Wordt het nu écht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Sinds februari dit jaar hebben wij plotseling kennis mogen maken met Meerkat. Het is een applicatie waarmee er live gestreamed kan worden en waarbij de koppeling met Twitter noodzakelijk is. De applicatie is groots ontvangen, maar wij zijn eigenlijk wel eens benieuwd wat de achterliggende gedachte is en of het dus ook levensvatbaar is. Net als vele andere applicaties wordt er groots uitgepakt, waarna het helaas weer snel van het toneel verdwijnt.

Wat is Meerkat?

Met de Meerkat applicatie kan er live een video worden gestreamed vanaf een smartphone of tablet. Nu zijn al dergelijke applicaties of mogelijkheden aanwezig, maar dit vereist nogal wat technische kennis en kost vaak ook nog eens een behoorlijke zak centen. Meerkat heeft deze drempel weggenomen. Om deze applicatie ook werkelijk te gebruiken moet je de beschikking hebben over een Twitter-account waar jij ook jouw locatie opgeeft alvorens je begint met streamen. Een link op jouw Twitter-profiel brengt de volger naar de livestream-pagina waarna de beelden live bekeken kunnen worden. Het is de meest simpele opzet van een livestream en werkt ook nog eens vlekkeloos.

Voor wie is Meerkat bedoeld?

meerkat3De meningen hierover verschillen enorm en het kan behoorlijk breed ingezet worden. Als wij dan toch kritisch kijken naar deze applicatie zal Meerkat in het dagelijkse leven amper gebruikt gaan worden. Het is immers totaal nutteloos om de tuin live te gaan streamen of om jouw kookkunsten op de stream te zetten. Dit zal geen kijkers trekken! Wanneer je echter een leuke feestje hebt georganiseerd wordt het weer een ander verhaal en kunnen mensen geïnteresseerd raken of mensen die er niet bij kunnen zijn kunnen dan toch even meekijken in het feestgedruis. De applicatie is dus vooral in het dagelijkse leven een soort extra en biedt geen meerwaarde. Het is immers net zo makkelijk om een foto of kleine video op Twitter of op Facebook te plaatsen.

Als wij eens gaan kijken naar professioneel gebruik lijkt het plotseling wel weer een stuk interessanter. Hierbij kunnen je denken aan een organisator van een groot feest die graag wat beelden live wenst te streamen. Zonder hoge investeringen is dit met Meerkat zo geregeld. Wat misschien nog wel het meest interessante is wanneer een journalist gebruik gaat maken van Meerkat om de eerste live beelden te tonen van bijvoorbeeld een grote brand of iets anders nieuwswaardig. Mensen houden van sensatie en daar is deze applicatie dan ook meer dan geschikt voor in dergelijke situaties. Professioneel gezien is Meerkat dan ook uitermate geschikt hiervoor.

Toekomst

meerkat2Over de toekomst van Meerkat zijn de meningen nog enorm verdeeld. Er zijn talloze diensten online die soortgelijke diensten aanbieden, waarvan Youtube toch wel de grootste speler is. Grote nieuwszenders maken al gebruik van de mogelijkheden van Youtube om live te streamen, echter heeft dit nog veel voeten in aarde om dit te kunnen. Dit livestreamen beperkt zich tot op heden nu enkel tot studiowerk en hierin is Meerkat dus echt wel weer een sterke aanvulling op het geheel. Meerkat zal dus moeten gaan innoveren om overeind te blijven en ook interessant te worden voor dagelijks gebruik. Het is nu wel grappig om even de applicatie te installeren en uit te testen, maar een echte fysieke gebruiker zul je dus nooit worden. In de eerste dagen van de lancering van Meerkat mocht de applicatie al 28.000 nieuwe gebruikers verwelkomen en werden er ruim 36.000 streams de wereld in gestuurd. Het is de vraag of ook deze tendens vastgehouden kan worden, maar dan moet Meerkat wel actief gaan inspelen op deze tendens. Nu Meerkat zich enkel beperkt tot het gebruik van Twitter lijkt ons Facebook een volgende logische stap. Zeker als wij in Nederland en België kijken waar Twitter niet zo vaak gebruikt wordt als Facebook.

Conclusie

Uiteraard kun jij ook deze applicatie eens proberen, maar als je gebruik maakt van Android kan dit helaas niet. Vooralsnog is de applicatie enkel beschikbaar op iOS 8 of hoger en het is onduidelijk wanneer, en of, er een Android versie gaat komen. Hiermee heeft de applicatie wederom een ander groot deel van de markt buitengesloten. Er moet dus nog veel gebeuren aan Meerkat om het werkelijk tot een succes te maken en hierbij is een Android applicatie in onze ogen prioriteit nummer een. Wij zijn nog niet overtuigd van de werking van Meerkat in het dagelijkse leven, maar voor professioneel gebruik is dit wel weer ideaal en kun je werkelijk vanaf elke locatie makkelijk streamen zonder enige technische kennis.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen