Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

In deze review hebben wij de beschikking gekregen over de Honor 6. Het merk Honor is een nieuwe speler op de markt, maar wel een dochteronderneming van Huawei. Deze laatste fabrikant gaat al enkel jaren mee op de Nederlandse markt en heeft al enkele successen gekend. Het nieuwe merk Honor moet het hogere segment gaan bedienen en dus zijn de toestellen ook iets duurder, maar wel voorzien van betere specificaties. Wij zijn erg benieuwd hoe deze Honor 6 zich staande houdt in de felle concurrentie.

Design

honor6designAls wij de Honor 6 uit de doos halen valt ons direct op dat Honor gaat voor een strak uiterlijk en weinig franje. Zodra het toestel uit staat, of het scherm op standby staat is hij aan de voorzijde egaal zwart en enkel de camera doorbreekt deze bijna serene rust. Ook op de achterzijde treffen wij rust aan in het ontwerp. Hier wordt de rust doorbroken door de camera met LED-flitser en prijkt het merk Honor op de achterzijde. Een detail vinden wij terug aan de onderzijde waar nog het beeldlogo staat van Huawei, het moederbedrijf van Honor. Ook de zijkanten genieten van dit design, echter is hier een metaaldesignstrip terug te vinden. Aan de rechterzijde van het toestel vinden wij de volumeregeling en de mogelijkheid om de simkaart en microSD-kaart in het toestel te stoppen.

De achterzijde van het toestel is opgetrokken uit glas, wat natuurlijk een mooie afwerking is maar dit kent ook zijn keerzijde. Hierdoor kan een toestel sneller beschadigen en krassen oplopen. Hoewel het toestel solide aanvoelt en ook fijn in de hand ligt kan dit een angst zijn. Een bos sleutels in de broek kan zomaar nare krassen opleveren.

Beeld

Wanneer wij de Honor 6 voor het eerst opstarten zien wij direct dat ook deze smartphone een mooi scherm heeft meegekregen. Met een maximale resolutie van 1080 x 1920 pixels een echt Full-HD scherm. Het bekijken van foto’s en video’s is een echt genot op dit toestel. Standaard is het toestel ingesteld op automatische helderheid, maar dit kan desgewenst zelf ingesteld worden en dus ook tot de maximale helderheid gebracht worden. Net als bij andere fabrikanten zal dit echter wel veel van de accu gaan eisen en de automatische instelling is veelal meer dan afdoende voor het goed kunnen aflezen van het scherm. Ook de kijkhoek van het scherm is meer dan acceptabel te noemen en ook hier vinden wij geen nadelen in de Honor 6 ten opzichte van andere smartphones.

Hardware & software

honor6softwareDeze Honor 6 werkt standaard op Android en is voorzien van Huawei’s eigen design, EmotionUI. Hier moeten wij toch wel opmerken dat bij het eerste aanzicht wij even dachten dat wij een Apple iPhone in onze handen hadden. Het design van de knoppen en het rangschikken hiervan lijkt verdacht veel op dat van iOS en hiermee lijkt EmotionUI wellicht wat inspiratieloos of fantasieloos. Hierbij moeten wij echter wel opmerken dat het er wel netjes uit ziet voor een Android schil. ook het openen van applicaties en het scrollen door de menu’s gaat razendsnel en zonder haperingen. Dit komt mede door de processor die meer rekenkracht kan leveren dan wat Android werkelijk nodig heeft. Juist door deze soepele bediening is het een genot om met de Honor 6 te spelen en er mee bezig te zijn. Standaard worden alle applicaties in een afgeronde button geplaatst, maar wanneer het logo van die applicatie dit niet heeft wordt het logo alsnog in een afgeronde button geplaatst en kiest EmotionUI zelf een kleur als achtergrond. Dit kan wel weer heel irriterend werken, aangezien je dan al snel een scala aan felle buttons op het scherm hebt staan.

Camera

honor6cameraStandaard wordt de Honor 6 uitgerust met een 13 megapixel camera. Dit zorgt in veel gevallen voor prima foto’s, maar wanneer de omstandigheden wat lastiger worden merken wij ook snel dat de camera moeite heeft om zich hierop in te stellen. Bij wat minder licht worden de foto’s en video’s sneller waziger en ook de LED-flitser biedt dan geen uitkomst meer. Juist dan kunnen wij merken dat er weer sprake is van overbelichting. Het automatisch aanpassen van de camera aan de situatie is iets wat nog duidelijk niet onder de knie is en hierin schiet in onze ogen dan ook de Honor 6 tekort. De camera aan de voorzijde lijkt echter meer aandacht te hebben gekregen. Met de 5 megapixel camera aan de voorzijde is het sowieso een prima resolutie wat we niet vaak aantreffen. Ook de gekoppelde software aan deze camera doet beter zijn werk en is echt toegespitst op het maken van selfies. Na het maken van de selfie kan een applicatie de foto automatisch wat netter maken. Of dit werkelijk nodig is betwijfelen wij, maar dat is een persoonlijke mening. De frontcamera kan uiteraard ook gebruikt worden om te Skypen en daar is de camera wel weer heel nuttig voor. Wanneer we in Full HD filmen is de camera in de standaard instellingen meer dan prima en kunnen wij mooie beelden schieten. Wanneer we echter gaan zoomen wordt het al snel erg houterig en blokkerig. Ook tijdens een video-opname is licht nog steeds een belangrijke factor voor een mooi plaatje.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs is erg vriendelijk te noemen, want rond de prijs van € 300,- kun je al beschikken over deze Honor 6. De beschikbaarheid blijft wel weer een vreemd concept waar de fabrikant graag aan wil vasthouden. Momenteel is deze smartphone enkel te bestellen bij Honor direct. Of in de toekomst deze fabrikant ook de telefoon in andere webwinkels gaat aanbieden blijft onduidelijk, maar wel is duidelijk dat Honor zelf de touwtjes in handen wil blijven houden. Hiermee onderscheid Honor zich wel weer van andere fabrikanten en door enkel met een eigen verkoopkanaal te werken kunnen de kosten laag gehouden worden. Deze lage kosten profileren zich direct in de tamelijk lage prijs voor deze smartphone met toch wel mooie mogelijkheden!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen