5G abonnementen, hier moet je op letten

Wellicht dat je er al wat van gehoord hebt. 5G is de nieuwste standaard voor de signaaloverdracht van mobiele telefonie en data. Het is de vijfde generatie of versie daarvoor, vandaar 5G. Je. Je zult daarom nu steeds vaker zien dat providers 5G telefoon abonnementen aanbieden. Waar komt daarbij kijken? Hieronder lees je er meer over.

5G, stukken sneller

Het allergrootste voordeel van 5G is de enorme snelheidswinst die je ermee kunt behalen. Het downloaden van een lekkere serie om te bingewatchen duurt met 4G eeuwig. Met 5G is et zo gepiept. Overigens zijn de maximale snelheden nu nog niet volledig haalbaar. De uitrol van 5G hangt o.a. af van de veiling van en het vrijkomen van nieuwe frequenties voor de signaaloverdracht. Maar als dat eenmaal klaar is, dan weet je niet at je meemaakt! Het kan zomaar zijn dat je geen vast internet via een kabel meer nodig hebt. Op dit moment is de snelheidswinst wel merkbaar maar dus nog niet maximaal.

Begin met een 5G telefoon

Je kunt wel een 5G abonnement nemen maar zonder 5G telefoon gaat dat niet werken voor je. De nieuwe mobiele telefoons die nu op de markt komen vermelden allemaal of ze voor 5G geschikt zijn of niet (4G). Dit zijn niet alleen de middensegment en high end modellen trouwens. Ook in het goedkopere budgetsegment kun je nu ook al 5G telefoons vinden.

Losse 5G telefoon kopen of via 5G abonnement?

Je hebt dan verder de optie om er zelf een los te lopen en voor een sim only 5G abonnement te gaan. Of je neemt een 5G abonnement met telefoon. Die betaal je dan per maand af. Let wel, is het leenbedrag hoger dan 250 Euro dan wordt de lening bij het BKR geregistreerd (de zogenaamde BKR-registratie). Als je een andere lening of een hypotheek wilt afsluiten, heeft dit invloed op wat je dan maximaal kunt krijgen.

Keuzes qua 5G abonnement

Binnen de 5G abonnementen van de diverse providers zitten best verschillen. Bij sim only abonnement – dat is dus zonder telefoon – heb je de keuze uit maandelijks opzegbaar, 1 jaar en 2 jaar. Bij 2 jaar zijn is je maandelijkse factuur het laagst maar zit je 2 jaar vast.

Bij 5G abonnement met telefoon is de keuze meestal beperkt tot 1 en 2 jaar. Ook hier betaal je minder per maand bij 2 jaar.

Vergelijk alle 5G abonnementen