Wat is 5G en wat heb je eraan?

Als je telefoon geschikt is voor 5G zal je merken dat internet (veel) sneller reageert. Een filmpje of muziek downloaden duurt veel korter. De beeld- en geluidskwaliteit zijn ook hoger. Gamen gaat heel veel fijner. Het 5G netwerk is ook stabieler vooral op plekken waar het druk is, zoals een festival, sportwedstrijd of concert. Nog een voordeel is dat er minder stroom nodig is van je accu. Je kunt dus langer doen wat je wilt voordat je weer moet opladen.

5G werkt met licht i.p.v. elektriciteit. 5G staat nu nog in de kinderschoenen maar het gaat zorgen voor enorme veranderingen. Het kan zelfs betekenen dat je vast internet via een kabel niet meer nodig hebt thuis. Scheelt weer een hoop straatopbrekingen. En misschien heb je al gehoord van IoT, het Internet of Things. Alles kan met elkaar verbonden worden. Via 5G kan je koelkast zelf bier bijbestellen. Auto’s kunnen echt zelf rijden. Een chirurg kan op afstand real time opereren.

5G telefoons

De nieuwste smartphones zijn geschikt voor 5G. Omdat het nog zo nieuw is, zal de fabrikant dat luid en duidelijk aangeven. Denk er wel aan, het werkt pas als je ook 5G in je abonnement hebt. Dit kun je vaak als extra optie kiezen bij het afsluiten van je telefoon abonnement. Overigens werkt je 5G-toestel natuurlijk ook met 4G, bijvoorbeeld op plekken waar er nog geen 5G is en in het buitenland. Dat gaat automatisch.

Welke merken bieden 5G telefoons aan?

De uitrol van 5G begon in 2020. Sindsdien brengen steeds meer fabrikanten 5G-toestellen op de markt. Prijzen beginnen bij ca. € 300,- voor een los toestel. Heb je nu zo’n 5G-telefoon met een 4G-abonnement, dan kun je zonder probleem overschakelen naar een 5G-abonnement. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van je budget en van wat je ermee wilt doen. Vooral voor gamers zijn de telefoons met de hoogste snelheid het belangrijkst. Waar kun je verder op letten:

  • Videoresolutie – er zijn al 8k telefoons
  • Displaytype – bijvoorbeeld Amoled of Super Retina
  • Schermresolutie – hoe hoger hoe beter
  • Processorsnelheid – hoe hoger hoe beter
  • SAT-categorie en stralingswaarde – hoe lager hoe beter (A is de laagste categorie)

Welk merk kies jij?

Vergelijk alle telefoons met 5G

Vragen over 5G

Heb je een toestel ouder dan 2019? Dan is de kans erg groot dat hij nog niet over 5G ondersteuning beschikt. Heb je een telefoon na die tijd gekocht en was het een premium toestel? Dan is de kans groot. De meeste vlaggenschepen van na die tijd hebben namelijk 5G. In principe kan je er vanuit gaan dat elk toestel dat in 2022 uitgebracht is beschikt over 5G ondersteuning.

Met alleen een telefoon met 5G-ondersteuning ben je er nog niet. Je zal ook een abonnement moeten afsluiten bij een provider op een 5G-netwerk. Verder is het zo dat de echte snelheidswinst pas vanaf eind 2022 merkbaar is. Want dan worden de nieuwe netwerken onder de providers geveild.

Ja hoor. 5G ondersteuning betekent alleen dat je ook gebruik kan maken van het nieuwste en snelste netwerk. Is er geen dekking voor 5G, dan schakelt je provider automatisch over naar het netwerk van 4G.

Nee, de moderne simkaarten van zijn ook geschikt voor 5G.

Het grootste nadeel van 5G is dat het geld kost en dat je sneller door je MB’s heen bent. Downloaden gaat namelijk veel sneller. En daardoor zal je dus een ruimere (en dus duurdere) internetbundel moeten afsluiten.