IMG_1714.jpgenglish_flag.jpgSpreekt deze titel al genoeg tot de verbeelding? De naam Titan geeft ons allen als Windows mobile liefhebbers zijnde een warm onderbuik gevoel. De eerste HTC ooit, althans onder eigen branding, stammende uit het jaar 2006 was de HTC TyTN en een jaar na de eerste TyTN werd het toestel vervangen door een nieuw vlaggenschip de TyTN II (Kaiser). Het jaar was 2007 en de naam TyTN werd in het geheugen gegrift van miljoenen Windows Mobile gebruikers als een Top of the Bill telefoon, onovertroffen in mogelijkheden en gebruik.

Dit moet HTC ook geweten hebben, en ze hebben de type aanduiding onder het stof vandaan gehaald, ietwat gemoderniseerd en aan dit nieuwe vlaggenschip toestel meegegeven. En terecht…het toestel roept bij de gebruikers van Windows Phone 7 dezelfde emoties op als destijds met de TyTN serie draaiende op Windows Mobile. Dit is het beste toestel wat op dit moment met Windows Phone 7 op de markt is, het grootste, snelste en meest uitgebreide toestel momenteel verkrijgbaar.

Maar waarom is dit toestel dan zo spectaculair? Laten we eens beginnen met een lijstje specificaties van de HTC Titan X310E (Eternity).

 • 70.63 x 131.5 x 9.9 mm
 • 160 gram (inclusief de batterij)
 • Windows Phone 7.5 (Mango)
 • Qualcomm Snapdragon MSM8255T 1500MHz processor
 • 512MB RAM, 16GB RAM (te gebruiken 12,86GB)
 • 4,7" Super LCD met 16777216 kleuren en een resolutie van 480 bij 800
 • Bluetooth 2.1
 • WiFi b/g/n
 • FM Radio
 • GSM 850/900/1800/19000, UMTS850/900/2100, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, HSPA+ 
 • 8 Megapixel camera met F2.2 lens, dual LED flits en BSI sensor. Secundaire 1.3 megapixel camera.
 • 1600 mAh batterij (te vervangen ondanks unibody)

Zoals je ziet aan de specificatie lijst zijn het vooral de processor en de het grote scherm die eruit springen ten opzichte van de andere Windows Phone toestellen. Het 4,7" display is gigantisch om te zien maar valt op zich mee om met je mee te dragen. In vergelijk met een HTC HD2, zo ongeveer het meest verkochte Windows Mobile toestel met een beetje vergelijkbaar formaat, is het toestel niet veel groter. De HTC HD2 beschikt over een 4,3" scherm maar heeft dikkere randen om het scherm heen zitten zodat de Titan 3,6 millimeter breder is en tien millimeter hoger. Maar daar krijg je ook heel wat voor terug……

IMGA0021.JPG
Van Links naar rechts de HTC Trophy, HTC Titan en de HTC HD2

IMGA0023.JPG
Van boven naar beneden de HTC Trophy, HTC Titan en de HTC HD2
  
IMGA0024.JPG
Van boven naar beneden de HTC Trophy, HTC Titan en de HTC HD2

In de doos

Zoals bij elke review even thuis hoort is ook hier je unboxing moment. Wat vindt je allemaal in de doos van de Titan als je deze aanschaft?

 • HTC Titan
 • 1600 mAh Accu, model BI39100
 • USB Thuislader
 • Micro-USB datakabel
 • 3,5 MM Stereo Headset
 • Sumiere handleiding (it's all so simple)

Look & feel

De eerste Windows Phone toestellen leken eigenlijk allemaal heel erg op elkaar. Maar ja wat moet je als fabrikant als je je aan de vastgestelde specificaties van Microsoft moet houden. In de tweede generatie Windows Phone toestellen die nu uitkomen zie je dat er toch moeite wordt ondernomen om onderscheidend te zijn van de concurrentie. LG komt met een Jil Sander designer edition Windows Phone en HTC heeft met de Radar en Titan hun bij Android succesvolle unibody concept naar Windows Phone overgebracht. Het unieke aan de unibody van de Titan is echter dat de batterij toch gemakkelijk te vervangen is. Het display en de uit één geheel bestaande achter- en zijkant zijn van elkaar te scheiden door middel van een knopje onderop het toestel in te drukken. Hierdoor blijft het stevige design van een unibody intact maar is het euvel van een ontoegankelijke batterij, wat tot dusver altijd een probleem was bij veel unibody toestellen, verholpen.

IMGA0025.JPGIMGA0027.JPG
 
IMGA0029.JPGIMGA0030.JPG

IMGA0033.JPG

IMGA0034.JPG
 
Het scherm

Tja waar moet je anders beginnen dan bij de USP van dit toestel. Het 4,7" Super LCD scherm is echt zonder twijfel de eye-catcher van het toestel. Ik hoor menig mens nu al denken, "Super-LCD ?". Maar geloof me dat dit één van de betere Super LCD displays is die HTC ooit in één van hun toestellen gedaan heeft. Was ik het roerend eens met de meningen dat de HTC Trophy gewoon niet kon wedijveren met de Samsung Omnia 7 zijn Super-Amoled display qua kleur- en voornamelijk zwarttinten dan moet ik de HTC Titan toch echt credits geven op dit gebied. Ik weet niet wat HTC gedaan heeft maar mij zul je in ieder geval niet meer horen klagen over het display waarmee het toestel uitgerust is waarmee zwart echt zwart is. Hieronder een foto van de HTC Trophy (links) en HTC Titan (rechts) allebei op de instelling ""medium" qua schermhelderheid.

IMGA0038.JPG


De Camera

De foto functionaliteit is voor Microsoft één van de belangrijkste speerpunten in Windows Phone 7. Overal in het OS kom je mogelijkheden tegen om foto's te plaatsen of te delen met allerlei social media en op je eigen gratis 25GB online cloudopslag SkyDrive. Na een jaar gebruik van een Windows Phone als primaire telefoon moet ik zeggen dat ik voornamelijk het vanuit standby snel kunnen opstarten van de camera als zeer prettig ervaar. Ik heb namelijk een peuter die vanzelfsprekend regelmatig kattenkwaad uithaalt, maar dit altijd te snel doet om een foto camera te pakken en op te starten. Aangezien mijn telefoon altijd paraat staat heb ik ondertussen ruim 8GB aan foto's en video's geschoten afgelopen jaar. Terwijl de camerafunctie nu juist één van de dingen was die door mij nagenoeg niet gebruikt werd in voorgaande telefoons. Met de stap naar een 8 MegaPixel camera met een F2.2 lens en Dual-LED flits in de HTC Titan is de kwaliteit van de foto's alleen nog maar toegenomen. De F2.2 lens zorgt ervoor dat foto's beter en sneller gemaakt worden in onderbelichte ruimtes. Tevens beschikt het toestel over een backside-illuminated (BSI) sensor waarmee de camera beter de belichtingssituatie kan inschatten. Hieronder enkele vergelijkingen tussen de HTC Titan (bovenste foto) en de HTC Trophy (onderste foto) in dezelfde situaties.

WP_000022 (2).jpgWP_000489.jpg

WP_000026 (2).jpgWP_000491.jpg

WP_000039.jpgWP_000495.jpg

 Connectiviteit

De Titan heeft alle denkbare connectivity mogelijkheden die je momenteel op een telefoon kan wensen. Naast zo ongeveer alle mobiele internetsnelheden momenteel in Nederland verkrijgbaar kun je ook gebruiken van het Wi-Fi b/g en n netwerk. Een internetverbinding is dus altijd voorhanden, helaas beschikt het toestel nog niet over een 4G (LTE) verbinding. Echter voor de meeste kopers van het toestel zal dit niet zo'n probleem zijn omdat de meeste mensen toch om de twee jaar een nieuw toestel kopen en 4G de komende tijd enkel bij wijze van test uitgerold zal worden. 

Daarnaast beschikt HTC over de applicatie "Connected Media"  waarmee je media van en naar andere apparaten kan streamen. De applicatie werkt nog niet super soepel en ziet er ook niet echt fantastisch uit maar doet zijn werk.

Naast alle internetverbindingen is er vanzelfsprekend ook weer een Bluetooth verbinding aanwezig. De Titan beschikt over versie 2.1 + EDR. Enhanced Data Rate (EDR) is een techniek die zorgt voor een lager energie gebruik van de bluetooth chip.

Ook Tethering of zoals het in de Nederlandse versie van de Titan heet "Gedeeld Internet" is aanwezig. Een functie door het publiek aanbeden maar door de providers verafschuwd werd (-; Veel providers hebben namelijk in hun algemene voorwaarden staan dat de afgenomen internet verbinding enkel voor gebruik van een telefoon is en niet gedeeld mag worden met andere apparaten. Echter zijn er ondertussen ook abonnementen verkrijgbaar waarbij Tetheren wel toegestaan is dus de functie wordt voor steeds meer mensen wel bruikbaar.

 Muziek (Zune)

zune.gif

De mensen die mij op Twitter volgen weten het allang. Ik ben echt helemaal verslaafd aan de Zune dienst die Microsoft aanbied. Helaas enkel in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië aangeboden dus je moet wat trucjes toepassen om er gebruik van te kunnen maken maar dan is het ook echt een ge-wel-di-ge dienst. Hoe werkt dit dan precies?

In bovenvermelde landen wordt de Zune Pass aangeboden. Een muziekdienst van Microsoft waarmee het mogelijk is miljoenen albums te downloaden op PC, Laptop of je telefoon. Tevens is het mogelijk deze nummers streaming te beluisteren op dezelfde rij apparaten en je Xbox 360. Ik download meestal een paar albums op mijn telefoon die ik dan overal kan beluisteren zonder een hoog dataverbruik te veroorzaken. Overal waar Wi-Fi is zet ik een de Smart DJ-mix aan vanaf een nummer in mijn gedownloade muziek collectie. 

De Smart DJ-mix gaat opzoek door de Marketplace naar een nummer van vergelijkbare smaak en speelt deze streaming af. Op deze manier kom je een heleboel leuke nieuwe artiesten en nummers tegen waar je nog nooit van gehoord hebt en kun je hun Albums gelijk downloaden en aan je collectie toevoegen.

Deze dienst neem ik af via een UK Live-ID en kost me dan ook £8.99, omgerekend zo'n €10,30 per maand. Maar  omdat ik deze dienst op meerdere devices inclusief de X-box (via de TV ook op de surroundset aangesloten) kan gebruiken vindt ik het het geld meer dan waard. Helaas wordt de Zune muziekdienst nog niet ondersteund met een Nederlands Live-ID maar hopelijk duurt dit niet lang meer.

Deze dienst werkt op de HTC Titan ook meer als subliem. Ondanks de beperkt 16GB opslag geheugen kun je op deze manier op vele plekken toch genieten van miljoenen nummers. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk zonder verdere abonnementsdiensten af te nemen je eigen MP3 collectie op de Titan te zetten via Zune maar ik kan je zeker de 14 dagen try-out van de Zune Pass een keer aanbevelen.

Als tijdens het afspelen van een nummer het scherm in standby modus springt zie je over het hele scherm een afbeelding van de artiest en de duur van het nummer wat momenteel afgespeeld wordt (Zie de allereerste afbeelding van dit artikel). Tevens is het mogelijk, zonder het toestel te ontgrendelen, een nummer te skippen of te pauzeren. 

Beschik je daarnaast nog over een Xbox 360 dan is het ook mogelijk de dienst hierop te gebruiken. Naast de mogelijkheid het geluid dan, over de ongetwijfeld aanwezige, surround set te laten afspelen worden er ook hier de bijbehorende afbeeldingen van artiesten bij weergegeven op een speelse manier. Ondertussen staat de Zune speler op de Xbox 360 nagenoeg iedere dag te spelen in ons huis. Helaas is deze dienst "nog" niet in Nederland verkrijgbaar maar hopelijk binnenkort wel, Nederlandse artiesten zijn reeds wel te vinden in de Zune Marketplace.

1a.jpg 68.jpg
c6 (2).jpg fb.jpg


Gaming (Xbox Live)

IMGA0036.JPGOok de Xbox Games zijn natuurlijk weer aanwezig in de HTC Titan. We hebben er al vaak over gesproken en vele games gereviewed dus ik zal er niet heel uitgebreid over uitweiden want dit is natuurlijk exact hetzelfde als in de andere Windows Phones. Echter op een groter scherm zijn sommige games zoals PES '11 veel beter te spelen en overzichtelijker.

Wat nog altijd veel mensen zich niet beseffen is dat van alle Xbox titels een gratis demo versie te downloaden is. Mijn hele telefoon staat vol met een waslijst aan Games die vaak wel een beperking hebben maar meer als 5 minuten de tijd om even  een voetbal spelletje te spelen heb ik vaak toch niet (-;

Er gaan zelfs al previews rond dat dat de samenwerking tussen de Xbox 360 Console en de Windows Phone veel intensiever wordt. Vooral met de geïntegreerde TV functionaliteiten van de XBox die binnenkort ook komen tezamen met een nieuwe Metro UI ( "gejat" van Windows Phone) is dit een hele mooie integratie van verschillende diensten en apparaten. En ik vindt de integratie nu al behoorlijk uitgebreid…foto's en video's die ik via Zune (draadloos via Wi-Fi) vanaf de telefoon naar mijn PC synchroniseer kan ik zo via mijn Xbox op de TV bekijken. En zoals hierboven onder het kopje muziek ook al vermeld werkt de Zune Pass streaming muziek dienst ook via de Xbox 360. Maar heb je gewoon je reeds al bestaande MP3 collectie in Zune gezet dan is deze ook gemakkelijk te delen met je Xbox 360.

Batterijlevensduur

Eén van de meest positieve eigenschappen van de Titan is toch wel de batterijlevensduur. Ik zal je even vertellen hoe mijn gebruik van het apparaat er op een dag zo ongeveer uitziet. 's Ochtends wakker worden trek ik hem van de lader en lees in bed even het laatste nieuws via Wonder Reader het laatste nieuws. Check even de People hub op nieuwe berichten en sta op richting ontbijt. In de auto speel ik muziek af via een 3,5mm naar 3,5mm kabel naar de jackplug van de  autoradio (45 minuutjes). Op mijn werk ff inchecken op FourSquare natuurlijk en dan trekt hij de hele dag RSS feeds, e-mail via Push en social media notificaties binnen. Om een uurtje of zes weer 45 minuutjes muziek afspelen en de hele avond nog spelen met een boel functies. De hele dag staat Wi-Fi (ivm beperken mobiel dataverkeer) en Bluetooth (ivm headset) aan. Als ik dan om 23.00 richting bed ga is de batterij nog voor 35% vol.

Dat is echt veel beter dan de Trophy die op datzelfde moment al een tijdje in battery saver modus stond die ervoor zorgt dat al synchronisatie functies uitgaan in je device om zoveel mogelijk stroom te besparen. Een dikke voldoende op dit punt in ieder geval (-;

Applicaties

imagesCA27PJHK.jpgDe Marketplace van Windows Phone stroomt langzaam maar zeker vol. Helaas heeft Microsoft er weer voor gekozen gefragmenteerde Marketplaces te openen. Ieder land heeft zijn eigen MarketPlace en die van Nederland staat zeker nog niet overvol zoals in vergelijking met de UK of US Marketplace die al een jaar open zijn. Maar er zijn voldoende apps en games verkrijgbaar om je telefoon nog completer te maken dan hij al was toen hij afgeleverd werd en de Marketplace groeit elke dag. Een blik in de Marketplace kun je ook als niet Windows Phone bezitter werpen via http://www.windowsphone.com/nl-NL/marketplace

Standaard wordt de HTC met Microsoft Office geleverd. Hierin bevinden zich Word, Excel, Powerpoint en OneNote en als je Office 365 gebruiker bent is er tevens een zeer mooie integratie met deze dienst. Daarnaast levert HTC enkele leuke en nuttige apps mee. De HTC Hub levert een portal waar HTC een stukje van de Sense beleving op Windows Phone overbrengt met weer, nieuws en een aantal Apps die ze suggereren. Daarnaast wordt tegenwoordig HTC Watch meegeleverd, een programma waar je films en series kunt huren om direct op je telefoon te bekijken.

Bellen

Ik zie altijd verhalen de ronden doen over de slechte belkwaliteit van HTC's. Nu moet ik zeggen dat ik deze ervaring zelf niet deel tot dusver en dus ook niet met de HTC Titan. Het aan het oor houden van een 4,7" toestel is wel even wennen maar ziet er niet gek "meer" uit tegenwoordig.

Pro's & Con's

Pro's

 1. Het 4,7"display is geweldig voor media en internet
 2. Het toestel voelt dankzij de 1500 Mhz processor sneller aan als zijn tegenhangers
 3. De nog net wat betere 8MP camera
 4. De stevigheid unibody maar een toch toegankelijke batterij
 5. OS makkelijk in gebruik & veilig door controle van apps door Microsoft
   

Con's

 1. 16GB intern geheugen die niet uit te breiden is
 2. Gefragmenteerde Marketplaces (De Nederlandse groeit echter heel hard)
 3. De Zune dienst is in Nederland "nog" wat kreupel
   

Voor wie?

 IMG_1714.jpgHet toestel is zowel voor de zakelijke gebruiker als de allrounder te gebruiken door een combinatie van Office programma's en Exchange ondersteuning voor de ene gebruiker en de Zune muziekdiensten en Xbox Live games voor de andere. Het formaat is voor eenieders eigen smaak natuurlijk….ik moet zeggen dat ik na zo'n twee weken in gebruik name van de Titan het niet storend meer vindt om 4,7"mee te nemen. De eerste twee dagen moest ik wel even wennen na een jaar met een bescheiden 3,8" van mijn HTC Trophy rondgelopen te hebben maar ondertussen louter voordelen zie.

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *