Wat is 5G en wat heb je eraan?
Als je telefoon geschikt is voor 5G zal je merken dat internet (veel) sneller reageert. Een filmpje of muziek downloaden duurt veel korter. De beeld- en geluidskwaliteit zijn ook hoger. Gamen gaat heel veel fijner. Het 5G netwerk is ook stabieler vooral op plekken waar het druk is, zoals een festival, sportwedstrijd of concert. Nog een voordeel is dat er minder stroom nodig is van je accu. Je kunt dus langer doen wat je wilt voordat je weer moet opladen.
5G werkt met licht i.p.v. elektriciteit. 5G staat nu nog in de kinderschoenen maar het gaat zorgen voor enorme veranderingen. Het kan zelfs betekenen dat je vast internet via een kabel niet meer nodig hebt thuis. Scheelt weer een hoop straatopbrekingen. En misschien heb je al gehoord van IoT, het Internet of Things. Alles kan met elkaar verbonden worden. Via 5G kan je koelkast zelf bier bijbestellen. Auto’s kunnen echt zelf rijden. Een chirurg kan op afstand real time opereren.
5G telefoons
De nieuwste smartphones zijn geschikt voor 5G. Omdat het nog zo nieuw is, zal de fabrikant dat luid en duidelijk aangeven. Denk er wel aan, het werkt pas als je ook 5G in je abonnement hebt. Dit kun je vaak als extra optie kiezen bij het afsluiten van je telefoon abonnement. Overigens werkt je 5G-toestel natuurlijk ook met 4G, bijvoorbeeld op plekken waar er nog geen 5G is en in het buitenland. Dat gaat automatisch.
Welke merken bieden 5G telefoons aan?
De uitrol van 5G begon in 2020. Sindsdien brengen steeds meer fabrikanten 5G-toestellen op de markt. Prijzen beginnen bij ca. € 300,- voor een los toestel. Heb je nu zo’n 5G-telefoon met een 4G-abonnement, dan kun je zonder probleem overschakelen naar een 5G-abonnement. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van je budget en van wat je ermee wilt doen. Vooral voor gamers zijn de telefoons met de hoogste snelheid het belangrijkst. Waar kun je verder op letten:
- Videoresolutie – er zijn al 8k telefoons
- Displaytype – bijvoorbeeld Amoled of Super Retina
- Schermresolutie – hoe hoger hoe beter
- Processorsnelheid – hoe hoger hoe beter
- SAT-categorie en stralingswaarde – hoe lager hoe beter (A is de laagste categorie)