Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Retro-bit heeft een nieuwe handheld gaming console gedemonstreerd op de beursvloer van de Consumer Electronics Show (CES): de Super Retro Boy. Het is min of meer een Game Boy waarmee je de spellen van vroeger opnieuw kunt herbeleven. Het is niet bekend of en wanneer hij naar Europa komt.

Nintendo lanceerde in de jaren ’80 twee succesvolle gaming consoles: de Nintendo Entertainment System (NES) en de Game Boy. De eerste was een traditionele console die je op je televisie aansloot, de tweede een handheld waardoor je altijd en overal kon gamen. Mits je voldoende batterijen bij je had, uiteraard. In de jaren ’80 en ’90 ging de Game Boy bijna 120 miljoen keer over te toonbank. Dat is bijna twee keer zo vaak als de NES. Het is dan ook niet vreemd dat de handheld meerdere malen opnieuw is uitgebracht, onder meer onder de namen Game Boy Pocket, Game Boy Color en Game Boy Advanced.

Retro-bit is een gaming bedrijf dat in 2007 werd opgericht. Het heeft door de jaren heen diverse consoles op de markt gebracht waarmee je klassieke spellen als Super Mario Bros. en Sonic the Hedgehog kunt spelen. Zo zag de Retro Entertainment System in 2008 het levenslicht. Hiermee is het mogelijk om ouderwetse NES-games te spelen. Later dat jaar verscheen de GenX, een gaming console om oude Sega Genesis-spellen te spelen. In de daaropvolgende jaren bracht Retro-bit onder meer de Retroduo, Retroduo Portable en Super Retro Trio uit.

Super Retro Boy

Ditmaal wil het bedrijf het succes proberen te herhalen met de Game Boy. De Super Retro Boy is een kleine lichtgewicht om oude Game Boy klassiekers mee te spelen. Om gedoe en gelazer te voorkomen, heeft Retro-bit de Super Retro Boy een ander design gegeven dan de Game Boy. Hoewel hij onmiskenbaar op de traditionele Game Boy lijkt, is het zeker geen slaafse kopie. Naast een ander jasje heeft hij eveneens extra knoppen. De aloude Game Boy heeft twee actieknoppen: een A- en een B-knop. De Super Retro Boy heeft er vier. Daarnaast gebruikt hij een ander kleurenschema. Dat verklaart mogelijk waarom de term ‘Super’ aan de productnaam is toegevoegd.

Met de Super Retro Boy kun je cartridges gebruiken die je vroeger in de Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advanced stopte. In de oude handheld moest je enkele AA-batterijen stoppen om te kunnen gamen. De Super Retro Boy heeft een ingebouwde accu die volgens de fabrikant tot tien uur meegaat met een enkele lading. The Verge mocht al even spelen met de Super Retro Boy en testte het spel F-Zero.

Prijs en beschikbaarheid

De Super Retro Boy wordt in augustus verwacht en kost bij lancering ongeveer 80 dollar. Naast de handheld krijg je tevens één cartridge waar maar liefst tien spellen op staan. Welke is niet bekend. Of en wanneer de Super Retro Boy naar Nederland komt laat de fabrikant in het midden.

Het opnieuw uitvinden van klassiekers is een populair concept, of het nou een console of een game is. Zo lanceerde Nintendo vorig jaar november de Nintendo Classic Mini. Naast de console kreeg je er ook een controller bij. Het Japanse gamebedrijf installeerde dertig verschillende games op de console. Voor Pocketinfo schreef ik een review over de Nintendo Classic Mini.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen