Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

In navolging op de eerder uitgebrachte G3 heeft LG nu de G3s uitgebracht. Dit is een kleinere variant van G3, een 5 inch scherm, en ook hardwarematig wat aanpassingen om zo ook tot een interessantere prijs te kunnen komen voor de kleinere broer. Steeds meer fabrikanten gaan over tot het ontwikkelen van een kleiner model. De goede voorbeelden hiervan zijn de Samsung Galaxy S5 Mini, de HTC One mini en de Sony Xperia Z3 Compact. Ook met deze smartphones met de nieuwe G3s zich gaan meten en in deze review gaan wij dat dus ook doen.

Design

De nieuwe G3s is een duidelijk voorbeeld dat een telefoon niet ingrijpend hoeft te veranderen van design om iets compact te maken. Het is duidelijk te zien dat het ontwerp is behouden, maar als een stuk verkleind is. Hiermee heeft de G3s nog steeds wel die premium uitstraling en dat spreekt ons wel aan. Het meest opmerkelijke aan deze smartphone is wellicht wel de positie van de knoppen. Net als de G3, heeft de G3s de knoppen aan de achterzijde van het toestel zitten. Met deze keuze heeft LG een telefoon ontwikkeld die een stuk dunner is ten opzichte van zijn concurrenten. Aan de achterzijde zijn de knoppen goed voelbaar door de gewijzigde structuur op de knop zelf. Aan de achterzijde treffen wij ook de camera aan met flitser. De achterzijde heeft een lichte bolling met een geborsteld aluminium look. Het toestel ligt, mede door het compactere formaat, heel erg prettig in de hand en voelt erg solide aan. Onze eerste indruk over deze nieuwe G3s zijn daarom ook erg positief.

Beeldscherm

Het eerste punt waar de G3s moet inleveren ten opzichte van zijn grote broer is het beeldscherm. Waar de G3 een scherm had met een resolutie van 2560 x 1440 pixels moet deze compactere G3s het stellen met een scherm van maximaal 1280 x 720 pixels. Ten opzichte van andere smartphones met een 5 inch scherm is dit in onze ogen wat aan de magere kant. Het scherm zelf presteert wel prima en laat levendige kleuren zien en is totaal niet hinderlijk om naar te kijken. Toch mogen wij hier ook een minpunt noteren als het gaat om de helderheid. Bij de G3s ontbreekt de lichtsensor waardoor de telefoon niet in staat is om automatisch de helderheid aan te passen. Ook de aanpassing kan niet handmatig gedaan worden. Wel kan de nachtstand ingeschakeld worden, en dat tijdvak ligt tussen 24:00 en 06:00. Ook dit tijdvak is niet aan te passen.

Hardware & software

g3smenuDe nieuwe G3s is voorzien van Android 4.4 Kitkat en LG heeft hierover hun eigen schil gelegd, genaamd Optimus UI. De schil werkt prima en er zijn tal van mogelijkheden om de telefoon de personaliseren. Mede door de laatste update van Optimus UI, welke ook is geïnstalleerd op deze G3s, is er weer rust in de kleuren teruggekomen. Waar het voorheen een bonte verzameling kleuren kon zijn, is er nu gekozen voor maximaal 5 instelbare kleuren. Een functie, wat LG zelf heeft ontwikkeld, is KnockOn. Hiermee tik je met de vingers twee maal op het scherm om het toestel te ontgrendelen. Deze ontgrendeling kan overigens ook complexer en kun je zien als een soort patroon om een telefoon te ontgrendelen. Het werkt wel prettig, maar persoonlijk kies ik dan nog liever voor het patroon of de veeg over het scherm. Wat wel direct opvalt is de mogelijkheid om oneindig te kunnen blijven scrollen in de startschermen. De meeste fabrikanten hebben dit beperkt tot vijf a zes startschermen, maar bij LG kan dit oneindig door gaan. Ondanks dat de G3s over een 5 inch scherm beschikt kunnen er toch eenvoudig 5 icoontjes naast elkaar geplaatst worden. Met de software en de instellingen zit het dus wel goed.

Helaas moeten wij met de hardware wederom een kritische noot neerleggen. Mede door het downsizen van de G3 naar de G3s is ook de processor een stuk zwakker geworden. Dit merken wij direct wanneer wij even snel door het menu willen heen bladeren. Er lijkt dan toch een vertraging in te zitten en soms is een hapering op te merken. Ook wanneer wij diep in de menustructuur van de telefoon zitten en wij drukken op ‘Home’ moet de telefoon de icoontjes op het startscherm weer even laden. Iets wat wij niet meer gewend zijn.

Camera

g3sfotoDe nieuwe G3s heeft ook op de camera iets in moeten leveren. De G3s heeft nu een 8 megapixel camera, maar dit neemt niet weg dat de foto’s slecht zijn. LG heeft namelijk een techniek ontwikkeld waarbij lasers de afstand tot objecten razendsnel berekent en de camera dus ook razendsnel scherpstelt. Hoewel de camera met enige moeite opstart, in onze ogen, werkt de functie zelf hierna feilloos. In ditzelfde scherm kunnen ook allerlei instellingen gedaan worden zoals timer en resolutie. Wanneer wij daadwerkelijk de foto willen maken merken wij ook direct dat de smartphone weer moet nadenken en verwerken. Dit kan dus leiden tot bewogen foto’s. Overdag zijn de beelden erg goed te nemen, zowel foto’s als video’s, maar wanneer de schermering intreed zal er ook snel ruis op de foto of video te zien zijn.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe LG G3s is per direct beschikbaar en hij is net onder de € 300,- leverbaar. Hierdoor is het toestel wel interessant geprijsd en kan hierdoor goed meedoen in de markt voor de kleinere broertjes. LG heeft een slimme zet gemaakt door de G3 ook in een kleine variant uit te brengen!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen