In China hangt er een rechtszaak boven het hoofd van de telefoonfabrikanten Samsung en Oppo. Dit vanwege hun enorme hoeveelheid voorgeïnstalleerde apps bij het leveren van hun smartphones. Zij worden aangeklaad door de Shanghai Consumer Rights Protection.

Vele klachten

Nadat deze behartiger van consumentenbelangen steeds meer klachten kreeg over de grote hoeveelheid voorgeïnstalleerde apps op smartphones, besloot deze een twintigtal smartphones te onderzoeken. Daarbij bleek Samsung (SM-N9008S) maar liefst 44 apps mee te leveren en Oppo (X9007) zelfs 71 apps.

De Samsung-telefoon bevatte onder andere een digitaal woordenboek en een online-shopping-app. Bij de Oppo-telefoon waren het verschillende spelletjes en andere soorten apps. “Dit zou vooraf duidelijk gemaakt moeten worden”, aldus meneer Tao van de Chinese organisatie. “En dat overtreedt de rechten van de consument.”

‘Laatste poging’

De aanklacht is een laatste poging om hier verandering in te brengen. Wat die eerdere pogingen waren, daar laat Tao zich niet over uit. Door middel van een rechtszaak hoopt de consumentenbond dat fabrikanten eens flink gaan minderen met die standaard apps. Of op zijn minst te vermelden op de verpakking welke apps er allemaal al op staan. En hoe je die weer kunt verwijderen.

Vanuit Samsung en Oppo is er nog geen reactie gekomen op de aanklacht. Standaard voorgeïnstalleerde apps worden ook wel ‘bloatware’ genoemd. Deze zijn vaak lastig te verwijderen.

Bron: Shanghai Daily

Jasper van Wezel

Jasper van Wezel

Hi, ik ben Jasper van Wezel. Sinds 2016 schrijf ik voor Pocketinfo.nl. Als freelance redacteur schrijf ik over de allernieuwste ontwikkelingen op gebied van techniek, met de nadruk op smartphones. Bronnen verzamelen vind ik heerlijk en ik wil jou de nieuwste apparaten en gadgets tonen!

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *