Technisch gesproken heeft Symbian nog een groot overwicht op de mobiele markt, vooral dankzij het enorme marktaandeel van Nokia. Symbian is echter in transitie richting een Open Source ecosysteem.

Een van mijn favoriete techschrijvers, Michael Mace, heeft een leuke column geschreven over de Symbian Foundation, de non-profit organisatie waar Symbian nu in zit. Het is volgens Mace één ding om een normaal bedrijf te runnen, maar een mobiel platform onder een stichting zonder winstoogmerk is heel wat anders.

Momenteel heeft Symbian het moeilijk. Van hun drie grootste licentienemers, Nokia – Sony Ericsson – Motorola, is Nokia eigenlijk de enige die overgebleven is. Analysten voorspellen dat Symbian in de toekomst niet krachtig genoeg of flexibel genoeg is, om Nokia te geven wat het verwacht voor hun toestellen. Sommigen opperen zelfs, dat het OS voor Nokia’s Internet Tablets in feite Nokia’s vangnet is voor smartphones, zoals met de introductie van de nieuwste tablet (in smartphone-vorm!) eigenlijk wordt gesuggereerd.

Behalve gesloten platformen zoals die van RIM en Apple, is Symbian’s grootste bedreiging Google’s Android-platform. Deze is immers ook Open Source, en heeft terstond ook nog eens Motorola weggekaapt als licentienemer.

Hamvraag is dus: Symbian – horen we daar over 3 jaar nog wat van?

Geen Paintjob: het officiële logo van de Symbian Foundation…

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *