Wordt het nu ├ęcht tijd voor een nieuwe smartphone?

Ga naar Telefoon.nl en vind vandaag nog jouw deal!

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

De vakantie staat weer voor de deur en de digitale camera kan weer uit het stof worden gehaald. Toch is de wereld van de digitale fotografie helemaal niet zo stoffig als dat het soms doet vermoeden en de professionele camera wordt steeds meer betaalbaar. Dit bewijst Nikon met hun nieuwe D7500. We moeten toegeven dat een ‘simpele’ digitale camera een stuk goedkoper is, maar het is dan de vraag of je wel de emotie en kleuren goed op beeld krijgt. De D7500 beloofd in ieder geval veel goeds en het is dan ook hoog tijd om deze D7500 eens aan de tand te voelen.

Korte introductie

Wie zich wil gaan verdiepen in de fotografie of wie juist op zoek is naar een goede camera kan prima uit de voeten met de D7500. De camera is prima in staat ingezet te worden voor actie fotografie, landschapsfotografie, straatfotografie of portretfotografie. Met de accu zit het ook wel goed, want de accu staat garant voor ongeveer 950 haarscherpe foto’s die een maximale resolutie van 3712 x 5568 pixels hebben. Dankzij slimme sensoren en software herkent de Nikon D7500 wat je wilt fotograferen en past hierop zijn ‘schietmodus’ aan. Uiteraard blijft handmatige bediening gewoon nog tot de mogelijkheden. Aan de achterzijde treffen wij een 3.2 inch kantelbare touchscreen om instellingen handmatig tot in perfectie te wijzigen.

Behuizing & bediening

Het eerste wat eigenlijk wel opvalt is de handzame body. In het verleden hebben wij wel eens body’s in onze handen gehad die om een vreemde reden toch een rare gewichtsverhouding hadden. Dit kwam voornamelijk door de vreemde ligging van de accu of de grip die gladder aanvoelde dan je aanvankelijk denkt. Met de D7500 heeft Nikon dit probleem perfect onder de knie. Wij kunnen oprecht zeggen dat de D7500 een van de meest handzame body’s is die wij momenteel op de markt aantreffen. Ondanks het lage gewicht is het zeker geen goedkope oplossing die Nikon heeft gebruikt, want de complete behuizing is opgetrokken uit een zogenaamd monocoque carbon fiber composiet. Hierdoor voelt de D7500 erg solide aan.

Nikon heeft goed geluisterd naar de ervaringen van gebruikers van een Nikon camera. De D500 was een stap in de goede richting zoals het verplaatsen van de ISO-knop. Ook de D7500 heeft deze bewuste ISO-knop weer op de perfecte plaats zitten. Aan de achterzijde is er feitelijk weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger, de D7200. Het verschil moet goed gezocht worden en dan merk je dat de infoknop verplaatst is. Het is ook niet vreemd dat aan de achterzijde weinig is veranderd, dit was immers al prima voor elkaar. Het scherm aan de achterzijde is prima afleesbaar en de touchscreen werkt fijn. Toch is de resolutie van dit scherm een stuk lager in vergelijking met de D7200 of de D500. Dit bevreemd ons toch wel iets. Vanaf het scherm kun je makkelijk scherpstellen of direct een foto maken. In de praktijk is deze laatste optie handig als je met een statief werkt en een statisch object probeert vast te leggen.

Foto’s en video

We leggen natuurlijk gauw de connectie met de D500, maar we moeten niet vergeten dat de D7500 een stuk beter betaalbaar is. Toch moeten we erkennen dat veel zaken vanuit de duurdere D500 ook weer terug te vinden zijn in de nieuwe D7500. Zo is het AF-systeem nagenoeg gelijk en hierdoor kun je de meest indrukwekkende foto’s maken zonder dat de camera een fortuin kost. De 20,9 megapixel beeldsensor lijkt op papier misschien een achteruitgang ten opzichte van de 24 megapixel D7200, maar hierdoor is de camera wel in staat om snellere burst-opnames te maken van 8fps en betere hoge ISO prestaties te leveren. Ongeacht de lichtomstandigheden weet de D7500 perfecte plaatjes te maken en dat is toch wel opmerkelijk te noemen in deze prijsklasse. Een mooie toevoeging is de onderwerpherkenning. De camera schiet hiermee in de juiste modus om het maximale resultaat op de foto te krijgen. Op deze manier kan iedereen foto’s maken. Om het nog even wat makkelijker te maken beschikt deze body over een autofocus systeem met een 51-punts AF-systeem en 15 kruissensoren. Ongeacht de foto die je wilt nemen zal de camera razendsnel kunnen scherpstellen.

Steeds meer camera’s zijn in staat om ook video’s te kunnen opnemen. Bij deze D7500 is dat niet anders en bij dit model kan er zelfs een opname gemaakt worden in een 4K-resolutie. Ook hierbij komt het slimme autofocus systeem weer prima van pas en worden trillingen in het beeld automatisch onderdrukt. Ondanks dat het een leuke functie is zien wij vooral de kwaliteiten terug in de fotografie. Iets waar deze D7500 in de basis voor is gemaakt. Desondanks loopt Nikon wel voorop in de uitrol van de 4K-videofunctie in hun nieuwe body’s.

Geheugen en connectiviteit

Steeds meer fabrikanten bieden in hun body’s de mogelijkheid om een tweetal geheugenkaarten kwijt te kunnen. Toch heeft Nikon bij deze body er voor gekozen om slechts een geheugenkaartslot in de camera te steken. In de meeste gevallen is dit ook afdoende, maar de enthousiaste fotograaf zal snel merken dat het net te weinig is. Deze zullen dan toch weer hun gram moeten gaan halen bij de D7200 of de D500. De D7500 beschikt ook over zaken zoals Bluetooth of WiFi. Via Bluetooth kan er verbinding gemaakt worden met een smartphone om zo constant bestanden te synchroniseren. Handig als je een kiekje snel wilt delen via Facebook. Als je echter WiFi in de buurt hebt is dat misschien handiger en sneller.

Conclusie

De D7500 heeft ons zeer positief verrast, maar uit de specificaties konden wij al goed terughalen dat het een serieuze kandidaat zou zijn. Onderhuids heeft de D7500 veel weg van zijn grotere broer, de D500. Juist dit maakt deze body zo krachtig en uniek in zijn prijsklasse. Het is juist bij slechte lichtomstandigheden waar deze camera uitmuntend weet te presteren. In vergelijking met andere camera’s is deze camera dan toch wel weer uniek te noemen. Het display aan de achterzijde is makkelijk in gebruik en prima afleesbaar. Een nadeel is wel dat er slechts een geheugenkaartslot aanwezig is, maar de beginnend fotograaf kan hier prima mee uit de voeten. Zaken zoals 4K-resolutie voor video-opnames, Bluetooth en WiFi zijn mooie bijkomstigheden die deze D7500 helemaal compleet maken. Wat ons betreft heeft Nikon prima zijn huiswerk gedaan en een killerbody op de markt gebracht. Verwar dit niet met de fitness, alhoewel de D7500 wel een stoere en goede camera is.

Anton Mous

Ik ben Anton Mous, technologieliefhebber en schrijver in hart en nieren. Na mijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heb ik me volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media, bloggen en de techindustrie. Door de jaren heen heb ik voor allerhande webredacties geschreven. Tegenwoordig werk ik als freelancer en schrijf ik onder meer voor Pocketinfo.nl.

Gerelateerde artikelen