Je ziet hem de laatste tijd veel in reclames: de Samsung Galaxy Tab 10.1. Hij was ook al beroemd/berucht geworden door de rechtzaak van Apple tegen Samsung. De Galaxy Tab heeft veel gelijkenissen met de iPad2, maar draait op het Android besturingsplatform voor tablets, Android 3.1(Honeycomb). De afgelopen weken heb ik de Samsung Galaxy Tab 10.1 mogen testen. De vraag is natuurlijk: is de Galaxy Tab een volwaardig alternatief van de iPad? In deze review ga ik hier verder op in.

In de doos

 • De Samsung Galaxy Tab
 • 220v adapter
 • USB-kabel, met dock-connector
 • Headset
 • Gebruikershandleiding

De bijgeleverde handleiding is zeer beperkt, maar samen met de wizard op het apparaat zelf voldoende.

Galaxytab0.jpg

Look & feel

Het eerste dat opvalt is hoe plat en licht de Galaxy tab is. De Galaxy tab is nog iets dunner en lichter dan de iPad 2. Dat de Galaxy Tab lichter is komt mede doordat de achterkant van wit kunstof is terwijl deze bij de iPad van metaal is. Door het kunstof voelt de Galaxy Tab ook wat minder stevig aan. Je kan de Galaxy Tab vrij makkelijk buigen en hij voelt dan ook wat fragiel aan. Als je de Tab een tijdje in gebruik hebt valt dit echter niet meer op en is het wel heel prettig dat hij zo licht is.

Galaxytab3.jpg

Bovenkant 

Galaxytab7.jpg

Achterkant

Een ander opvallend punt aan de Galaxy Tab is dat er geen centrale knop(pen) op de voorkant  zit zoals dit wel het geval is bij de 7 inch Galaxy Tab of iPad. De bediening is behalve de aan/uit knop en volume harder/zachter volledig via het touchscreen. De vier standaard Android knoppen “Instellingen”, “Home”, “Terug” en “Zoeken” bedien je op het scherm.

Galaxytab1.jpg

De GT-P7500 heeft ook HSDPA(3G) verbinding, Het slot voor de SIM-kaart zit aan de zijkant, direct naast de aansluiting voor de koptelefoon. Er gaat een normale SIM-kaart  in (geen micro Sim). De sluiting is eenvoudig zonder hulpstukken te openen. Helaas zit er op de Tab geen slot voor een Micro SD kaart. Je kan het geheugen van de Tab dus niet uitbreiden, zoals bij de 7 inch Tab het geval was.

De Galaxy Tab 10.1 is in tegenstelling tot de Galaxy Tab 7 inch en iPad helemaal designed om oblong oftewel liggend te gebruiken. De naam Samsung en de camera’s zitten midden op de lange zijde van het apparaat. Ook zit een luidspreker op beide korte zijdes.

Galaxytab4.jpg

 

Geluid

De Galaxy Tab geeft een verrassend mooi stereo geluid. Dit komt doordat de luidsprekers ver van elkaar staan in combinatie met de 3d geluidstechnologie. Ik ben echt onder de indruk van de geluidskwaliteit van het apparaat. Uiteraard krijg je er geen volle bas uit, maar dat is nooit met kleine speakers. De bijgevoegde oordopjes vind ik geen bijzonder goed geluid geven, maar wel afdoende.
Scherm, bediening en prestaties

De Samsung Galaxy Tab 10.1 draait op het Android besturingsplatform voor tablets: Android 3.1(Honeycomb). Dit besturingssysteem heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de eerdere versie 3.0, maar is zeker nog niet perfect. Zo duurt het bijvoorbeeld ongeveer een seconde voordat het scherm meedraait wanneer je de tablet tussen horizontaal en vertikaal verandert. Ook lopen apps en de browser geregeld vast en sluiten dan af. Op dit vlak scoort de Galaxy Tab beduidend minder dan de iPad. De snelheid van het systeem is echter wel prima.

De Galaxy Tab heeft een TFT scherm met een resolutie van 1.280 x 800 pixels WXGA (149 pixels per inch). Het beeld is heel scherp en erg prettig om naar te kijken. De Galaxy Tab is daarmee super om films op te kijken. De standaard geïnstalleerde videospeler speelt ook alle gangbare formaten zoals Avi, MP4, Xvid en DivX af.

To flash or not to flash

Een van de punten waarmee Samsung de Galaxy Tab aanprijst is ‘volledig internet browsen met Flash’. Dit betekent dat je de Galaxy Tab in tegenstelling tot de iPhone en iPad sites met Flash kan gebruiken. In eerste instantie kreeg ik Flash niet aan de praat. Ik dacht daarmee dat het niet functioneerde. Het bleek echter dat de invoegtoepassingen in de browser uit stonden. Nadat ik die aangezet had werkte flash. eBizMBA.com heeft een top 10 van beste flash websites met Flash samengesteld. Voorbeelden zijn wechoosethemoon.com (zie printscreens) en moodstream.gettyimages.com . Deze kun je dus met de Galaxy Tab volledig gebruiken. Een groot pluspunt voor de Galaxy Tab!

Met Flash

Zonder flash

Applicaties

De Tab wordt gebruiksklaar geleverd met een aantal nuttige apps zoals mail, agenda, radio, youtube, browser, notities, contacten en Polaris Office. Je kan dus direct aan de slag.
De Android market bevat vrijwel alle apps die ik ken uit de App store van Apple en op mijn iPhone gebruik. Alleen van Salesforce heb ik geen app kunnen vinden. Er zijn echter weinig Tab specifieke apps in de market. Wat dit betreft loopt Android nog wat achter ten opzichte van Apple.

Aardig om te vermelden: Polaris Office is echt een volwaardig office pakket. Je kan ermee Word, Excel en zelfs Powerpoint documenten lezen, maken en wijzigen. Je kan ook een document uit Dropbox openen, bijwerken en weer opslaan. Dit is een enorme pre ten opzichte van de iPad waar je voor dergelijke programma’s extra moet betalen en waarbij ze (voor zover ik weet) toch niet optimaal functioneren. Overigens blijft ook met Polaris Office het probleem met lay-out bestaan dat je bijvoorbeeld ook hebt als een office bestand op een Macbook geopend is.

Verder vind ik het erg prettig dat je op het beginscherm informatie uit de apps kan tonen. Zo heb je direct bij het aanzetten van de tablet inzicht in bijvoorbeeld je agenda, takenlijst, nieuwe e-mails en laatste nieuwsberichten en tweets.

Galaxytab2.jpg

Typen

Typen op een touchscreen blijf ik niet optimaal vinden, ook niet op de Galaxy Tab. Als ik een lange mail moet typen open ik toch liever mijn laptop. Het voordeel van het direct opstarten van de  tablet weegt voor mij dan niet op tegen het snellere typen.

Op de Galaxy Tab zijn verschillende invoermogelijkheden in te stellen:

 • Nederlands toetsenbord: Qwerty toetsenbord gelijk aan een normaal toetsenbord. Deze heeft voor mij de voorkeur
 • Nederlandse stem: invoeren met je stem. Ik heb het een paar keer gebruikt met wisselend resultaat. Iedere keer klopt wel een woord niet. En als je een woord verkeerd ingevoerd hebt kost het veel tijd om het te herstellen. Een leuke optie dus, maar naar mijn mening niet echt werkbaar.
 • Samsung toetsenbord: het samsung toetsenbord is vrijwel gelijk aan het Nederlandse toetsenbord. Je kan hier nog XT9 voorspellende tekst instellen, te vergelijken met de T9 op de oude Nokia’s. Ik vind XT9 echter absoluut niet prettig. Ik ben vaker de XT9 alsnog aan het corrigeren dan dat de XT9 mijn tekst heeft verbeterd. Wellicht dat het beter werkt als je het lang gebruikt en daarbij woorden toevoegt aan het woordenboek, maar daar heb ik geen geduld voor.
 • Swype: Swype zal best werken als je niet gewend bent met 10 vingers te typen, maar als je normaliter met 10 vingers blind typt is Swype geen serieuze optie.
 • Talk back: deze functie begrijp ik niet, zelfs na het volgen van de tutorial. Ik heb hem daarmee ook niet kunnen testen.

Om de proef op de som te nemen heb ik de zin ‘Ik vind typen op een touchscreen niet zo makkelijk, je maakt snel fouten.’ op bovengenoemde wijzen ingevoerd. Ik heb de fouten niet hersteld. Daarbij was ik bij iedere invoer ongeveer even lang bezig, alleen Swype duurde langer. Dit bracht het volgende resultaat.


Het is overigens mogelijk om een bluetooth toetsenbord aan te sluiten. Er zijn in verschillende winkels en ook op eBay hoezen te koop met ingebouwd toetsenbord. Deze heb ik echter niet getest.
Tenslotte moet ik nog vermelden dat typen bij multitasken soms traag is. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een radiozender op de Tab aan hebt staan terwijl je een mail typt.

Koppelen met computer

In tegenstelling tot de iPad heb je bij de Galaxy Tab geen centraal programma (iTunes) nodig om muziek, video, boeken of andere bestanden over te zetten. Je kan de Tab met de bijgeleverde USB kabel direct aan iedere computer koppelen, bestanden overzetten en vervolgens de bestanden op de Tab gebruiken. Ook kan je bestanden direct vanuit de Tab wissen. Als je bijvoorbeeld een film gekeken hebt kan je hem direct deleten. Ik vind dit een enorm voordeel ten opzichte van de iPad/Apple.

Camera

De Galaxy Tab heeft een 3 megapixel camera aan de achterkant en een 2 megapixel camera voor videobellen. De 3 megapixel camera maakt prima afbeeldingen. Bij het gebruiken van de LED flits krijg je vaak een witte waas over de foto heen. Bij mijn weten is dat echter het geval bij alle mobiele apparaten met een flitser. Hieronder staan enkele voorbeelden in verschillende omstandigheden.


Met de camera kunnen ook films gemaakt worden. De galaxy tab heeft een Full HD videorecorder. Hiermee kan je echt mooie films maken. Verder is een leuke feature dat je printscreens kan maken, net zoals bij de iPhone en je computer.

Conclusie: alternatief voor iPad2?

Ten tijde van het schrijven van deze review is de laagste prijs voor de Galaxy Tab 10.1 GT-P7500 (16gb met 3G) 502 euro inclusief verzendkosten. Voor de iPad 2 met dezelfde specificaties (16gb en 3G) ligt de laagste prijs op 569 euro exclusief verzendkosten. De prijzen ontlopen elkaar dus niet al te veel. Voor de prijs alleen hoef je niet voor de Galaxy Tab te kiezen. Hoe zit het dan met de andere aspecten?

De Galaxy Tab 10.1 is naar mijn mening een volwaardig alternatief voor de iPad 2. Hij heeft een aantal duidelijke  voordelen. Zo kan je gebruik maken van Flash, kan je vanaf iedere computer eenvoudig bestanden zoals films en audio op de Tab zetten en kan je op het startscherm direct informatie uit apps tonen. Maar aan de andere kant blijft Apple toch een flink stuk vooruit lopen op gebruikersgemak en betrouwbaarheid. De Galaxy Tab reageert iets minder soepel dan de iPad, apps en de browser lopen wel eens vast en de Apple App store bevat veel tablet specifieke apps.

Misschien kan je samengevat wel zeggen dat je als je een Android telefoon hebt en/of geen Apple fan de Samsung Galaxy Tab de ideale oplossing voor je is. Als je echter een iPhone gebruikt en er niet over peinst een andere telefoon te nemen verwacht ik dat je ook eerder voor de iPad zwicht.

Positief:

 • Licht en dun
 • Eenvoudig in te stellen
 • Eenvoudig in gebruik
 • Veel apps beschikbaar via de market, vrijwel identiek aan de Apple App store
 • Flash ondersteuning
 • Start gelijk op nadat hij leeg is
 • Veel apps waaronder een volwaardig office pakket standaard meegeleverd
 • Informatie uit apps direct op het startscherm beschikbaar, onder andere laatste e-mails, taken, agenda items, nieuws en social media berichten
 • Goed stereo geluid
 • Eenvoudig films op de tablet te zetten en te verwijderen

Verbeterpunten:

 • Apps en browser lopen af en toe vast en sluiten dan automatisch af
 • Touchscreen werkt minder soepel dan bij de iPad
 • Geen slot voor een externe geheugenkaart meer (ten opzichte van de Galaxy Tab 7 inch)
 • Weinig Tablet specifieke apps in de Android market

—————————————————————————————————————————————————–

Specificaties

 •     Netwerk & Data: HSDPA / HSUPA
 •     Besturingssysteem: Android 3.1
 •     Browser: Android
 •     Processor: Dual Core Processor (1GHz x 2)
 •     Technologie: 16 miljoen kleuren TFT LCD
 •     Resolutie: 1 280 x 800 pixels WXGA (149 pixels per inch)
 •     Formaat: 10,1 inch widescreen
 •     3 MP en 2 MP Frontcamera (video chat)
 •     LED-flitser
 •     Opnamemodus: Normaal / Zelfportrait
 •     Foto-effecten: Mono / Sepia / Negatief
 •     Witbalans: Automatisch / Daglicht / Kunstlicht / Bewolkt
 •     Documentenlezer (Polaris Office; maken / bewerken / creeëren van Word, PowerPoint en Excel documenten)
 •     Gebruikersgeheugen: 16 GB
 •     7 000 mAh
 •     Stand-by tijd: max 1 800 uur
 •     Videospeler (H.264 / H.263 / MPEG4 / Xvid / DivX / WV7-8-9 / AVI)
 •     Videorecorder (Full HD Video 1080p @ 30 fps)
 •     E-mail (Gmail / MS Exchange ActiveSync)
 •     vCard / vCalendar
 •     Instant messaging (Google Talk)
 •     Gewicht: 565 g
 •     Afmetingen: 256,7 x 175,3 x 8,6 mm
 •     Muziekspeler (MP3 / ACC / ACC+ / eAAC+ / WMA / RA)
 •     OMA DRM v1.0 FL / CD / SD
 •     3D geluidstechnologie (DNSe)
 •     Muziekbibliotheek
 •     Bluetooth (v.3.0)
 •     USB (v.2.0 HS)
 •     WAP (v.2.0)
 •     Massa-opslag
 •     Internet HTML browser (Flash 10.2 support)
 •     SyncML (DS)
 •     SyncML (DM)
 •     Wi-Fi (802,11 a/b/g/n)
 •     AGPS
Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.