten opzichte van de vorige versie, heb ik een andere aanpak bedacht: ik doe alsof ik een onhandige a-techische gebruiker ben en ga proberen of ik met hulp van de handleiding de Qstarz werkend kan krijgen.

 

 

Verpakking

De verpakking van de Qstarz BT-Q1000P verschilt niet zoveel van het voorgaande model. De verpakking is mooi uitgevoerd, als een soort boek dat je kunt openklappen, waarbij je de gps-ontvanger alvast kunt zien.

In de verpakking

QStarz levert een stroomadapter, een autolader, mini-usb-kabel, hoesje en de gps-ontvanger zelf mee. Net als bij het eerder uitgebrachte model kun je dit accessoire als gps-ontvanger in combinatie met een pda of smartphone gebruiken, maar ook als losse triptracker. Vandaar dat het handig is dat er ook een oplader voor het netstroom bij zit, want de BT-Q1000P zal niet alleen door automobilisten worden gebruikt.

 

Uiterlijk

De gps-ontvanger ziet er robuust uit, met rubberen zijkantjes en een antislip-onderzijde. Aan de zijkant zit een knop met drie standen: NAV voor het navigeren, LOG voor het maken van een logbestand en OFF om uit te schakelen. Bovenop zit een rode knop waarmee je interessante punten (POI’s) kunt markeren. Omdat deze gps-ontvanger ook een geotagging-functie heeft, is het handig om bij het maken van een foto een POI te zetten, maar dat hoeft niet. Wil je je foto’s in Google Earth tonen, dan moet je zorgen dat je tijdens het maken van de foto de gps-ontvanger in NAV- of LOG-stand hebt staan.

De ontvanger meet 70 x 45 x 15 mm en weegt 65 gram inclusief batterij. Jammer is dat er geen bevestiging aan de gps-ontvanger zelf zit, waardoor je een nekkoord kunt bevestigen. Je kunt natuurlijk wel het meegeleverde hoesje gebruiken, dat er wat goedkoop uitziet maar de gps-ontvanger wel beschermd tegen de ergste regen, modder en ander vuil.

Uitpakken en installeren

Bij het uitpakken van de verpakking valt mij meteen op dat er een kleine cd is meegeleverd. Dat is een probleem: die past niet in de gleuf van mijn notebook (MacBook). Ik ben daarom online gaan kijken of de software ook te downloaden is. De website Qstarz.nl blijkt te zijn ingepikt door een Nederlandse handelaar, maar op Qstarz.com is alle software via het tabblad Downloads meteen te downloaden. De bestanden zijn bijgewerkt tot het laatste model en je kunt ook van oudere producten de drivers downloaden.

De software en het testprogramma zijn alleen geschikt voor Windows XP en Vista. Gelukkig is mijn MacBook ook voorzien van Vista, zodat ik het kan uitproberen. Wel lopen computeranalfabeten tegen een ander probleem aan: de software wordt gezipt geleverd in rar-formaat en dat ondersteunt Vista niet standaard. Je zult dus op zoek moeten gaan naar een alternatief archiveringsprogramma, bijvoorbeeld WinRAR of 7Zip.

Gebruik in de praktijk

Na ongeveer een maand met deze Qstarz te hebben rondgelopen heb ik een flinke hoeveelheid tracks. Ook heb ik tijdens het tracken af en toe foto’s gemaakt. De MTK-chip die in deze gps-ontvanger wordt gebruikt, komt doorgaans goed uit de test. Ook in dit geval duurt het niet lang voordat er een fix is. Het maken van een koppeling via Bluetooth is niet nodig als je de Qstarz alleen voor tracking wilt gebruiken. Na het opladen kun je meteen op pad gaan.

De 1100 mAh batterij gaat ongeveer 30 uur mee; volgens de handleiding is het 32 uur maar mijn meting kan vertekend zijn omdat de gps-ontvanger na een paar minuten inactiviteit in slaapstand gaat. Dit is vooral handig als je de gps-ontvanger in combinatie met een pda of smartphone gebruikt. Zodra je de Bluetooth op het toestel uitzet zal de BT-Q1000P automatisch in slaapstand gaan. Dit is te herkennen aan het knipperen van het blauwe ledlampje, elke 5 seconden. Zodra je de pda of smartphone weer aanzet en er een verbinding met Bluetooth kan worden gemaakt, schakelt de BT-Q1000P zich weer automatisch aan. Het blauwe ledlampje knippert dan elke 2 seconden en het oranje GPS-lampje geeft aan dat er een fix is.

Desktopsoftware

Mensen die alleen maar een gps-ontvanger zoeken, kunnen met de Qstarz prima op pad. Maar eigenlijk koop je zo’n gps-ontvanger natuurlijk vanwege de extra functies. Om de ontvanger op de computer te kunnen aansluiten zul je eerst de usb-driver en de overige benodigde software (de Travel Recorder PC Utility en VisualGPS) moeten installeren.

 

Bij de installatie van de Travel Recorder Utility valt me op, dat er een custom installatie wordt aangeboden, maar die bevat helemaal geen keuzes (zie hieronder). Ik kies daarom maar ook voor de standaardinstallatie, die maar 6MB schijfruimte kost.

 

De Travel Recorder Utility kan worden gebruikt voor het instellen van je gps-ontvanger (bijvoorbeeld de tijdsperiode tussen elke log-entry), voor het uitlezen van de satellietgegevens, het ophalen van de datalog uit je ontvanger en het beheren van de foto’s die je wilt geotaggen. De eerste activiteit na het installeren van de software is natuurlijk het ophalen van de gegevens uit de gps-ontvanger. Met de handleiding bij de hand lukt dat prima. Er zijn drie configuratie-tabbladen: Basic, Advanced en Professional. Hoewel ik graag naar het laatste tabblad zou willen doorbladeren is dat eigenlijk niet nodig.

Het eerste tabblad Basic is bedoeld voor de gebruiker die verder niet wil nadenken: je geeft aan of je wilt gaan autorijden, fietsen of joggen met de recorder. Op het Advanced-tabblad kun je ook nog zelf de intervallen aanpassen en kun je aangeven boven welke snelheid meot worden gelogd. Bij het hardlopen stelt het programma standaard voor om boven de 10 km/uur te gaan loggen, maar dat lijkt mij wat aan de hoge kant. Je wilt volgens mijn ook de stukken waarop je wat rustiger hebt gelopen op de kaart zien, dus 5 km/uur lijkt me een betere keus. Het tabblad Professional is bedoeld voor de échte professional, die weet wat GGA, GLL, GSA, VTG en ZDA is. Je kunt hier echter wel op een extra tabblad onderin het scherm invullen dat je bijvoorbeeld hoogte, snelheid en richting wilt vastleggen.

 

De Travel Recorder PC Utility bevat ook de mogelijkheid om je foto’s te geotaggen. Dit doe je ook in dezelfde software: je leest de foto’s in, koppelt deze met de gps-gegevens die je met de Qstarz hebt vastgelegd en maakt vervolgens een KMZ-bestand aan die je in Google Earth kunt laten afbeelden.

Routes afbeelden in Google Earth

Het afbeelden van routes is alleen mogelijk als je eerst Google Earth installeert. Na het inlezen van de loggegevens en het kiezen van de juiste range (het bestand bevat ook heel wat records waarbij er geen fix was) kun je op de knop Draw Map klikken. Ik koos hierbij voor de standaardkeuzes en dat leverde een kaart op met een heleboel waypoints. Bij elk waypont kun je gegevens over snelheid, lengte- en breedtegraad en afgelegde afstand opvragen, zoals Mark al in zijn review van de BT-Q1000 vertelde.

Dat was niet helemaal de bedoeling, maar na het uitschakelen van ‘My Places’ in Google Earth bleef niet meer over dan een dun zwart lijntje waarmee de route nauwelijks te herkennen was. Dat kan beter: bij het exporteren van je route naar Google Earth moet je aangeven dat je een dikkere lijn in een opvallende kleur wilt, bijvoorbeeld blauw met een pendikte van 3 pixels:

De route ziet er op het eerste gezicht keurig uit, maar als je inzoomt blijkt dat ik toch wat gekke routes heb gereden:

 

Hieronder nog een andere closeup. Ik had geen drank op, maar ben wel over de parkeerplaats heen- en weergelopen naar de parkeermeter, vandaar de vreemde uitschieters.

Het geotaggen van foto’s schijnt in versie 4 van de meegeleverde software iets makkelijker te gaan, maar die was niet als download beschikbaar. Ik heb daarom versie 3.1 gebruikt. In versie 4 kun je ook het tijdsstempel (timestamp) van een foto verschuiven wanneer je achteraf ontdekt dat de ingebouwde klok van je camera niet helemaal goed stond. Versie 4 heeft ook een minpunt: je kunt geen live gps-gegevens bekijken via de satellietweergave (de afbeelding met de grote ronde cirkel).

Ik kan niet goed beoordelen of het geotaggen van foto’s gebruiksvriendelijk is, omdat ik versie 4 nog niet kon testen. In versie 3.1 is het in ieder geval geen pretje om op elke vakantiedag een stuk of 100 gemaakte foto’s te gaan geotaggen. Je moet steeds de gewenste foto aanwijzen en vervolgens op de knop Geotag Photo klikken. Bij de foto’s die ik had gemaakt leverde dat ook regelmatig een foutmelding ‘No photo match in this track’ waardoor er geen KMZ kon worden gemaakt. Hopelijk is dat in versie 4 beter geregeld.

Pluspunten

 • Prima satellietontvanger die een snelle fix heeft;
 • Goede batterijduur;
 • Uitvoering en materiaal is duurzaam;
 • Na het opladen meteen aanzetten en routetrackend wegrijden;
 • Handig voor mensen die hun foto’s willen geotaggen.

 

Minpunten

 • Geen bevestigingsmogelijkheid voor een keycord;
 • Geotagging van foto’s is in versie 3.1 van de meegeleverde software niet makkelijk te doen.

Conclusie

De BT-Q1000P is een prima gps-ontvanger met een snelle fix en een uitstekende batterijduur. Het tracken van routes is echt een fluitje van een cent en het knopje waarmee je een POI kunt zetten is al even makkelijk in gebruik. Wel valt er aan de (Engelstalige) software nog iets bij te schaven: de teksten zijn soms wat vreemd vertaald en voorzien van een triomfantelijk uitroepteken (“No any Photos be mapped!”). Ook is het geotaggen van foto’s niet even makkelijk. Het loggen van data en het laten uittekenen van een route gaat echter wel met het grootste gemak.

Meer info:

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

1 Comment

 1. Gerold V
  29 november 2018 at 15:24

  Is het nog mogelijk deze Sotware om te zetten naar Windows. 10.
  Dan kan ik hem nog steeds gebruiken .
  Jammer na die jaren een logger van boven de 120 Euro weg te gooien nu.