Maak je veel notities of schrijf je een rapport of boek op de PocketPC? Schrijven met de stift wordt dan al snel vermoeiend. Overweeg dan eens het compacte, opvouwbare Stowaway toetsenbord.

School

Mijn iPAQ gebruik ik intensief op school; ik houd mijn agenda en cijfers bij en maak aantekeningen op de iPAQ. Vooral het laatste was lastig: het viel mij behoorlijk tegen om anderhalf uur aantekeningen te maken met mijn stylus. Ik kreeg elke keer een lamme arm.

Met een toetsenbord moet het makkelijker gaan, zo dacht ik. Dit toetsenbord moet wel makkelijk in gebruik zijn, makkelijk mee te nemen en bovendien wilde ik met tien vingers kunnen typen. Mijn keuze viel op het Stowaway Keyboard van Targus.

Vinden

Ik ben ongeveer in elke computerwinkel geweest die Amsterdam rijk is op zoek naar dit compacte toetsenbord. Geen enkele winkel had de Stowaway. Op internet kan je dit toetsenbord alleen bij Amerikaanse webwinkels kopen. Een Nederlandse webwinkel kon ik niet vinden. Of toch: na flink wat afgebeld te hebben kwam ik erachter dat ze bij Beat-IT nog drie Stowaway Keyboards in voorraad hadden. Prijs: ca 250,-, dat is niet goedkoop. Toch meteen besteld en ik kreeg het toetsenbord binnen twee dagen.

Het Targus Stowaway Keyboard

Om met het toetsenbord te kunnen werken zul je eerst de bijgeleverde drivers moeten installeren. Hierna moet je de PocketPC herstarten (een soft reset). Ik vouwde mijn Stowaway Keyboard open en schoof mijn iPAQ erin. Mijn eerste aanslagen werden door het toetsenbord meteen herkend.

Technisch hoogstandje

Het opvouwbare keyboard is naar mijn mening een technisch hoogstandje. Het keyboard is, als het is opgevouwen, ongeveer even groot als mijn iPAQ. De buitenkant is erg stevig. Er kan weinig gebeuren als ik het toetsenbord in mijn tas gooi als ik naar school ga. Het keyboard kan je openklappen door het knopje op de zijkant in te drukken. Het keyboard vouwt open, vervolgens vergrendel je het toetsenbord door linker- en rechterkant naar binnen te schuiven.

Jammer is dat het middenscharnier niet wordt vergrendeld; waardoor je het toetsenbord alleen op een vlakke ondergrond kan gebruiken. De Stowaway kan namelijk in het midden een beetje ‘invouwen’ als je het niet op een vaste ondergrond zou gebruiken.

De seriële connector van de iPAQ wordt in een connector op het toetsenbord geschoven. Met een standaardje dat je uit het toetsenbord kan vouwen, wordt de iPAQ rechtop gehouden.

Snelkoppelingen

Het toetsenbord kent snelkoppelingen. Dit zijn toetsen die meteen een toepassing opstarten. De snelkoppelingen werken fantastisch. Je klikt de iPAQ op het toetsenbord, drukt op een snelkoppeling en het programma start direct op. Er zitten al een aantal standaard-snelkoppelingen in het toetsenbord geprogrammeerd (agenda, takenlijst, enzovoorts). Met behulp van de bijgeleverde software is het mogelijk om andere programma’s met deze snelkoppelingen op te starten.

Typen

Het toetsenbord voelt hetzelfde aan als het keyboard van mijn laptop en tikt erg fijn. De toetsen zijn real life, op ware grootte: ik kan makkelijk blind tikken op dit toetsenbord. Niet alle toepassingen ondersteunen alle mogelijkheden van het toetsenbord; hierdoor werkt bijvoorbeeld de tab-toets niet in alle applicaties, dat is jammer.

Eindoordeel

Het toetsenbord is een handige accessoire van mijn iPAQ. Het tikt lekker en is snel en makkelijk comapact op te vouwen. Ik gebruik de Stowaway tijdens hoorcollege’s, maar ook voor het schrijven van mailtjes. Dit review is ook geschreven op de Stowaway. Het gebruikersgemak is groot, jammer is dat niet alle applicaties alle functies (tab-toets) van het toetsenbord ondersteunen. De verwachting is dat dit snel zal veranderen.

Pluspunten:

  • Compact op te vouwen
  • ‘Normale’ toetsen: voelt aan als een ‘echt’ toetsenbord
  • Snel en makkelijk op- en invouwen
  • Stevig

Wat kan er beter?

  • Het toetsenbord is niet goedkoop!
  • Stowaway klapt dubbel als het niet word gebruikt op vlakke ondergrond

Productinformatie:

  • Productnaam: Stowaway Keyboard
  • Producent: Targus
  • Prijs: ca. hfl 250,- (inclusief verzending)
  • Geschikt voor: iPAQ

Discussieer over dit review in het: het Pocket PC-club forum.

Redactie

Redactie

De redactie van Pocketinfo.nl brengt jou dagelijks op de hoogte van nieuwtjes, trends, geruchten en aankondigingen op het gebied van smartphones, tablets, high-tech en meer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *