Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Compact en up-to-date: zou zo je Jelly kunnen omschrijven, de nieuwste Android-smartphone die binnenkort op Kickstarter verschijnt. Enkele techsites hebben al de kans gekregen om nu al met deze ultrakleine smartphone te spelen.

Anno 2017, wat vinden we belangrijk aan een smartphone? De camera, het design, waterdichtheid, de specificaties onder de motorkap, en ga zo maar door. Eén van de aspecten waar de meesten extra goed op letten als ze een mobiele telefoon aanschaffen is wellicht het scherm. Velen geven de voorkeur aan een toestel met een groot scherm. Dan komen video’s beter tot hun recht en past er meer content op scherm zodat je minder vaak hoeft te scrollen. We kijken tegenwoordig niet meer vreemd op als we iemand zien met een smartphone met een beelddiagonaal van 6 inch of groter.

Een grote smartphone heeft echter ook zo zijn nadelen. Probeer een kolossale phablet maar eens in je broekzak te doen en vervolgens te gaan zitten. Grote kans dat deze op je bovenbeen drukt, met alle risico’s die daarbij komen kijken: herinner je je Apple’s bendgate nog? De makers van Jelly daarentegen gooien het over een andere boeg. Zij hebben een smartphone ontwikkeld die juist zeer compact is. Hij is zo klein dat hij zelfs in het muntenzakje van je spijkerbroek past. Dat is dat kleine zakje dat in je broekzak zit en is eigenlijk bestemd voor, de naam zegt het al, munt- en briefgeld te bewaren. Je kunt hem nu ook gebruiken om een smartphone in op te bergen.

Specificaties Jelly

De Jelly is volgens de maker Gadget Labs de allerkleinste 4G-smartphone ter wereld. Het beeldscherm, een TFT LCD-display, is slechts 2.45 inch groot. Onder de motorkap vinden we een 1.1 GHz quad-core processor, 1 GB aan werkgeheugen en 8 GB om al je apps, muziek, video’s en andere bestanden op te slaan. Gelukkig is er de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden met microSD-kaart. Tevens kun je er een tweede simkaart in kwijt. Je hoeft hierbij niet te kiezen tussen een tweede simkaart of geheugenuitbreiding: onder de kap is er ruimte genoeg voor drie kaarten. Je kunt er ook mee fotograferen: Jelly heeft zowel aan de voor- als de achterkant een camera, respectievelijk een 5.3 en 1.9 megapixelcamera. En je hoeft geen genoegen te nemen met een vreemd, onbekend of zwaar gedateerd besturingssysteem: hij wordt standaard geleverd met Android 7.0 Nougat en maart 2017 beveiligingsniveau.

Ondanks zijn formaat is Jelly wel behoorlijk fors: hij is ongeveer 1,3 centimeter dik. Daarentegen is het wel een lichtgewicht met zijn gewicht van slechts 60 gram. Gezien het formaat is het niet vreemd dat de batterij ook klein is. De accucapaciteit bedraagt slechts 950 mAh. Daarmee kun je ongeveer een halve werkdag uit de voeten. Je kunt hem dan ook verwijderen en vervangen door een volle batterij als dat nodig is. Naast WiFi beschikt het toestel ook over Bluetooth v4.0 (LE).

Het kleine design kent zijn keerzijden. Er is geen ruimte voor een vingerafdruksensor, opladen gebeurt via microUSB 2.0 aansluiting en de specificaties zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. En wat dacht je van de bediening? 2.45 inch is en blijft een klein scherm, ook als je kleine handen hebt. Surfen op internet lijkt me hierdoor niet bepaald prettig. En wat dacht je van typen? De letters van het virtuele keyboard staan dicht op elkaar. Waarschijnlijk dat automatische voorspelling en autocomplete een belangrijke rol innemen bij het typen. Ook de camera levert geen al te beste foto’s als we de reviews mogen geloven. Je hebt daarentegen wel een toestel met een aansluiting voor een koptelefoon. Ondanks zijn formaat kun je met Jelly alles wat je met een gewone smartphone ook kunt doen.

Beschikbaarheid

Gadget Lab start op 30 april een Kickstartercampagne om de benodigde financiële middelen binnen te krijgen om Jelly van de grond te krijgen. Vroege vogels kunnen hiermee het toestel al bestellen voor slechts 59 dollar. De reguliere verkoopprijs ligt weliswaar een stuk hoger, maar is eveneens vriendelijk voor je portemonnee: deze bedraagt 79 dollar. Mocht je daadwerkelijk interesse hebben, dan zul je hem moeten importeren.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen