Telefoonabonnement vergelijken, hier moet je opletten
Enig idee hoeveel verschillende telefoonabonnementen er wel niet zijn? Wij wel. Honderden. 7 providers die allemaal verschillende combinaties aanbieden. En dan kan je er ook nog eens voor kiezen om je abonnement bij de provider zelf óf bij een webshop af te sluiten.
Dat maakt het best lastig om een slimme keuze te maken. Toch heeft het zin je er goed in te verdiepen. Hieronder lees je waar je mee rekening moet houden.
Neem de tijd, maak een plan van aanpak
De een neemt heel makkelijk beslissingen, met weinig of zelfs zonder serieus informatie in te winnen. De ander is heel precies en wil eerst het naadje van de kous weten. De meeste mensen zitten er ergens tussenin. En wat ook kan, je begint vol goede moed met onderzoeken maar na een tijdje ben je het zat. Toch gaan we je laten zien waar je op kunt letten. Je zult zien dat als je de tijd neemt en een plan maakt, het kiezen van je abonnement makkelijker is.
Het belangrijkste: wat heb jij nodig?
Je telefoon is je leven vandaag de dag. Je doet er alles mee. Niet alleen bellen en internetten. Het is vaak ook je agenda, je film- en fotocamera, je gameconsole, je bankpas, je muziekverzameling, routeplanner, coronapas, en ga zo maar door.
Dus zet eerst op een rijtje wat jij nodig hebt en wil dat jij met je abonnement allemaal moet kunnen doen. Uiteraard is het van belang dat je telefoon hiervoor geschikt is. Maar het moet ook passen in je abonnement.
Ben je een veelgebruiker?
Ok, stel dat je al die zaken hierboven genoemd wilt kunnen doen met je smartphone. Dan praten we waarschijnlijk over flink wat datagebruik. Internetten, gamen en alle apps draaien, dat loopt allemaal via data. De maat daarvoor is MB (megabyte) en GB (gigabyte). 1 GB is 1000 MB. Kijk je regelmatig films, wedstrijden en game je erop los? Ga er maar vanuit dat je dan al snel 5 of meer GB’s verbrandt per maand. Hieronder een paar voorbeelden van dataverbruik:
- Instagram, elke keer dat je dat gebruikt kost dat zo’n 3,6 MB
- Facebook, foto uploaden ca. 1 tot 5 MB
- Spotify, kost je per uur rond de 100 tot 150 MB
- Netflix, filmpje kijken in HD (hoge beeldkwaliteit), denk aan 2 GB per uur (2000MB)
Dus kijk bij de abonnementen van de diverse aanbieders naar wat de data kosten. Ze noemen dit meestal een databundel, van bijvoorbeeld 1, 5, 10 of 20 GB per maand.
Overigens bieden ze ook vaak onbeperkt data aan als apart abonnement, dat kan voor jou de oplossing zijn. Let wel op eventuele beperkingen, bijvoorbeeld in het buitenland.
Als laatste: als je via wifi het net opgaat, gaan er geen data van je databundel af. Dat kan dus heel handig zijn. Let er wel op dat je liever niet op een onbeveiligd wifi-netwerk inlogt (dus zonder wachtwoord). Dan kan je gehackt worden.
Ben je een veelbeller?
Bel je het liefst de hele dag door en stuur je om de haverklap sms’jes? Dan moeten bellen en sms ook in je telefoonabonnement zitten. Bij veel providers kun je dit apart kiezen, dus zonder data voor internet, gamen enzovoorts. Bij andere zitten bellen en sms’en als extra bij de databundel. Bijvoorbeeld 150 belminuten en sms’jes per maand. Maar je kunt ook kiezen voor onbeperkt bellen en sms’en. Ook hier is het goed om even te checken hoe het zit met bellen naar en vanuit het buitenland (binnen de EU en zo nodig ook daarbuiten.
Met of zonder telefoon (sim only)?
Goed, bij de abonnementen draait het vooral om de keuzes voor databundel en/of belminuten en sms. Met als tweede punt van belang: de spelregels in het buitenland. Dan heb je verder nog de keus: neem je een telefoon bij je abonnement of niet en kies je voor sim-only?
Als je de telefoon per maand afbetaalt via je abonnement, dan krijg je een zogenaamde BKR-registrering. Dit kan invloed hebben op je leenmogelijkheden zoals voor een hypotheek. De BKR-registrering gebeurt wanneer het af te betalen bedrag € 250 of meer is.
Ga je voor alleen een abonnement zonder telefoon, dan praten we over sim only. Dit is logischerwijs (stukken) goedkoper dan met een nieuwe smartphone erbij. Sim only is de oplossing als je al een telefoon hebt. Of als je liever apart een nieuwe koopt of tweedehandsje op de kop tikt. Voor sim only abonnementen heb je een enorme keus, kijk voor meer tips ook even bij onze sim only pagina’s.