Vanaf welke leeftijd geef je je kind zijn of haar eerste telefoon?

Het verschilt per kind maar gemiddeld kan een kind vanaf ca. 9 jaar omgaan met een mobiele telefoon. Jongere kinderen hebben vaak wel ervaring met een tablet, de overgang naar een mobieltje gaat dan makkelijker. Er zijn ook genoeg eenvoudige mobieltjes te koop (zie ook verderop). Je gaat ze immers geen uitgebreide en dure smartphone geven. Ze willen nog wel eens iets kwijtraken.

Welke telefoon kies je voor je kind?

Wat voor mobieltje geef je je kind? De meest voor de hand liggende oplossing is: een oude die je nog hebt liggen. Maar als dat een telefoon is met uitgebreide mogelijkheden dan is dat misschien toch niet zo handig. Gelukkig zijn er veel eenvoudige modellen op de markt. Die kosten rond de 200-300 Euro.
Bij een oudere telefoon moet je trouwens ook opletten of de software wel up to date is. Vooral bij oudere Android-telefoons wordt de software vaak niet meer geüpdatet door de fabrikant. Sowieso vergeten zelfs veel volwassen mensen dat te doen.

Welk telefoon abonnement kies je voor je kind?

Kinderen leven in hun eigen wereldje. Ze hebben meestal geen flauw idee wat de kosten zijn van bellen, appen en online internetten. Dus hoe regel je dat je geen torenhoge factuur krijgt achteraf?

De makkelijkste manier om de kosten in de hand te houden is ‘prepaid’. Dit is een bel- en/of datategoed met een limiet. Als de limiet bereikt is, zijn bellen en internetten niet meer mogelijk. Je kunt altijd beltegoed bijkopen. Let wel, prepaid is altijd duurder dan via een abonnement.

De andere manier is een telefoon abonnement. Dat kan met en zonder telefoon. Zonder telefoon heet zo’n abonnement een sim-only. Een abonnement is vooral interessant voor iets oudere kinderen, zeg vanaf een jaar of 12. Voor tieners zijn sociale media razend populair, en dat kan flink in de papieren lopen! Kies daarom voor een abonnement met een kleinere bel- en databundel, bijvoorbeeld 150 belminuten en sms plus 1 of 2 GB aan data. Belangrijk hierbij is dat je kind niet over de bundellimiet heen gaat. Buiten de bundel bellen en internetten is duurder.

Kinderaccount en Privacy

Op de smartphone van je kind kun je een kinderaccount instellen. De instellingen zijn dan veiliger. Dit kinderaccount koppel je aan je eigen telefoon. Zaken zoals schermtijd, bedtijd en de locatie van je kind zien, kun je daar ook mee regelen. En je kunt instellen wélke apps wel en niet toegankelijk zijn. Verder kun je ongepast beeldmateriaal blokkeren in apps en op websites. Zo heb je tenminste nog iets van controle.

Als jullie allebei een iPhone hebben dan kun je dit regelen via ‘Delen met gezin’ in de instellingen. Je kunt dit ook doen met Google Family Link op, zowel iPhones van Apple als bij Android-telefoons.

Zaken die ook goed zijn om te bekijken: de toegang die apps krijgen tot gegevens via machtigingen, uitzetten van advertentietracking, een adblocker plug in toevoegen, en cookies en sitegegevens verwijderen. Stel als standaard zoekmachine niet Google maar startpage.com in of gebruik Duckduckgo. Ook is het voor je kind beter om niet de Facebook-app en Messenger te gebruiken maar dit via facebook.com te doen in de browser.

Bespreek zo vaak mogelijk hoe je kind met de mobiele telefoon omgaat. En ook of er binnen de apps geen rare of nare dingen gebeuren zoals pesten. Leg ook uit dat ze steeds uitloggen bij Facebook en alles van Google. En het belangrijkste, zorg dat ze lekker naar buiten blijven gaan want een vitamine D tekort bij kinderen komt steeds vaker voor.

Alle telefoonabonnementen die geschikt zijn voor je kind