Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Na maanden en maanden van testen is het vandaag eindelijk zover. Apple rolt de nieuwste versie van zijn besturingssysteem uit voor mobiele apparaten: iOS 10. Apple heeft zijn besturingssysteem grondig onder handen genomen en tal van nieuwe toevoegingen en functionaliteiten gegeven. Benieuwd naar wat er allemaal nieuw is? Pocketinfo.nl heeft de 8 belangrijkste nieuwe features voor je op een rij gezet.

Woensdag 7 september was het grote moment voor Apple aangebroken. Toen onthulde het Amerikaanse technologiebedrijf zijn nieuwste vlaggenschepen: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Qua vormgeving lijken de toestellen behoorlijk op de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, maar Apple heeft wel degelijk een aantal veranderingen aangebracht. Zo zijn de nieuwe telefoons om te beginnen IP67 gecertificeerd, wat inhoudt dat er geen stof of water in de behuizing kan dringen. Daarnaast nam het bedrijf afscheid van de 3.5mm audio jack en verving deze aansluiting met een extra speaker aan de onderkant. De fysieke Home-knop is vervangen door een aanraakgevoelige knop die haptische feedback geeft. De antennebanden zijn voortaan in het frame aan de onder- en bovenkant verwerkt. Onder de motorkap is alles allemaal net wat krachtiger en sterker dan zijn voorgangers.

Naast twee nieuwe vlaggenschepen gebruikte Apple zijn podium tevens om de nieuwste versie van zijn besturingssysteem aan te kondigen: iOS 10. Al maanden testen het bedrijf en geregistreerde ontwikkelaars en gebruikers het OS op schoonheidsfoutjes, beveiligingslekken en andere bugs.

Vanaf vandaag is het besturingssysteem in stabiele vorm voor iedereen beschikbaar. Apple heeft allerlei nieuwe functies aan zijn OS toegevoegd. Welke? Dat lees je in dit artikel. Wij hebben de 8 belangrijkste nieuwe toevoegingen voor je opgesomd.

iPhone 7 Plus black

Waarschuwing vooraf

Voordat je enthousiast begint aan de installatie van iOS 10, een kleine waarschuwing vooraf. Het nieuwe besturingssysteem is maar liefst 2GB groot. Dat betekent dus dat je over voldoende opslagruimte moet beschikken. Wie vanaf nu een iPhone of iPad bestelt, krijgt standaard 32GB intern geheugen. Oudere iDevices beschikken veelal over slechts 16GB geheugen. Bedenk vooraf dus goed hoe graag je het nieuwe besturingssysteem op je iPhone of iPad wil installeren.

Het installatiebestand is zoals gezegd groot en dat betekent tegelijkertijd dat het installatieproces de nodige tijd in beslag neemt. Al met al is je smartphone of tablet ongeveer een half uur zoet om iOS 10 te downloaden en installeren.

1. Nieuw lockscreen

Het lockscreen of toegangsscherm ziet er op het eerste oog exact hetzelfde uit als iOS 9, maar schijn bedriegt. Allereerst is de tekst ‘Schuif om te ontgrendelen’ verwijderd. Dit komt omdat je je toestel voortaan op een andere manier moet ontgrendelen. Als je meldingen en berichten wilt zien, veeg je nog steeds van boven naar benden. Als je voortaan naar rechts veegt, verschijnen je widgets in beeld. Swipe je juist naar links, dan wordt de camera geactiveerd. Ook nieuw is de Raise to Wake-functie. Als je deze hebt geactiveerd, dan springt het scherm van je iPhone of iPad aan zodra je deze oppakt. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van de vingerafdruksensor in de Home-knop (Touch ID), mits je een vingerafdruk hebt ingesteld.

iOS 10 homescreen

2. Introductie rijke notificaties

Met iOS 10 maakt Apple het mogelijk om vanaf het toegangsscherm op notificaties te reageren. Je hoeft hiervoor niet langer naar links te vegen en op ‘Antwoorden’ te drukken. Voortaan doe je dat door simpelweg op het scherm te drukken. Zodoende wordt het dan mogelijk om direct te reageren op een bericht. Je hoeft hiervoor niet per se over 3D Touch te beschikken. De iPhone 5 en iPhone 5c beschikken echter niet over deze nieuwe functionaliteit.

Tevens zie je niet alleen het binnengekomen bericht, maar de gehele gespreksgeschiedenis, inclusief de content als foto’s, video’s en links. Notificaties worden tevens groter weergegeven en zijn geordend op in chronologische volgorde. Dit alles noemt Apple rijke notificaties.

3.Nieuwe indeling Bedieningspaneel

Zodra je op het startscherm staat als je apparaat is ontgrendeld en je veegt van beneden naar boven, dan verschijnt het Control Center of Bedieningspaneel in beeld. Hiermee regel je zaken zoals je WiFi, Bluetooth, Nachtmodus en mediaspeler. Apple heeft het Bedieningspaneel bij iOS 10 anders ingedeeld. Zo kun je tegenwoordig naar verschillende tabbladen vegen. Via het eerste scherm heb je controle over onder meer de WiFi- en Bluetooth-verbinding. Op het tweede tabblad vind je de mediaspeler en overzicht en bediening van AirPlay-apparaten. Via het derde scherm krijg je toegang tot de Homekit-instellingen.

Siri

4. Siri nog slimmer

Met de introductie van iOS 10 is Siri nog slimmer geworden. Zo kunnen app-ontwikkelaars voortaan de gesproken zoekfunctie  van Apples digitale spraakassistent integreren in hun applicaties. Zo wordt het wellicht in de toekomst mogelijk om via Uber een taxi te reserveren met Siri, of een pizza te bestellen bij Domino’s. Apple heeft al aangekondigd dat Siri straks te gebruiken is met populaire apps als WhatsApp, Slack, Skype, Pinterest en Runtastic.

Daarnaast kan Siri vanaf nu je foto’s doorzoeken. Ook is de spraakassistent in het virtuele toetsenbord verwerkt. Zo kun je onder meer je huidige locatie delen en doet Siri betere woordsuggesties. In het Nederlands een rekensom voorleggen aan Siri is eveneens geen probleem.

5. Standaard-apps Apple verbergen

Apple heeft op zijn iPhones en iPads tal van eigen applicaties geïnstalleerd die je niet kunt verwijderen, zoals Agenda, Aandelen, Klok, Mail, Maps en Muziek. Met de komst van iOS 10 is het mogelijk om deze apps niet langer weer te geven op je scherm. Daarmee verwijder je ze niet uit het geheugen, maar verberg je ze enkel. Het levert wel al met al zo’n 150MB extra opslagruimte op.

Dit werkt op dezelfde manier als je een applicatie verwijderd: je houdt de app wat langer ingedrukt met je vinger, drukt op het kruisje in de hoek en selecteert Verwijder. Als je de betreffende app weer terug wil hebben op je beginscherm, moet je hem opnieuw downloaden in de App Store.

Standaard-apps van Apple

6. Nieuwe functies 3D Touch

3D Touch kennen we reeds van oudere iPhones. Hiermee is het mogelijk om snel de selfiecamera te openen (Quick Actions) of een preview van een e-mail, afbeelding of URL te bekijken zonder deze daadwerkelijk te openen (Peek-and-pop). In iOS 10 is 3D Touch uitgebreid met nog meer functionaliteiten. Zo kun je voortaan rechtstreeks reageren op berichten door wat harder op het scherm te drukken, maar ook de lichtsterkte van de iPhone-zaklamp te regelen en bepaalde apps pauzeren als je er meerdere tegelijkertijd aan het updaten bent.

7. Tal van Apple-apps zijn geüpdatet

Apple heeft verschillende van zijn eigen applicaties een flinke opknapbeurt gegeven. Zo is de Foto-app uitgerust met nieuwe software die Advanced Computer Vision (ACV) heet. Deze software herkent mensen, dieren en andere objecten op foto’s en kan zodoende al je foto’s nog beter ordenen. Ook nieuw is het tabblad Memories of Herinneringen. Hierin maakt de Foto-app automatisch een filmpje waarin alle foto’s van een bepaalde gebeurtenis zijn verwerkt. Inclusief achtergrondmuziek.

Ook Apples navigatie-applicatie Maps is grondig aangepakt. Zo leert hij wat je favoriete locaties zijn en op welke dagen en tijdstippen je deze aandoet. Op basis van deze gegevens krijg je actuele verkeersinformatie voorgeschoteld. Handig als er ineens ergens een file is op je route. Ook kun je voortaan in- en uitzoomen op de kaart en wordt Maps opengesteld voor ontwikkelaars. Zo wordt het straks wellicht mogelijk om een tafeltje te reserveren bij je favoriete restaurant.

Ook Apple Music is onder handen genomen in iOS 10. Zo heeft Apple Music voortaan overzichtelijke tabbladen waardoor navigeren nog makkelijker is. Ook nieuw is een extra tabblad waarin je in één oogopslag ziet welke nummers je recentelijk hebt gedownload en afgespeeld.

8. Meer functies voor Berichten

Apples berichtendienst iMessage of Berichten heeft tal van nieuwe functies gekregen. Zo kun je vanaf nu full-screen animaties versturen naar je vrienden of collega’s. Emoji worden voortaan drie keer zo groot weergegeven. Daarnaast vertelt Apple je welke woorden je eventueel kunt omzetten in een emoji. Tevens komt Apple met nieuwe bubbeleffecten om berichten in grote of kleine letters weer te geven. Ook kun je straks een boodschap verbergen achter een patroon. De ontvanger kan je bericht pas lezen als hij eerst op het scherm tikt met zijn vinger. Tot slot is het mogelijk om handgeschreven berichten te versturen door deze te tekenen op je iPhone.

iOS 10 handgeschreven bericht

Comptabiliteit

Ben je overtuigd van het nieuwe besturingssysteem en wil je hem op je iPhone of iPad installeren? Dat kan, mits je over één of meerdere van de onderstaande toestellen beschikt.

iPhones

iPads

  • Apple iPad With Retina (iPad 4)
  • Apple iPad Air
  • Apple iPad Air 2
  • Apple iPad Pro (12.9)
  • Apple iPad (9.7)
  • Apple iPad Mini With Retina (iPad Mini 2)
  • Apple iPad Mini 3
  • Apple iPad Mini 4

iPod

  • iPod touch (zesde generatie)
Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen