Jaren geleden was SimCity 2000 één van de meest gespeelde spellen op de PC. Maar nu komt de grote pocket-producent ZioSoft met een remake van dit spel: SimCity 2000 voor de PocketPC. Alles wat je ermee kon op je Desktop, kan nu op je Pocket PC. En ja, het is nog even verslavend.

Ik denk dat de meeste mensen SimCity wel kennen. En het zou me zelfs niet eens verwonderen als meer dan de helft van de bezoekers hier ook heel wat tijd burgemeester is geweest van zijn/haar eigen virtuele stad. Ik zelf ook. Dagenlang was ik bezig met mijn stad en de ene ramp voltrok zich na de andere, en je was altijd bezig met het verbeteren van de infrastructuur, of het aanleggen van nieuwere krachtcentrales.

Layout

Intussen is een spel als SimCity natuurlijk zwaar verouderd, want de kleuren die in dat spel gebruikt worden zijn natuurlijk niks meer waard, en het spel is ook niet meer 3D, dus in die zin valt het ook af.

Nou ja, dat dacht ik, totdat ik dit spel in mijn bezit kreeg, voor de Pocket PC wel te verstaan. Ik heb het meteen geïnstalleerd, en sindsdien krijg ik voortdurend meldingen dat mijn accu leeg is: zo verslavend is het.Het eerste wat opvalt is dat het ook echt SimCity 2000 is: het opstartscherm is hetzelfde, de gebouwen zien er hetzelfde uit, en eigenlijk is de manier van besturen hetzelfde. Ja, oké, je moet het nu doen met een iets kleiner scherm, dus is het menu wat ingenieuzer in elkaar gezet, maar het idee blijft hetzelfde.

Het spel

Zoals gezegd is de bedoeling van het spel het opbouwen en besturen van je eigen (virtuele) stad. En dat moet je heel breed zien: in het begin heb je alleen maar een groot stuk land, met hier een daar bergen, water en bomen. Het eerste wat je dan gaat doen is een krachtcentrale maken, zodat je stroom krijgt. Maar daarna moet je zorgen voor huizen (residential), winkels (commercial) en industrie (industrial). Dat doe je door het toewijzen van zogenaamde zones: je selecteerd gewoon een stuk grond en daarvan zeg je dat er bijvoorbeeld huizen moeten komen. Je sleept er dan een stroomdraad naartoe, en met een beetje geluk begint het bouwen.


Maar dat is nog niet alles, je moet nog zorgen voor een hoop andere dingen:

 • Wegen aanleggen (mensen moeten van de huizen naar het werk en andersom).
 • Zorgen dat alles in balans is: je kunt wel heel veel industrie hebben, maar als er geen huizen zijn in om te wonen, zijn er ook geen mensen om te werken, en heeft het geheel dus nog geen zin.
 • Politiebureaus en brandweerstations om respectievelijk criminaliteit en brand tegen te gaan.
 • Scholen, bibliotheken, musea en Universiteiten om te zorgen dat mensen naar school kunnen gaan.
 • En nog wat dingen zoals havens, vliegvelden, stadions om de mensen op andere gebieden tevreden te houden. Eigenlijk alles wat er ook in een echte stad hoort te zijn.
 • En dat alles moet je dus doen met een bepaald budget, en de enige inkomsten die je hebt zijn de belastingen, maar met die belastingen moet je ook weer uitkijken: want teveel belasting vinden je inwoners ook niet leuk.
 • Om het geheel nog wat moeilijk is er zo af en toe ook nog een ramp: er komt een monster langs, woonwijken gaan in de fik en er een overstroming is niet uit te sluiten.

Verslavend

En dan is er nog iets wat het spel interessant maakt: het is verslavend. Juist omdat er geen ‘game over’ is, ben je al snel geneigd om nog even snel door te gaan, nog even snel je wijk afbouwen, nog even snel een haven bouwen, enz. Niet dat ik het erg vind dat het verslavend is hoor, integendeel.

Tot slot

Kortom, alweer een hartstikke goed spel van ZIOsoft, wat zeker het overwegen waard is te kopen. Zeker als je al een SimCity-fan bent. Het spel heeft namelijk wat een goed spel moet hebben: het is verslavend, je moet erbij nadenken en het strategisch: je moet vooruitdenken en goed met je geld omgaan.


Plussen

 • Verslavend.
 • Strategisch: je moet goed nadenken bij wat je doet.
 • Crossplatform met Desktop computers: je kunt maps uitwisselen met je Desktopversie van SimCity 2000.

Minnen

 • Het scherm is te klein. Je blijft op sommige momenten héél erg veel aan het klikken omdat je niet genoeg knoppen op je scherm kunt tonen.

Productinformatie

 • Gemaakt door: Ziosoft
 • Kopen: Handango.com.
 • Prijs: $29.95

Discussieer over dit review in het Pocket PC-club forum.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *