Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Eindelijk is dan de nieuwe Motorola Nexus 6 in Nederland gearriveerd en wij hebben de kans gekregen om er even kort mee te mogen werken en de nieuwe smartphone aan de tand te voelen. De nieuwe Nexus 6 is ontstaan uit een samenwerking tussen Google en Motorola en moet weer de nieuwe hype gaan worden, zoals dit ook het geval was bij de Nexus 5. Gaat deze nieuwe Nexus 6 dat ook weer waarmaken?

Design

nexus6designAls eerste valt direct op dat de nieuwe Nexus 6 een behoorlijk smartphone is. Als wij een vergelijking kunnen maken is de nieuwe Nexus 6 zelfs groter dan de huidige Galaxy Note 4 en de Huawei Ascend Mate 7. Toch is het wel opvallend dat Huawei erin geslaagd is om een groter scherm in zijn toestel te plaatsen. Ook de randen rondom het scherm, de bezels, zijn iets groter geworden ten opzichte van de Nexus 5 en dat is tegen de verwachting in van wat wij bij een nieuw toestel verwachten. Ook bij de onderzijde en de bovenzijde van het scherm is er minder schermruimte en grotere bezels. Ondanks dit opmerkelijke puntje is het ontwerp van de Nexus 6 wel heel goed in elkaar gestoken. Aangezien het uit de fabrieken van Motorola rolt treffen wij ook bij deze nieuwe smartphone een gebolde achterzijde aan. In eerste instantie kan dit voor vele als nadeel worden gezien, maar het tegendeel wordt juist bewezen. Ondanks het formaat van deze Nexus 6 ligt deze smartphone erg lekker in de hand en misschien wel beter ten opzichte van andere grotere telefoons. Juist deze bolling in de achterzijde draagt hier aan bij. Door de bolling is de telefoon beter voelbaar in de handpalm en dat is echt een stuk prettiger! Deze achterzijde is opgetrokken uit standaard kunststof. Nu is de afwerking hiervan wel netjes, maar komt in onze ogen toch ietwat goedkoop over. De randen van de Nexus 6 zijn uit metaal opgetrokken en hierdoor geeft de smartphone wel weer een erg solide indruk. Ook aan de rechter zijde treffen wij de vergrendelknop aan en de volumeknop. De nieuwe Nexus 6 laat qua afwerking een algeheel net plaatje zien en de telefoon lijkt dan ook met veel zorg te zijn ontwikkeld en is er goed gelet op details.

Beeldscherm

Zoals wij eigenlijk al bij het design opmerkte is het scherm van de Nexus 6 iets kleiner ten opzichte van directe concurrenten. Opmerkelijk feitje eigenlijk, omdat de Nexus 6 wel weer groter is. De touchscreen heeft een schermafmeting van 5.96 inch en een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels. Het scherm is op basis van een AMOLED-scherm en dat is ook direct te merken. De kleuren zijn helder, kleurrijk, contrastrijk, zwart is ook echt zwart en wit is ook echt wit. Op het scherm hebben wij dan ook absoluut niets aan te merken. Ook onder een andere kijkhoek is de smartphone nog goed af te lezen. Wel is er een nadeel op te merken, wat overigens niets afdoet aan de kwaliteit van het beeld. Het gekozen AMOLED-scherm met de gekozen resolutie zorgt er wel voor dat de grafische processor meer capaciteit vereist van de smartphone en hierdoor ook de accuduur wordt aangetast. Uiteraard is de kleurintensiteit wel weer goed in te stellen en kan dus de accuduur weer worden verlengd. Ook de lichtsensor doet goed zijn werk om zo de beste beeldkwaliteit te geven in de omstandigheden waar de smartphone op dat moment wordt gebruikt.

Hardware & software

nexus6androidDe specificaties zijn bij de Nexus 6 om te smullen. De nieuwe Nexus 6 wordt uitgerust met de nieuwe Snapdragon 805 processor en hiermee behaald de smartphone een rekenkracht van 2.7 Ghz. De processor wordt ondersteunt door 3 Gb werkgeheugen en hiermee kunnen wij dus stellen dat de Nexus 6 een serieuze high-end smartphone is. Het werkgeheugen wordt overigens in steeds meer smartphones gebruikt en hiermee is de Nexus 6 zeker geen unieke smartphone hierin, maar is wel de minimale eis die wij inmiddels persoonlijk stellen aan een dergelijke telefoon. Ook de nieuwe Nexus 6 kan inloggen op het 4G-netwerk van een Nederlandse provider. Hierdoor kan er makkelijk een video bekeken worden terwijl u ergens staat te wachten. Dit gaat geheel moeiteloos en zonder haperingen op het toestel zelf. De Nexus 6 zal beschikbaar komen in twee varianten, namelijk een toestel met 32 Gb opslagruimte en een model met 64 Gb opslagruimte. Dit is niet uit te breiden en hiermee volgt deze Nexus ook zijn voorgangers hiermee.

Zoals bekend worden de Nexus telefoons standaard uitgerust met de nieuwste versie van Android, en in dit geval dus Android 5.0. Motorola doet verder niets qua vormgeving in de software en laat Google hierin vrij spel hebben. Google kiest op zijn beurt er dan voor om een kale versie van Android 5.0 te installeren. Dit resulteert in een soepel draaiend besturingssysteem en zeker op deze krachtpatser. In Android 5.0 zijn veel aanpassingen doorgevoerd, waaronder het design en de logica van besturing. Wel is opvallend dat Google weinig moeite heeft gedaan, of misschien wel helemaal niet, om het maximale uit een telefoon met groot scherm te halen. Waar Samsung extra functionaliteit biedt zoals twee venster op 1 scherm is dit bij de Nexus 6 niet mogelijk en krijgen wij gewoon een uitgerekte versie van een website of pagina te zien. Op zich niet storend, maar wel opmerkelijk. In onze ogen kan Google juist zijn software promoten door alles uit de software te halen wat er in zit.

Camera

nexus6cameraAan de achterzijde van de Nexus 6 treffen wij een 13 megapixel camera aan. De standaard applicatie in Android 5.0 is wat vereenvoudigd en werkt nu ook een stuk soepeler. Ook het aantal instellingen is behoorlijk ingeperkt om zo de snelheid en kwaliteit van de camera te kunnen waarborgen. Een video kan zelfs in een 4K-resolutie worden geschoten en ook foto’s kunnen in HDR-kwaliteit genomen worden. De specificaties van de camera zijn dus meer dan prima en ook de werking van de camera is dik in orde. Bij het opnemen van een video is er ook een functie om het beeld te stabiliseren. Dit resulteert in minder schokkerige beelden en een stuk aangenamer om naar te kijken of later te bewerken op de computer. Ook de foto’s presteren aanzienlijk goed en tonen veel detail in goede omstandigheden. De frontcamera is misschien daarentegen wel weer wat teleurstellend, want dit is slechts 2 megapixel. De werking van deze frontcamera is wel weer erg goed en erg makkelijk in gebruik. Gek genoeg is de kwaliteit van de foto’s ook gewoon zeer netjes.

Prijs en beschikbaarheid

In deze review hebben wij het nog niet gehad over de prijs. Hier schrikken wij dan misschien wel het meeste van, want de nieuwe Nexus 6 moet maar liefst € 649,- gaan kosten (adviesprijs). Dit komt niet overeen met de prijzen die wij gewend waren van zijn opvolgers en is in onze ogen ook aan de dure kan gezien de huidige concurrentie. Het is dan ook de vraag of de Nexus 6 daadwerkelijk de verkoopcijfers zal behalen die de Nexus 5 destijds heeft weten te behalen. Voorzichtig kunnen wij hier misschien zelf een conclusie uit trekken. De nieuwe Nexus 6 is in ieder geval per direct beschikbaar en zowel Nederland als België.

Meer informatie over de Motorola Nexus 6 lees je op Telefoontest.net

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen