IMG_2220.JPGDe Sony Xperia S is de eerste Smartphone die uitkomt onder de merknaam Sony in de Xperia lijn. De merknaam Sony voor mobiele telefoons is een tijd geleden uit het straatbeeld verdwenen maar wie herinnert zich niet de legendarische Sony CMD-Z1. De samenwerking tussen Sony en Ericsson resulteerde in een lijn van succesvolle en minder succesvolle toestellen de afgelopen tien jaar. En de laatste jaren ging het weer wat beter met Sony Ericsson toen zij hun toevlucht zochten in het Google Android besturingssysteem. Sony heeft echter besloten alleen verder te willen gaan en de Xperia S is het eerste toestel wat de merknaam weer mag voeren. En als ik Sony was zou ik er trots op zijn want het eindplaatje mag er zijn.

Voorgeschiedenis Sony (Ericsson)

In Augustus 2001 werd bekend gemaakt dat Ericsson en Sony een joint venture op het gebied van Mobiele Telefonie zouden beginnen. Sony had slechts 1% van de mobiele markt in handen en Ericsson had net een gigantisch verlies geleden door een te kort aan chips waardoor de productie stil viel en door de concurentie van telecomreus Nokia.

De jaren daarna waren er een paar van wisselend succes. Sony Ericsson had een succes met hun Cybershot en Walkman toestel lijn wat ze probeerden te herhalen met een Playstation (gecertificeerde) telefoon die helaas geen succes werd, voornamelijk doordat het toestel tegen een veel te hoge prijs in de markt werd gezet. Maar zoals je aan het rijtje ziet zijn alle successen voornamelijk te danken aan de Sony certificering en bijdrages aan de Sony Ericsson producten. Sony heeft vorig jaar besloten Ericsson uit de joint venture te kopen om meer zeggenschap te krijgen en daarmee meer samenwerking met de andere Sony producten mogelijk te maken. Het Sony Entertainment Network moet het kloppende hart van al deze devices worden, hiermee is het mogelijk gekochte content op alle aangesloten devices te bekijken of te beluisteren.

Ook de Sony Xperia S beschikt over diverse certificeringen van Sony en andere bedrijven. Nagenoeg allen hebben te maken met de multimedia functies van het toestel. Hieronder een lijstje van de diverse certificeringen die de Sony Xperia S mag voeren.

 • Playstation Certificaat
 • Bravia Mobile Engine
 • xLOUD
 • Exmor R for mobile
 • DLNA certificering
   

In de onderstaande review zullen we bij het desbetreffende item verder ingaan op bovenstaande certificeringen.

Sony heeft vorig jaar dus besloten om Ericsson uit de joint venture te kopen en per afgelopen 1 januari is dit dan ook gerealiseerd. Zagen we eerder dan ook de Sony Ericsson logo's op de LT26i, het toestel is uiteindelijk als de Sony Xperia S op de markt gekomen. Neemt niet weg dat we in diverse software titels en onder de batterijklep nog altijd de Sony Ericsson branding tegenkomen. Het duurt toch altijd even voordat het één en ander allemaal daadwerkelijk omgeturnd is.
IMG_2217.JPG

Maar even back to the point, de Sony Xperia S. Want daar gaat het toch uiteindelijk allemaal om.

 Specificaties

 • Qualcomm Snapdragon MSM8260 dual core 1.5 MHz processor 
 • RAM 1024MB / ROM 32GB
 • Google Android 2.3.7 (binnen afzienbare tijd 4.0)
 • 4,3" Capacitief LCD display met een resolutie van 1280*720
 • Video out 1280*720 (720p)
 • 12.1 megapixel camera met CMOS lens en een enkele LED flits (foto 4000*3000) (video 1920*1080)
 • aGPS, GPS, Glonass positiebepaling
 • Bluetooth 2.1 + EDR

Look & Feel

De Sony Xperia S is het eerste toestel uit de NXT (Next  Xperia) serie van Sony. Het is een nieuwe toestel filosofie nog altijd gebaseerd op de Human Curvature filosofie ooit geïntroduceerd met de Sony Ericsson Elm. Deze design filosofie zorgt ervoor dat het toestel gemaakt is om perfect in de palm van je hand te liggen. Het toestel is wel een stuk groter en vierkanter in vergelijking met het voorgaande Xperia model, de Sony Ericsson Arc S maar ziet er toch geweldig strak vormgegeven uit. Het toestel krijgt een erg moderne look door het doorzichtige en verlichte LED balkje onderin het toestel waarin de logo's van de erboven gevestigde touchpad knoppen verwerkt zitten. Het balkje zelf doet dus verder niets, de drie witte puntjes er vlak boven

IMG_2208.JPG

Het toestel beschikt rondom over diverse knoppen en connectie punten voor diverse accessoires.

Bovenzijde; de aan/uit knop en een 3,5 MM toegangspunt
Onderzijde; de Microfoon
Rechterzijde; hardware button tbv camera, volume toets, HDMI output
Linkerzijde; micro-usb connector
Voorkant; Speakeruitgang, •4,3" Capacitief LCD display, drie touch gevoelige knoppen
Achterkant; 12.1 megapixel camera, LED flits, speaker uitgang

IMG_2215.JPGIMG_2214.JPG 

Operating System

De Xperia S draait op Android Gingerbread 2.3.7 en zal binnen afzienbare tijd ge-update worden naar Ice Cream Sandwich. Het toestel heeft een Sony (Ericsson) Interface over zich heen met diverse extra feautures ten opzichte van andere Android devices. De merknaam Sony Ericsson merknaam vindt je nog nagenoeg in alle software op het toestel terug het zal nog een paar updates duren voordat de merknaam geheel verdwenen is (-; Helemaal niet erg natuurlijk want al met mag het resultaat er zijn. Wat krijg je nu extra mee van Sony op dit toestel?

Bravia Mobile Engine;

De Bravia Mobile Engine zorgt ervoor dat de kleuren op je Display rijker en voller overkomen. Hier kunnen we een lang verhaal erg kort over maken door gewoon twee screenshots te posten met de Bravia Engine aan (links) en één met de Bravia Engine uit (rechts). Zelfde camera, zelfde shot maar een duidelijk verschil.

met.pngzonder.png

  xLOUD Audio Enhancement;

De xLOUD Audio Enhancement zorgt ervoor dat de speaker van het toestel overall harder kan laten klinken. Ik kan het je niet laten horen maar het is echt een wereld van een verschil de xLoud Enhancement aan of uit te zetten, aldus de DB meter is het aantal decibel met xLoud voor muziek tussen de 75 en 80 decibel. Zonder xLoud slingert deze op hetzelfde nummer tussen de 70 en 75 decibel.

Zowieso is qua audio de Sony Xperia S momenteel top notch. Muziek wordt constant zuiver weergegeven wat je ook afspeelt. Geen kraakjes of ruisjes via de headset of de ingebouwde speaker. Ook de bijgeleverd equalizer en surround instellingen voor je hoofdtelefoon zorgen voor één van de beste audio ervaringen in een Smartphone tot dusver. Nu nog de mogelijkheid mijn Zune Pass te gebruiken en ik ben helemaal gelukkig (-;

screenshot_2012-04-03_2010.pngscreenshot_2012-04-03_2010_1.png

  Sony Entertainment Network

Ook het Sony Entartainment network is op het toestel te gebruiken. Dit netwerk die Sony video, music en gaming combineert in één dienst voor Sony TV's, Tablets, telefoons en de Playsation zorgt ervoor dat je aangeschafte content via het Sony Entertainment netwerk op al de vermeldde Sony devices kan bekijken en beluisteren. Hiervoor gebruik je onder andere de Music Unlimited Mobile App en de Video Unlimited App, beiden te downloaden via de Google Play Store.

sony_entertainment_network.png

Exmor R for Mobile

Exmor R for Mobile geeft de Xperia S de mogelijkheid om zelfs met extreem weinig licht een fatsoenlijke foto in het donker te kunnen maken. Helaas is de functie niet uit of aan te zetten dus kunnen we geen vergelijk maken met de functie aan of uit maar dat de Xperia S héle mooie foto's maakt is iedereen het over eens.

 Playstation certificering

Het eerste toestel met Playstation certificering was de Sony Ericsson Play. Deze had dan ook het karikaristieke Playsstation gamepad aan zich bevestigd zitten. De Xperia S heeft dit helaas niet. Gamen moet gewoon via het touchscreen. De certificering zegt dan ook eigenlijk niets meer dan dat het toestel snel genoeg is om de Playstaion gecertificeerde games kan spelen. Een certificaat die de Playstation afdeling zekers niet aan alle telefoons afgeeft dus zeker wat te zeggen heeft.

 Greenheart

Helaas zie je het Greenheart logo niet meer terug op de doos. Sony Ericsson had als doelstelling om de groenste telefoon fabrikant te worden. Geen plastic meer in de verpakking en alles recycelbaar was de doelstelling, helaas vinden we weer plastic terug in de verpakking maar toch is de groene lijn niet helemaal verlaten. Haal je het toestel van de lader dan geeft deze aan dat het verstandig is de adapter uit het stopcontact te halen om stroom te besparen. Het zijn de kleine dingetjes die het merk Sony (Ericsson) bij mij altijd een goed gevoel gaven en dit is er dan weer één van.

IMG_2221.JPG

Foto Camera

En dan nu het parade paardje van de Xperia S. De camera…… met de 12.1 megapixels CMOS lens en alle software matige verbeteringen die Sony aan het toestel heeft toegevoegd kun je rustig stellen dat de Sony Xperia S de beste camera telefoon van dit moment is. En hierin tellen we dan de Nokia N8 (beste tot dusver) en de HTC One X bij mee.

Waarom? Omdat de Xperia S ten opzichte van de Nokia N8 kwalitatief net zulke goede foto's levert maar het toestel neemt ze veel sneller en het toestel biedt, dankzij het Android OS, meer software aan om de foto's te bewerken en te uploaden naar diverse media. 

Een funAls je de cameraknop van de Xperia S vanuit de vergrendelde stand indrukt neemt deze binnen twee seconden een scherp gestelde 12.1 megapixel foto. Een top prestatie van Sony…….

Nu wat voorbeeldkiekjes om de daadwerkelijke kwaliteit te tonen aan jullie. (klik om te vergroten)

DSC_0010.jpgDSC_0035.jpgDSC_0072.jpg

 Connectiviteit

 IMG_2225.JPGDe Sony Xperia S beschikt over alle verbindingsmogelijkheden en meer. Naast de GSM en 3G verbindingen om bellen en mobiel internetten mogelijk te maken beschikt het toestel ook over WiFi zodat u thuis en onderweg verbinding kunt maken met routers en hotspots om de soms beperkte MB's van uw provider voor andere momenten te bewaren. Het toestel beschikt natuurlijk ook over een Bluetooth verbinding ten behoeve van carkits en andere compatible apparatuur.

Ook GPS mag niet ontbreken voor de positiebepaling ten behoeve van navigatie toepassingen, echter zover mij bekend is dit het eerste toesel die ook Glonass ondersteund. De Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS. Het systeem werd al in de jaren tachtig ontworpen maar was eind vorig jaar pas operationeel, het is dus niet zo gek dat er tot dusver weinig ondersteuning voor te vinden was in Smartphones.

 Twee unieke items die je bij je Xperia S meegeleverd krijgt zijn de NFC Tags. Deze twee sleutelhangers zijn uitgerust met een NFC chip en je toestel met een NFC lezer. Op het moment dat je het toestel tegen een NFC Tag aanhoudt kun je het toestel diverse dingen aan en of uit laten zetten. Zelf gebruik ik er één in de auto wara hij WiFi uitzet en Bluetooth en de Navigatie opstart en de andere op mijn nachtkastje waarmee alles uitgaat en de klok opstart. Een erg leuke gagdet die op ieder Android toestel met NFC gedownload en gebruikt kan worden. De tags zijn namelijk ook in de losse verkoop.….

screenshot_2012-04-03_2233.png screenshot_2012-04-03_2236.png
screenshot_2012-04-03_2237.png screenshot_2012-04-03_2237_1.png

 Gaming

Dankzij de Playstation Certificering en het grote scherpe display blijkt de Xperia S zeer geschikt voor het spelen van Games. De HDMI uitgang naar de TV en een accessoire zoals de Sony Ericsson Live Dock maken het zelfs mogelijk het toestel als een soort van gaming console te gebruiken. Helaas is de Playstation Suite, waar je de games kunt downloaden, nog niet beschikbaar maar gelukkig wordt de lancering ervan deze maand verwacht. Helaas valt hier dus verder nog weinig over te vermelden. Zodra de Playstation Suite beschikbaar komt zal ik dit onderdeel van de review aanpassen.

Batterij Levensduur

De batterij van de Xperia S heeft een capaciteit van 1750 mAh. Helaas door mijn vele gebruik hielt hij het net als ander toestellen maar één werkdag vol. Meer als voldoende als je bedenkt dat ik de navigatie een uur per dag gebruik daarnaast nog wel een uur muziek luister en de hele dag door drie mail adressen synchroniseer, twitter en Facebook posts plaats. Al met al zeer tevreden over de accuduur van het toestel…..

Pro's en Con's

Pro's
 

 • Het scherm is erg helder en rustig voor de ogen
 • De camera is daadwerkelijk onovertroffen
 • Één geheugen van 32GB voorkomt geheugen issues
 • Audio kwaliteit is subliem
   

Con's

 • Het toestel voelt erg groot aan
 • Geen Micro-SD slot
 • De led balk heeft niet zoals bij de Xperia P een "ambilight" functie
 • Waarom toch zo'n grote batterijklep?
   

Conclusie

Al met al is het toestel een alleskunner. Sublieme camera, mooi display en qua audio ook onderscheidend goed. Het design van het toestel is niet zo mooi als dat van Sony Ericsson Arc S, het doet wat lomp aan. Maar je moet al die hardware natuurlijk ook ergens in stoppen. Ik krijg echter wel het gevoel dat het doorzichtige LED balkje ervoor gezorgd heeft dat het toestel enkele milimeters groter is geworden dan echt nodig is. Het zelfde balkje geeft het toestel echter ook iets futuristisch, een echte eye catcher waardoor het toestel zich onderscheid van de andere telefoons.

Sony is zoals vanouds ook weer inovatief bezig door zelf programeerbare NFC Tags mee te leveren waardoor het gadget gehalte hoog ligt. Directe concurrentie zal het van de Samsung Galaxy S2 krijgen die de Xperia ondertussen qua specificaties echter verslaat en van de HTC One X die met sommige specs zeker hoger ligt maar qua camera verslaat de Xperia S de HTC One X makkelijk. Ook de prijs van de Xperia S, zo'n honderd euro onder de One X is een stuk gunstiger….een aanrader voor mensen die een Smartphone zoeken met een goede camera, fantastische audio en de mogelijkheid tot gamen. Al met al een zeer goede start voor het kersverse merk……

 

 

 

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *